Verdieping

8 Facebookposts die vrágen om interactie

0

Wanneer je een Facebookpagina beheert en hier serieuze doelstellingen voor hebt, dan weet je dat interactie met je fans essentieel is. Een term als EdgeRank ken je en je streeft dagelijks naar goede post- en page engagement rates. Toch kan het lastig zijn om updates te blijven verzinnen die je fans in actie laten komen. Wil je indruk maken op je opdrachtgever(s) met hogere engagement rates? Maak dan gebruik van de volgende ‘post types’.

1. Leg een dilemma voor aan je fans

Dit type update is vooral geschikt voor merken die fysieke producten verkopen. Het model is eenvoudig: in een afbeelding photoshop je verschillende producten naast elkaar. Vervolgens vraag je in de begeleidende tekst aan je fans welk van de producten ze mooier, beter of fijner vinden.

De kracht van dit soort posts is dat je je producten kunt tonen, zonder commercieel over te komen. Daarbij geef je mensen een makkelijke keuze en krijgen ze de gelegenheid om op een laagdrempelige manier hun mening te geven. En dat doen mensen graag. Mooi meegenomen: mensen zijn actief met je producten bezig.

interactie-facebook-pagina

2. Zoek de verschillen

Een variant op de dilemma-post is de ‘zoek-de-verschillen-post’. Hierbij heb je hetzelfde voordeel dat je je producten kunt tonen zonder dat dit commercieel overkomt. Kies een product, zet er twee van naast elkaar in een afbeelding en vraag je fans welke verschillen ze kunnen ontdekken. Het is een laagdrempelig puzzeltje en dat werkt. Puzzels en raadsels oplossen zorgt voor een positief gevoel en dus een positieve associatie met je product.

interactie-facebook-verhogen

3. Vraag expliciet om een like

Voor beginnende Facebook marketeers kan het soms nog wel eens een drempel zijn om expliciet te vragen om een like of een reactie. Het lijkt een beetje schreeuwerig en opdringerig. Maar mijn ervaring is dat posts waarin expliciet gevraagd wordt om een like of een reactie veel hogere engagement rates hebben dan vergelijkbare posts waarin dat niet gebeurt.

Onderzoek ondersteunt die ervaring: vragen om een like zorgt voor 216% meer interactie. Pas wel op dat je dit type post niet te vaak inzet, want dan kan het wél een opdringerige indruk achterlaten.

engagement-tips-facebook

4. Stel een gemakkelijke vraag

Wat je ook in je posts zet, geef mensen altijd de mogelijkheid om te reageren. Dit kun je gemakkelijk doen door een vraag toe te voegen aan je post. Doe je dit niet, dan ontneem je je fans als het ware de mogelijkheid om te reageren. Probeer de vraag die je stelt wel laagdrempelig te houden. In de regel geldt dat op gemakkelijke vragen altijd meer gereageerd wordt dan op moeilijke vragen.

reacties-krijgen-op-facebook

5. Geef de knop ‘vind ik leuk’ een andere betekenis

Gooi het eens over een andere boeg! Neem het eens niet zo nauw met de letterlijke betekenis van de knoppen die belangrijk zijn voor je engagement rates. Een klik op de ‘vind ik leuk’ knop is een belangrijk conversiedoel voor een Facebook marketeer. Verander de betekenis van deze knop in je post en je zult zien dat je er een heel scala aan nieuwe, effectieve mogelijkheden bij krijgt. Denk bijvoorbeeld aan posts als “Like als je zin hebt in…” en “Klik op vind ik leuk als je hoopt dat…”.

engagement-verhogen-facebook

6. Laat posts aansluiten bij actuele onderwerpen

Hoewel je het natuurlijk graag over jouw nieuwste product of dienst hebt op je Facebookpagina, zijn je fans zeer waarschijnlijk bezig met hele andere dingen. De waan van de dag bijvoorbeeld. Inspelen hierop (denk ook aan feestdagen en grote evenementen) leidt negen van de tien keer tot veel hogere engagement rates. Dus, zorg dat je je contentkalender op orde hebt en denk erover na hoe jouw merk hier bij aan kan sluiten. Zo laat je ook zien dat jij bezig bent met de dingen waar je fans ook mee bezig zijn en kom je betrokken over.

facebook-pagina-meer-reacties

7. Waar of niet waar

Een leuk post type dat je ook nog eens de mogelijkheid geeft om een discussie op gang te brengen is de ‘waar of niet waar-post’. Zoek een al dan niet omstreden feitje op uit jouw branche en vraag je fans of het waar of niet waar is. Succes gegarandeerd!
facebook-interactie-tips

8. ‘Maak af’-posts

Tot slot een post type waar de creatievere Facebook marketeer ook veel leuke dingen mee kan doen: de ‘maak af’-post. Hierbij begin je een zin die je eindigt met een open gedeelte. Vervolgens vraag je je fans om deze zin af te maken. Ze voelen zich gehoord en je betrekt je fans bij je merk.
meer-likes-facebook
Hou deze posttypes bij het schrijven van content in je achterhoofd en je zult zien dat het creëren van interactie een stuk gemakkelijker wordt. Tot slot ben ik ook benieuwd naar jouw ervaringen: welke posttypes leiden bij jou altijd tot meer reacties en interactie?
Foto intro met dank aan Fotolia