How to

Succesvol met LinkedIn: tips voor een optimaal profiel

0

LinkedIn heeft de afgelopen maanden een succesvolle metamorfose ondergaan. De activiteit van leden op het zakelijke netwerk neemt toe. Leden plaatsen actief statusupdates, voegen media toe aan hun profiel en endorsen elkaar voor specifieke vaardigheden. In dit artikel bespreek ik de mogelijkheden met LinkedIn-hoofd Talent Solutions Lena Olivier en krijg je tips voor een optimaal profiel.

Productief en succesvol

Het is LinkedIn’s missie om professionals overal ter wereld meer productief en succesvol te maken. Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 230 miljoen leden aangesloten bij het grootste zakelijke netwerk. Met de toevoeging van LinkedIn Today en het LinkedIn Influencers-programma voorziet het sociale netwerk haar leden dagelijks van relevante vakinformatie en nieuwsbronnen om beter te worden in hun werk. Daarnaast spelen LinkedIn-leden ook een belangrijke rol in het verspreiden van nieuws, trends en ontwikkelingen. Nieuwe functionaliteiten als media toevoegen aan het profiel en in de statusupdates werken als katalysator. De activiteit van leden en bedrijven op het platform neemt toe.

Lena OlivierEen optimaal LinkedIn-profiel is natuurlijk zo volledig mogelijk ingericht. Voorheen werd je op weg geholpen. Vaak had je nog een paar aanbevelingen nodig om een 100%- profiel te krijgen. Nu ben je ingedeeld als beginnerexpert of all-starEen LinkedIn-profiel goed inrichten kost veel tijd. In dit artikel bespreek ik de belangrijkste onderdelen voor een optimaal profiel met niemand minder dan Lena Olivier, Hoofd Talent Solutions voor Linkedin Benelux. Lena is sinds 2012 hoofd Talent Solutions Benelux én expert in het opbouwen van een personal brand via LinkedIn.

Werkervaring

Vaak wordt de werkervaring heel summier toegevoegd aan het LinkedIn-profiel, terwijl het een heel belangrijk onderdeel is van je profiel. Niet alleen voor jou persoonlijk, maar ook voor de werkgever. Lena: “Het is voor bedrijven belangrijker dan ooit zich ervan bewust te zijn hoe zij als merk worden gepresenteerd.

De eigen medewerkers kunnen daarin een belangrijke rol spelen. De meest populaire activiteit onder LinkedIn-leden is namelijk het bekijken van profielen van andere leden. Is het LinkedIn-profiel van je medewerkers goed ingericht, dan kan een potentiële kandidaat of business partner een goed beeld krijgen van het bedrijf, de cultuur, maar ook van de werkzaamheden die bij een bepaalde functie horen.”

“Het is sowieso raadzaam om meer dan één positie toe te voegen aan je profiel, omdat je daarmee twaalf keer meer kans hebt om te worden bekeken”, aldus Lena. “Er zit geen maximum aan het aantal posities, maar houd wel in je achterhoofd dat je met name relevante werkervaring noemt.”

Werkervaring LinkedIn

Tips voor je werkervaring

Ik heb enkele tips voor het beschrijven van je werkervaring op LinkedIn:

 • Wees kort en bondig (maximaal 3 alinea’s);
 • De werkgever zorgt voor een algemene omschrijving van het bedrijf (maximaal één alinea);
 • Zorg zelf voor een goede omschrijving van je taken en verantwoordelijkheden (maximaal twee alinea’s);
 • Voeg (indien mogelijk) projecten toe;
 • Vraag om aanbevelingen. Een recommendation van een zakenrelatie geeft een goede weergave van wie je bent als professional en hoe deze persoon jou heeft ervaren in een professionele (werk)omgeving;
 • Verrijk je werkervaring met media (YouTube, SlideShare en Behance-portfolio).

