Inspiratie, Verdieping

Ontwerpen voor digital natives: zijn ze echt wel zo ‘tech savvy’?

0

Digital natives zijn jongeren die van kinds af aan zijn opgegroeid met online technologie. Geboren in het digitale tijdperk van computers, videospelletjes en het internet, zijn zij de ‘native speakers’ van de digitale taal. Deze generatie, in de leeftijd tussen 15 en 25 jaar, lijkt heel anders om te gaan met interactieve producten dan digital immigrants; mensen die zijn geboren vóór 1985.

Hun intensieve gebruik van technologische producten maakt ze ervaren gebruikers. Echter, zijn digital natives wel zo bekwaam en ‘tech savvy’ als we denken? En waar moet je aan denken als je een uitstekende user experience wilt ontwerpen voor deze doelgroep?

We voerden een online enquête uit onder 200 digital natives om deze steeds belangrijker wordende doelgroep beter te begrijpen. Hieronder noemen we een aantal belangrijke kenmerken van digital natives die hun doen en laten in de online wereld beïnvloeden.

Technologie is diep vervlochten met het dagelijks leven

In het leven van digital natives speelt technologie een belangrijke rol. Dag en nacht toegang tot internet is de norm en daarvoor zijn ze sterk afhankelijk van hun mobiele telefoon. Ze waarderen vooral de multifunctionaliteit van hun telefoon en zien hun smartphone als een persoonlijke assistent.

Enkele feiten:

 • Vrijwel alle digital natives zijn in het bezit van een telefoon én een computer.
 • Ze gebruiken hun telefoon continu, de hele dag door.
 • 100% heeft een mobiele telefoon, 89% hiervan bezit een smartphone.
 • Digital natives gebruiken hun telefoon gemiddeld 3,5 uur per dag.
 • 80% zegt nog geen dag zonder internet te kunnen.
 • Gemiddeld besteden ze 2 uur per dag aan surfen op internet.

Het merendeel van de digital natives voelt zich niet verbonden en ‘van de radar’ zonder zijn telefoon. Enkele citaten:

– “Ik haat het om niet bereikbaar te zijn”;
– “Ik sta normaal de hele dag in contact met vrienden via WhatsApp. Ik merk dat ik echt dingen mis als ik m’n mobiel ben vergeten”;
– “Ik voel me kaal zonder mijn telefoon.”

UI_DigitalNatives_Online Generatie

Een zeer sociale generatie

Digital Natives zijn ook heavy users van sociale netwerken. Gemiddeld brengen ze 1,5 uur per dag door op sociale netwerksites. Daarnaast vertellen de onderzoeksresultaten ons dat:

 • 94% lid is van een sociaal netwerk;
 • 92% een Facebook account heeft;
 • 20% op Facebook kijkt voordat ze uit bed komen;
 • 28% op Facebook kijkt in bed voordat ze gaan slapen;
 • Facebook veruit het meest favoriete social network is;
 • WhatsApp de favoriete app is, op de voet gevolgd door Facebook en Twitter.

Een ongeduldige generatie

Digital natives zien ‘snelheid’ als een echte musthave van hun digitale producten zoals mobiele telefoons, computers, etc. Een apparaat moet snel werken (24%), het moet lang meegaan (20%) en het moet leuk zijn in gebruik (17%).

De meeste digital natives denken niet na over hoe een site of applicatie zou kunnen werken en ze nemen ook niet de tijd om hier achter te komen. Ze duiken er meteen in en verwachten gewoon dat het werkt; snel en intuïtief! Daarnaast lezen ze nog minder dan digital immigrants. Hierdoor kunnen ze belangrijke instructies over het hoofd zien. Kortom, hun ongeduld maakt ze gevoelig voor het maken van fouten.

