Innovatie

LinkedIn stopt met Products & Services, wat nu?

0

LinkedIn is op dit moment beheerders van Company Pages aan het informeren over een ingrijpende verandering. De tab Producten en diensten op de bedrijfspagina’s gaat per 14 april verdwijnen. Een verrassende wending, aangezien dit juist dé manier was om als (B2B) organisatie een viraal effect op social media te bewerkstelligen door het vergaren van aanbevelingen. Wat zijn nu je opties?

De aankondiging van het vervroegd met pensioen gaan van de Products & Services tab valt niet bij iedereen in goede aarde. Zo kort voor 1 april was er tevens enige hoop op een slechte grap, maar dat blijkt niet het geval te zijn. De aanbevelingen voor je producten en diensten zullen verloren gaan. Volgens LinkedIn is de oplossing de recent geïntroduceerde Showcase Pages, waar je regelmatig nieuwe updates kunt plaatsen.

Showcase Pages

Eind 2013 schreef Martine Meijburg hier op Frankwatching over de introductie van de Showcase Pages. Deze pagina’s bieden de mogelijkheid om specifieke bedrijfsonderdelen, merken, producten of initiatieven onder de aandacht te brengen. Het grote voordeel van deze subpagina’s is dat ze direct zichtbaar zijn bij het zoeken naar een organisatie of merk. Tevens is het een vorm van segmentatie, je kunt personen en relaties die slechts geïnteresseerd zijn in een bepaald bedrijfsonderdeel of product zo heel eenvoudig enkel de updates van deze pagina’s tonen en je kunt daar ook veel meer over kwijt dan op je Company Page.

Zo heeft schoonmaakbedrijf Asito haar beide initiatieven in Showcase Pages gegoten. Op deze manier kunnen geïnteresseerden hierin zich specifiek op deze onderdelen abonneren.

Zo heeft schoonmaakbedrijf Asito haar beide initiatieven in Showcase Pages gegoten. Op deze manier kunnen geïnteresseerden hierin zich specifiek op deze onderdelen abonneren.

Showcase Page van Asito

De Showcase Pages zijn binnen LinkedIn de enige waardige vervanger van de Producten en Diensten-functionaliteit. Maar waarin liggen de verschillen?

  • Showcase Pages bieden geen mogelijkheden om aanbevelingen (recommendations) te vergaren, maar mensen kunnen de pagina wel gaan volgen.
  • Vanuit elke Showcase Page kunnen status updates worden verzonden aan een zeer gericht publiek.
  • De medewerkers die voorheen aan producten en diensten waren gekoppeld, kunnen niet worden gekoppeld aan Showcase Pages.

Over het algemeen gezien zijn de functionaliteiten van de Showcase Pages nog zeer beperkt. De mogelijkheid om zeer gericht volgers te verzamelen, die enkel in een gedeelte van de organisatie geïnteresseerd zijn, is natuurlijk wel een zeer wenselijke toevoeging. Maar dan moet je product, dienst of organisatieonderdeel zich daar ook wel voor lenen.

Recensies als bindmiddel voor B2B

Zorg ervoor dat de recensies op je producten en/of diensten worden opgeslagen, zodat je ze later op een andere manier kunt gebruiken. Maak een screenshot en sla bijvoorbeeld de links naar de accounts van mensen die een aanbeveling hebben achtergelaten op. De aanbevelingen op producten en diensten kunnen binnenkort waarschijnlijk ook worden gedownload, zo beloofde LinkedIn onlangs in een mail aan paginabeheerders.

google-plus-local-bannerWil je zelf de controle over je recensies, zorg dan voor een pagina op je website waar ze worden verzameld. Een goede manier om dit te doen is contact opnemen met de mensen die op LinkedIn een aanbeveling hebben gegeven en vragen of je hun aanbeveling mag opnemen als testimonial op je website. Zo houd je de recensies op je website meteen ook weer actueel.

Google+ reviews

Er zijn nog meer mogelijkheden om sociale aanbevelingen te verzamelen buiten LinkedIn. Onder andere via Google+. Met behulp van een Google+-pagina en het koppelen van een Google+ Local-functionaliteit, maak je recensies over je organisatie of vestigingen zichtbaar voor de zoekmachine. Dit is echter niet geschikt voor elke organisatie, aangezien deze aanbevelingen met name gericht zijn op de locatie van je organisatie en het type dienstverlening. Is de locatie van jouw organisatie voor de beoordeling van je diensten en producten niet zo van belang, dan heeft het minder nut.

Facebook reviews

Ook Facebook biedt de mogelijkheid om recensies over je organisatie te verzamelen. Heb je je adresgegevens op je Facebook-pagina volledig ingevuld, dan biedt dit de bezoekers en likers van je pagina de mogelijkheid om je te beoordelen. Door op de pagina naar beneden te scrollen, vinden bezoekers de mogelijkheid om 1 tot 5 sterren te geven aan je pagina:

Stuur je klanten naar je Facebook-pagina en vraag of ze je willen beoordelen.

Stuur je klanten naar je Facebook-pagina en vraag of ze je willen beoordelen.

De recensies kunnen met of zonder begeleidende tekst worden verzonden. Door de beoordelingen te verzamelen, zorg je voor een algemene score over je organisatie of merk. Het overall oordeel komt prominent op je pagina te staan, zie onderstaand voorbeeld.

Nefit_beoordelingsoverzicht

Maak een bewuste keuze

Ben je op zoek naar een nieuwe manier om je presence op LinkedIn te handhaven? Dan zijn de Showcase Pages een goede vervanger voor het ter ziele gaande Products & Services. Zorg er voor dat je van te voren goed nadenkt over de onderdelen die je hierin plaatst. Eenmaal begonnen met het verzamelen van volgers op deze subpagina’s, is het moeilijk om terug te gaan en deze keuzes te heroverwegen.

Als beoordelingen en recensies van klanten voor je organisatie belangrijker zijn, zoek dan naar een optie die het beste past bij je organisatie en je type klanten. Facebook biedt een goede optie en zal voor B2C markten de meest gangbare oplossing zijn. Google reviews zijn gericht op lokale bedrijven en vestigingen en het plaatsen van recensies op je eigen website is vanzelfsprekend altijd een (duurzame) optie.

Tot slot ben ik natuurlijk heel benieuwd: wat vind jij ervan dat de Products & Services tab verdwijnt? Zijn de Showcase Pages volgens jou een goede vervanging? Ik hoor het graag in de comments hieronder.