Je summary is een elevator pitch

Je persoonlijke samenvatting (summary) is als het ware een soort elevator pitch. Bezoekers van je profiel weten meteen wat voor vlees ze in de kuip hebben. Hoe meer betekenis jouw samenvatting heeft, des te meer aandacht bezoekers besteden aan je profiel.

“Zorg voor de juiste trefwoorden in je samenvatting. Deze zijn zeer waardevol voor je vindbaarheid op LinkedIn, maar ook via externe (zoek)websites. Stap in de schoenen van een recruiter of potentiële businesspartner en bedenk trefwoorden die hij of zij zal gebruiken in zijn zoektocht naar een kandidaat of business partner.” In Nederland heeft een ruime meerderheid de Engelstalige instellingen. “Het is raadzaam om (in ieder geval) je persoonlijke samenvatting tweetalig in te vullen. Zodoende ben je zowel op Nederlandse als Engelstalige trefwoorden te vinden”.

Samenvatting incl media

Tips voor je summary

Tips voor het invullen van je summary:

 • Less is more. Je hebt 30 seconden om de aandacht te trekken (maximaal drie alinea’s, inclusief specialiteiten);
 • Schrijf niet vanuit de derde persoon. Jij introduceert jezelf;
 • Denk goed na over trefwoorden en verwerk deze in de lopende tekst. Zorg dat je samenvatting goed leesbaar is;
 • Verrijk je samenvatting met media. Een leuke (visuele) toevoeging aan je samenvatting kan een Pinterest-CV zijn.

Persoonlijke headline

De tekstregel onder je naam is het eerste wat mensen zien als ze je opzoeken via LinkedIn. LinkedIn plaatst hier automatisch je huidige functie en het bedrijf waar je werkt. Lena: “Mijn advies is om je headline te personaliseren. Zie het als een visitekaartje. Soms is de naam van je bedrijf zo bekend dat dit in combinatie met je functie genoeg zegt. Maar je kunt natuurlijk ook je professionele persoonlijkheid laten zien in een meer pakkende zin, waarmee je beschrijft wie je bent en wat je doet.

Gebruik woorden waarmee je de interesse wekt van die persoon die op zoek is naar mensen met jouw expertise. Ik heb hier zelf bijvoorbeeld ‘Passionate business leader’ van gemaakt. Het zegt immers iets over mijn functie maar zeker ook over wie ik ben als persoon”.

Headline LinkedIn

Tips voor je headline

Welke zin typeert jou?

 • Wees kort en bondig. Je hebt maximaal 120 karakters voor je pitch;
 • Vermijd buzzwords. Raadpleeg de top-10 van 2012 om populaire trefwoorden uit te sluiten;
 • Pitch je headline bij je (directe) collega’s.

Profielfoto

Voeg een professionele profielfoto toe. “Mensen vergeten nooit een gezicht. Daarnaast is de kans zeven keer groter dat je gevonden wordt, wanneer je een profielfoto hebt toegevoegd aan je LinkedIn-profiel”. Zorg voor een goede, zakelijke profielfoto. Vakantiefoto’s, foto’s met kinderen of huisdieren en borrelfoto’s zijn niet geschikt. Het is prettig als je gesprekspartner je kan herkennen van je profielfoto. Dus gebruik een recente foto. En let tevens goed op de juiste resolutie (200×200 pixels, maximaal 4 mb). Bedrijven kunnen hun medewerkers aanbieden om een professionele foto te laten maken. Er zijn steeds meer fotografen die portretfotografie aanbieden voor social media-profielen.

Persoonlijke URL

Public profile

LinkedIn maakt automatisch een URL aan voor je LinkedIn-profiel. Lena: “Een gepersonaliseerde URL vergroot je vindbaarheid. Voeg de aangepaste link vervolgens toe aan je e-mailhandtekening, Twitter-bio, blog en je visitekaartje”.

Deze URL kun je personaliseren via Account & Settings -> Privacy & Settings -> Edit Public Profile.

