Onderzoek

Onbewuste beïnvloeding: zo lijkt je product nóg effectiever

0

Wil je je product krachtiger en effectiever over laten komen? Dat kan met een simpele techniek uit de online persuasion. Een kleine aanpassing in de productafbeelding is al voldoende om meer te verkopen. Ben je benieuwd naar deze techniek en hoe je dit zelf kan toepassen? Je leest het in dit artikel.

Before-after-effect in afbeeldingen

Ik schreef al eerder over het gunstige effect op de verkoop door het before-after-effect toe te passen in productafbeeldingen. Daarop is dit artikel een toevoeging, want er is aanvullend onderzoek gedaan met prachtige resultaten die heel makkelijk praktisch toepasbaar zijn op jouw website of webshop.

Voor wie het artikel over het before-after effect (nog) niet heeft gelezen, even een korte samenvatting. Benadruk met behulp van afbeeldingen hoeveel blijer iemand zich voelt als hij of zij je product of dienst heeft aangeschaft. Laat door middel van afbeeldingen zien dat jouw product of dienst een probleem oplost, geld bespaart of domweg het leven eenvoudiger maakt. Ons brein wordt door dit soort afbeeldingen extra geprikkeld en gemotiveerd om tot aankoop over te gaan.

Voorbeeld: antirimpelcrème

Als je antirimpelcrème verkoopt, laat dan een afbeelding zien van iemand vóór aankoop van het product (‘oud, ongelukkig en met rimpels’) en ná het gebruik van het product (‘jong, vrolijk en met strakke huid’).

wrinkle-cream-case-study-before-after

Nieuw onderzoek: ruimte tussen de before & after photos

Uit splinternieuw onderzoek van Boyoun, Chae, Xiuping, Rui en Zhu blijkt dat de ruimte tussen de before en after foto invloed heeft op hoe mensen het product waarnemen. Onbewust koppelen consumenten de afstand tussen beide afbeeldingen aan de effectiviteit van het product. Wanneer beide foto’s dichtbij elkaar staan, denken consumenten dat het product effectiever is dan wanneer beide foto’s verder van elkaar af staan.

Het onderzoek

In een serie onderzoeken werd mensen gevraagd de effectiviteit te beoordelen van uiteenlopende producten (o.a. acnecrème, pijnstillers, neusspray tegen allergie, wasverzachter en insectenspray). De deelnemers van het onderzoek kregen hierbij advertenties te zien voor elk product waarbij de afstand tussen de before en after foto werd gevarieerd.

before after effect wituimte

Wanneer de afbeelding met het gewenste effect (bijvoorbeeld een gezicht zonder acne) dichtbij de afbeelding van het product werd geplaatst (acnebehandeling), dachten de deelnemers dat het product effectiever zou zijn dan wanneer er veel ruimte tussen beide foto’s zat. Dit effect blijkt het grootst als:

  • iemand weinig kennis heeft over het product,
  • de beoordeling snel gemaakt moet worden.

Online toepassingen

Het is dus zaak voor marketeers en ondernemers zich te beseffen dat een subtiel verschil, de ruimte tussen een before en after afbeelding, grote invloed kan hebben op potentiële klanten en dus de conversie van je website of webshop. Wanneer je de nadruk legt in je visuele communicatie op de resultaten die de koper behaalt met je product of dienst, zorg dan dat beide foto’s dichtbij elkaar staan. Je websitebezoekers denken dat het product (of de dienst) effectiever is, waardoor de kans op verkoop stijgt.

Kies bijvoorbeeld om het before-after-effect in één afbeelding samen te plaatsen, in plaats van er twee losse afbeeldingen van te maken. Zoals de manier waarop dat is gedaan bij deze zelfmedicatieproducten.

before after effect voorbeeld

Samengevat

Benadruk op je productpagina de resultaten van je product of dienst. Gebruik hierbij ook productafbeeldingen die het before-after-effect benadrukken en zorg dat deze foto’s dichtbij elkaar staan voor maximale verkoopkracht.

Foto intro met dank aan Fotolia.