Apps & Tools, How to

Microsoft lanceert So.cl: sociaal netwerk voor social search

0

Vorig jaar had Microsoft (per ongeluk?) al iets laten vallen: het was bezig met een eigen sociaal netwerk. Na de komst van Google+ was de hoop op een stukje sociaal marktaandeel snel vervlogen. Nu heeft Microsoft het nieuwe netwerk ineens geïntroduceerd. Niet met veel bombarie, meer met stille trom. De naam? So.cl. Het nieuwste sociale netwerk is een combinatie van de in deze tijd belangrijkste zaken op digitaal gebied; search en social.

Dat de launch van So.cl met stille trom in de media verschijnt, is niet voor niks. De sociale site is als een ‘experiment’ geïntroduceerd. In eerste instantie was het sociale netwerk alleen voor studenten van een aantal Amerikaanse universiteiten beschikbaar. Eerder deze maand introduceerde Bing (ook van Microsoft) al een meer social versie van de zoekmachine. So.cl lijkt nog een stapje verder te gaan. Microsoft omschrijft het experiment als volgt:

“So.cl (pronounced “social”) is an experimental research project, developed by Microsoft’s FUSE Labs, focused on exploring the possibilities of social search for the purpose of learning.”

http://www.youtube.com/watch?v=DfGNP781yiM&

In de verdere uitleg wordt de site als samenwerkingstool á la the digital student en als verzameltool (‘assemble montages of visual web content’) gepositioneerd. Met name gericht op studenten en een combinatie van elementen van bestaande sociale netwerken. Het uiterlijk van de site vertoont gelijkenissen met de Google+ interface, met een licht sausje van het goude oude MSN eroverheen. De icoontjes geven me dan ook de indruk dat het een verlenging is van het ‘product’ MSN Messenger en Microsoft ‘Live’.

Starten met So.cl

Aanmelden kan direct door gebruik te maken van je Microsoft Live account of via Facebook login. De laatste is een slimme zet van Microsoft. Wil je een groot bereik, zorg dan vooral dat men via Facebook kan inloggen. Bovendien maakt So.cl zo direct een koppeling, zodat je (in de toekomst) content ook via Facebook kunt publiceren. Starten met So.cl gaat wat anders dan we gewend zijn. Zonder dat je door het inrichten van je profiel wordt geleid, word je meteen in het diepe gegooid.

So.cl inlogscherm

Na aanmelden krijg je het (door Twitter en Pinterest groot gemaakte) Explore-scherm. Hier worden de belangrijkste categorieën weergegeven. Momenteel ziet dit er erg algemeen uit, de vraag is of dit zo blijft of dat het met meer gebruikers user-based gaat worden.

So.cl homepagina

De call-to-action boven aan de pagina (“What are you interested in”) heeft een directe koppeling met de zoekmachine van Microsoft: Bing. Start je met zoeken, dan krijg je direct suggesties vanuit de zoekmachine te zien. Het sociale aspect van So.cl komt hier direct naar voren. Rechtsonder kun je aangeven of je zoekopdracht public is of dat je deze privé wilt houden. Standaard zijn al je zoekopdrachten openbaar. Laat je dit staan, dan kan dus iedereen zien waar je op zoekt. Ook worden je zoekopdrachten opgeslagen in je profiel.

So.cl zoekquery

Kies je voor ‘privé’, dan zoek je net als je in een zoekmachine doet, zonder dat iemand je zoekopdracht ziet. In de instellingen van je profiel kun je echter te allen tijde je zoekhistorie verwijderen. Handig, zeker als je een privé-zoekopdracht per ongeluk op ‘openbaar’ laat staan. De home feed van So.cl laat je status updates van ‘Everyone’ zien. Dat is nogal onpersoonlijk, zeker als je veel Russische berichten en gebruikers tegenkomt in dit berichtenoverzicht.

Content delen op basis van zoekresultaten

Op basis van je zoekresultaten binnen So.cl kun je snel en eenvoudig een bericht plaatsen, vergelijk het met de status updates op andere sociale netwerken. Een slimme functie, de resultaten vanuit Bing worden zowel tekstueel als als afbeelding getoond. Hierdoor kun je direct een status update met visuele content plaatsen en delen.

So.cl status update samenstellen

Waar So.cl ook gebruik van maakt, is de Browser Bookmark – een button waarmee je direct vanuit je browser een status update op So.cl kunt plaatsem. Deze bookmarklet is eenvoudig te implementeren in je browser.

Video parties

Om tegemoet te komen aan de behoefte van jongeren en studenten die veel video’s bekijken en delen, heeft So.cl deze twee eigenschappen gecombineerd. Video’s kunnen gedeeld worden en tegelijk met vrienden bekeken worden. Dit worden video parties genoemd. Ook hier weer een element van een ander sociaal netwerk: de gelijkenis met de Google+ Hangout is niet te missen.

So.cl video party

Conclusie

Microsoft bevindt zich in een sterk concurrerende markt als het mee wil gaan in de steeds maar groeiende wereld van social media. Het lijkt er op dat dit netwerk specifiek gericht is op de jongeren, die de MSN-fase voorbij zijn. Deze doelgroep groeit op, gaat studeren en gebruikt daar digitale tools voor. De oplossing hiervoor wordt door So.cl geboden in de driedeling zoeken, delen en samenwerken. Dat lijkt een slimme zet, maar trekt het ook andere geïnteresseerden aan? Vooralsnog richt Microsoft zijn pijlen op de toekomst door de jonge student aan te spreken. Of dit een goede zet is, zullen we over een tijdje pas merken.

Heb jij al kennisgemaakt met dit nieuwe sociale netwerk? Of zorgt de overkill voor te veel signalen en laat je dit even links liggen? Ik ben benieuwd naar je mening!