Vaardigheden

Je kunt maximaal 50 skills toevoegen aan je profiel. Lena: “Er is geen goed of fout in het aantal vaardigheden op je profiel. Zelf vind ik het belangrijk dat de vaardigheden ook echt op jou van toepassing zijn, relevant zijn. Als je veel vaardigheden toevoegt, wordt het lastig voor mensen om te zien waarin je echt uitblinkt. LinkedIn highlight de tien vaardigheden met de meeste endorsements. Voeg relevante vaardigheden toe en blijf serieus. Koffiedrinken is geen skill.

Er zijn inmiddels 120.000 Nederlandse professionals die verstand hebben van social media. Lena: “Social media is natuurlijk een breed begrip, je kunt vaardig zijn in social media omdat je er veel gebruik van maakt of omdat je er veel mee te maken hebt in je werk. Het is daarom belangrijk om aan te geven in je profiel op wat voor manier je kennis hebt van social media. Gebruik hiervoor je samenvatting of werkervaring en voeg, indien mogelijk, cases toe (via media toevoegen)”.

Via Skills kun je zoeken naar professionals met bepaalde skills of inspiratie voor je eigen profiel. “Je kunt zelf vaardigheden toevoegen door bij jezelf na te gaan waar je goed in bent of in welke werkzaamheden je veel ervaring hebt. Je netwerk kan je hierbij een handje helpen door je voor bepaalde vaardigheden te endorsen. Als een collega vindt dat je goed bent in bijvoorbeeld projectmanagement kan hij of zij dat aangeven. LinkedIn vraagt je vervolgens of je deze vaardigheid wilt toevoegen aan je profiel”.

Skills LinkedIn

Tips

Benadruk je vaardigheden met deze tips:

 • Voeg relevante vaardigheden toe en wees selectief;
 • Talenkennis voeg je toe aan de sectie ‘Languages’ (of ‘Talen’). Dit is geen vaardigheid;
 • Endorse alleen een connectie als je de vaardigheid ook daadwerkelijk hebt ervaren in de praktijk;
 • Endorse niet als bedankje;
 • Mijd de suggesties van LinkedIn. Als je niet oppast endorse je meteen meerdere (oud-)collega’s.

Conversatie

LinkedIn is een prima platform om vakgerelateerd nieuws te delen met je connecties. Om uit te groeien tot thought leader binnen jouw zakelijke netwerk is het raadzaam om een actief profiel te hebben. “Deel interessante updates via je LinkedIn-profiel. Laat zien dat je op de hoogte bent van de markt waarin je werkzaam bent.”

Raadpleeg hiervoor ‘eigen’ nieuwsbronnen als de corporate website de blog, maar ook ‘externe’ bronnen als Frankwatching, vaksites en kanalen als SlideShare en YouTube bevatten interessante content voor LinkedIn. Vaak hebben deze sites een InShare-knop geplaatst bij artikelen die je vervolgens makkelijk kunt delen op je profiel of in een LinkedIn-groep. Sinds kort toont LinkedIn ook het bereik van je statusupdates.

Bereik LinkedIn-update

“Participeer en discussieer mee in LinkedIn-groepen. Ga op zoek naar groepen die aansluiten bij jouw kennis, interesses en vakgebied. Verdiep je eerst in de groep alvorens je gaat participeren. Vervolgens kun je vragen stellen of een discussie opstarten die aansluit bij de signatuur van de groep en de interesses van de groepsleden”.

De artikelen van de LinkedIn-Influencers bieden eveneens voldoende gespreksstof voor leden, getuige de vele comments die geplaatst worden bij artikelen van Jeff Weiner, Randi Zuckerberg en Ryan Holmes. Als Lena een Nederlandstalige thought leader zou mogen selecteren voor het Influencers-programma, dan is de keuze snel gemaakt. “Neelie Kroes is een dame met een duidelijke visie, missie en gedrevenheid welke zij laat zien in alle taken die zij oppakt. Naast het feit dat ze naar mijn mening goede ideeën heeft over onze industrie (digital) en waar de toekomst naar toe zou moeten gaan, draag ik haar persoonlijk een warm hart toe”.