Daarbij komt dat ze weinig tolerantie kunnen opbrengen voor fouten, traagheid en slechte gebruiksvriendelijkheid van digitale producten. Veelgebruikte sites als Google en Facebook zijn de norm en hebben de lat hoog gelegd. Hierdoor hebben digital natives hoge verwachtingen. Als een applicatie crasht of niet zo goed werkt als verwacht, zoeken ze gewoon naar vervanging. Daarbij komt dat, als er iets mis gaat, digital natives de schuld neerleggen bij het product of de technologie en niet bij zichzelf. Dat staat in schril contrast met de reacties van de meeste digital immigrants.

Technologie betekent plezier

De meeste elektronische apparaten die door deze generatie worden gebruikt, zijn multifunctioneel van aard. En entertainment is een integraal onderdeel van deze apparaten. Digital natives gebruiken hun devices voor:

 • surfen op het internet;
 • social networking;
 • muziek luisteren;
 • video’s kijken;
 • foto’s maken;
 • gamen.

UI_DigitalNatives_EntertainmentGeneratie_01

UI_DigitalNatives_EntertainmentGeneratie_02

Tablets zijn populair

Relatief veel digital natives zijn in het bezit van of hebben toegang tot een tablet, namelijk 61%, ten opzichte van 32% van de gemiddelde Nederlandse huishoudens. De iPad is de populairste tablet onder deze doelgroep, 82% van de tabletbezitters heeft een iPad. De helft van de digital natives met tablet, maakt hier dagelijks gebruik van. De situaties waarin de tablet wordt gebruikt, zijn:

 • thuis (89%);
 • op vakantie (43%);
 • bij familie en vrienden (40%).

Digital natives zijn voortdurend aan het multi-tasken

Als we alle activiteiten in een ‘gemiddelde’ dag van een digital native bij elkaar optellen, resulteert dit in een dag van 27 uur! Ze hebben meerdere schermen op verschillende devices tegelijkertijd openstaan, die allemaal een melding geven als er ‘iets nieuws’ gebeurt. Ze zijn om de haverklap afgeleid, wat hun aandacht versnippert. Multi-tasken eist dus z’n tol.

UI_DigitalNatives_Fig_Multitasken

Tech-savvy of toch niet?

Dus, zijn dgital natives wel zo ‘tech savvy’ als we denken? Doordat ze hun devices intensief gebruiken, zijn deze jongeren zonder meer behendige gebruikers. Maar omdat ze de hele dag multi-tasken en continu zijn blootgesteld aan nieuwe prikkels, is hun aandacht versnipperd, waardoor ze regelmatig fouten maken. Daarbij komt dat ze weinig geduld hebben en beperkte tolerantie kunnen opbrengen. Als we de balans opmaken, dan is deze generatie dus wel degelijk tech savvy, maar niet per se effectiever dan de digital immigrants.

Digital natives zijn dus echt anders dan de generatie ervoor, zowel in hun gebruik van online technologie als in hun opvattingen hierover. Dit maakt dat we anders moeten denken wanneer we ontwerpen voor deze groep mensen, die tussen de 15 en 25 jaar oud zijn.

Ontwerpen voor digital natives

Het creëren van een stabiele, snelle en gebruiksvriendelijke online user experience is al lang geen luxe meer: het is een noodzaak! Als je ontwerpt voor de digital natives houd dan in elk geval deze richtlijnen in gedachten:

 • Bied SNEL toegang tot alles wat ze nodig hebben.
 • Hou het SIMPEL om hun aandacht vast te houden.
 • Gebruik VISUALS en zo min mogelijk tekst.
 • Maak je product ZELF VERKLAREND en intuïtief;
 • En last, but not least, maak het LEUK.

Wil je meer weten over het onderzoek? Bekijk ook onderstaande SlideShare met nog meer onderzoeksresultaten. Heb je zelf ervaringen met (ontwerpen voor) digital natives? We zijn heel benieuwd! Laat van je horen in de reacties hieronder.


Foto intro met dank aan Fotolia.