Content

Hoe gebruikt Gen Z TikTok als zoekmachine? [infographic]

0

Het is inmiddels wel duidelijk dat ons zoekgedrag verandert. Niet alleen door AI-tools die als paddenstoelen uit de grond schieten, maar ook door een nieuwe generatie die steeds meer tot onze doelgroep behoort: Gen Z. En wat doen veel Gen Z’ers? TikTok als zoekmachine gebruiken.

Een leuk restaurantje vinden in de stad waar je ronddwaalt? Checken welke shampoo het beste bij jouw haar past? Weten welke trends er zijn op het gebied van make-up of fashion? Gen Z’ers zoeken het tegenwoordig allemaal op via TikTok.

En alhoewel ik in de meeste gevallen nog Google gebruik, pak ik TikTok er ook steeds vaker bij. Bijvoorbeeld als ik wil weten hoe de sfeer in een restaurant is, welke leuke dingen er in een stad te doen zijn of als ik op zoek ben naar een simpel en snel recept.

Onderzoek TikTok als zoekmachine

Adobe deed onlangs onderzoek naar het gebruik van TikTok als zoekmachine, waar ze ook een mooie infographic bij publiceerden (die verderop in dit artikel te zien is). Hierbij hebben ze 808 TikTok-gebruikers en 251 bedrijfseigenaren in Amerika ondervraagd, om meer inzicht te krijgen in hoe TikTok wordt gebruikt voor het ontdekken van producten.

41% van de gebruikers geeft aan dat ze TikTok weleens gebruiken als zoekmachine en hiervan is 64% Gen Z’er. 49% daarvan behoort tot millennials, ook best een flink aantal dus.

Waarom zoeken via TikTok?

1 op de 10 Gen Z’ers geeft aan dat ze liever TikTok gebruiken als zoekmachine dan Google. Maar waarom? 44% geeft aan dat ze korte video’s informatiever vinden en het een makkelijke manier is van informatie opdoen.

34% geeft aan dat ze genieten van het verhalende aspect van TikTok-video’s en 31% zegt dat de content meer gepersonaliseerd is. De interactie, het verhalende aspect, beeld en de ‘echtheid’ van video’s spreekt dus aan.

Welke content kijkt lekker weg?

De reden is duidelijk dus, maar wat voor content vinden kijkers dan prettig om te zien tijdens het zoeken? De meeste gebruikers geven aan dat ze het liefste video tutorials kijken. Maar ook reviews van producten of diensten, persoonlijke verhalen, trends (zoals challenges) en aanbevelingen van influencers doen het goed op TikTok.

Waar wordt naar gezocht?

Op welke vragen willen TikTok-gebruikers antwoord krijgen en waar zoeken ze naar voor inspiratie? Het grootste gedeelte zoekt naar nieuwe recepten, nieuwe muziek en DIY-tips. Maar ook mode- en verzorgingsadvies, sportroutines en product aanbevelingen doen het goed.

Wat je je daarbij moet voorstellen? Nieuwe muziek ontdek je gemakkelijk, liedjes die een trend zijn hoor je namelijk bij bijna elke video terug.

En stel, ik zoek naar een nieuw recept voor simpele noodles, dan zoek ik op: ‘simple recipe noodles’. En hup, ik krijg allemaal korte filmpjes met simpele & snelle recepten erin. Hapklare brokken! Ik hoef niet uren door receptenpagina’s te scrollen waarin een heel levensverhaal staat en dán eindelijk de benodigdheden en de stappen staan.

TikTok als zoekmachine screenshot zoekterm simple recipe noodles

Het zoeken naar beauty- of modetips werkt hetzelfde. Gewoon zoeken op ‘fashion tips’ en je krijgt duizenden video’s te zien. Ook kun je je zoekterm specifieker maken, daarvoor geeft TikTok suggesties, zoals je ziet in onderstaande afbeelding.

zoeken op TikTok naar fashion tips, met extra zoeksuggesties

Aan de slag met TikTok

Als Gen Z’ers en millennials onderdeel zijn van jouw doelgroep, is het aan te raden om aan de slag te gaan met TikTok, zodat jij ook wordt gevonden via dit platform. Je wil het liefste dat gebruikers bij jouw product of dienst uitkomen. Dat is natuurlijk, zoals met elke vorm van content, niet makkelijk. De grootste uitdagingen voor bedrijven met TikTok zijn:

  • Engagement omzetten naar sales
  • Je volger-aantal en engagement laten groeienHet creëren van content die niet alleen Gen Z aanspreekt, maar ook andere doelgroepen
  • Een gebrek aan tijd om constant video’s te produceren
  • Video’s van hoge kwaliteit maken met beperkte middelen

Het is uitdagend, maar het is het wel waard! Want naast een vorm van entertainment, is TikTok ook steeds meer een zoekmachine, een vorm van social search.

Een mooie kans dus voor bedrijven om het potentieel van TikTok te benutten en content te maken die aanslaat.

Ben je, net als ik, visueel ingesteld en een liefhebber van infographics? Volg dan de hele serie Infographic Day. Hier lichten wij relevante infographics uit.