Tips voor conversaties

Zo ga je conversaties aan op LinkedIn:

 • Pas op voor oversharing, een gemiddeld aantal updates van twee tot drie per week is prima;
 • Maak gebruik van de InShare-functionaliteit op externe websites;
 • Deel niet klakkeloos alle bedrijfsupdates, maar selecteer de updates die relevant zijn voor je netwerk en passen bij je functie;
 • Like, deel of geef commentaar op een update van een connectie;
 • Volg interessante LinkedIn-influencers;
 • Participeer of volg discussies in LinkedIn-groepen.

Media toevoegen

Sinds kort is het voor iedereen mogelijk om media toe te voegen aan je profiel. Je kunt een document, SlideShare of foto toevoegen aan een statusupdate op je profiel, maar ook je summary en werkervaring verrijken met media. Onderstaande presentatie laat zien hoe je je profiel ook visueel aantrekkelijk maakt.


Tips voor media

Tips voor het toevoegen van media in LinkedIn:

 • Voeg relevante media toe aan je profielupdates. Op LinkedIn zitten je connecties niet (per se) te wachten op baby- en huwelijksfoto’s;
 • Voer regelmatig redactie over de media op je profiel. Voeg nieuwe media toe en haal verouderde content van je profiel;
 • Voeg niet in een keer een heel pakket aan media toe aan je profiel. Doseer je publicaties. Dit zorgt ervoor dat je in beeld blijft bij je netwerk;
 • Controleer bij je werkgever welke media je mag delen. Dit voorkomt discussie achteraf.

LinkedIn in 2015

LinkedIn heeft de afgelopen periode niet stil gezeten. De introductie van nieuwe functionaliteiten volgden elkaar in rap tempo op. “We werken voortdurend aan de verbetering van onze huidige producten en de ontwikkeling van nieuwe producten om zo te blijven inspelen op de behoeften van onze leden.

Het groeipotentieel van LinkedIn (wereldwijd en in Nederland) is nog steeds enorm. De helft van de beroepsbevolking in Nederland (7,4 miljoen) is inmiddels lid van LinkedIn en dan hebben we het nog niet eens over de steeds groter groeiende groep studenten op het zakelijke netwerk, voor wie het platform ook interessante mogelijkheden biedt. Kijk ook naar de recent toegevoegde LinkedIn Universiteitspagina’s“.

Studenten

Voor studenten is het inrichten van een LinkedIn-profiel vaak nog lastig. Toch is het volgens Lena goed om al aan het begin van je studie een LinkedIn-profiel aan te maken. “Naast werkervaring (stages) kun je allerlei secties toevoegen waarin je bijvoorbeeld nevenactiviteiten kwijt kunt. Denk hierbij aan organisaties (vereniging of bestuur), projecten en vrijwilligerswerk. Voeg ook media toe aan deze secties, zoals video’s, presentaties en documenten.”

Met de introductie van LinkedIn Universiteitspagina’s is het zelfs voor scholieren in de bovenbouw al interessant om een LinkedIn-profiel aan te maken. De universiteitspagina’s maken het namelijk mogelijk om uit te zoeken wat onderwijsinstellingen te bieden hebben. Maar je kunt ook al in een vroeg stadium in contact komen met studenten, alumni en medewerkers. Ook kun je onderzoeken welk carrièrepad je dient te volgen om uiteindelijk je droombaan te realiseren. LinkedIn geeft scholieren en studenten inzichten die kunnen helpen bij het vinden van een passende onderwijsinstelling, studie of eerste baan.

Accepteer cookies

Waar denk jij dat LinkedIn in 2015 staat? Hoe belangrijk is het zakelijke netwerk voor jou? Ik ben benieuwd naar je mening!