Apps & Tools

Canva for work: maak zelf social media-posts in je eigen huisstijl [tool]

0

De populaire startup Canva uit Australië gaat hard. Ze bestaan sinds 2012 en ze hebben nu 4,4 miljoen gebruikers. Canva is een online grafische designtool speciaal gericht op non-designers. Met drag-and-drop zet je kinderlijk eenvoudig ontwerpen in elkaar voor social media en andere marketing uitingen, zoals facebook headers, instagram posts, blogafbeeldingen en advertenties. Ook documenten, posters, flyers en uitnodigingen maak je met Canva. Binnenkort kan je dit alles ook nog eens doen binnen de huisstijl van je bedrijf, met Canva for work.

Met drag-and-drop zet je kinderlijk eenvoudig ontwerpen in elkaar voor social media en andere marketing uitingen, zoals facebook headers, instagram posts, blogafbeeldingen en advertenties.

Canva is een gratis tool

Eerder vond je al een review op Frankwatching van deze gratis toepassing. Je kunt Canva gratis gebruiken en gebruik maken van miljoenen stockafbeeldingen en honderden layouts. Veel is gratis, maar er zijn ook beelden waar je voor moet betalen. Deze kosten $1 en mag je eenmalig gebruiken. Dit heet een one-time license en werkt dus anders dan je misschien gewend bent.

Canva editor

Kleine grafische aanpassingen gestandaardiseerd in Canva for Work

In veel bedrijven en organisaties heeft de designafdeling het druk met alle visuele uitingen, zowel print als online. Alleen tekst is passé en overal moet dus een afbeelding bij. Soms zijn het maar kleine aanpassingen omdat het formaat net anders moet zijn of er is een kleine tekstuele wijziging. Dit is niet het werk waar een grafisch vormgever echt op zit te wachten.

Canva zag dat en daarom introduceert ze nu Canva for Work. Met Canva for Work kan een vormgever een Brand Kit en Templates inrichten volgens de huisstijl van de organisatie. Teamleden kunnen de templates gebruiken en via de Team Stream kan de vormgever zelfs nog een oogje in het zeil houden.

Canva for Work

Canva user rolesVerschillende rollen

Je kunt aan de leden van je team verschillende rollen toekennen. Je kunt kiezen uit administrators, template designers en members.

Administrators kunnen natuurlijk alles doen, zoals de rollen toekennen, templates maken en de Brand Kit aanpassen. Een template designer kan nieuwe templates maken en de Brand Kit aanpassen. Een member kan designs maken en delen op basis van de templates. Typische members zijn de collega’s in marketing, sales en social media.

Maak het je collega’s makkelijk met Brand Kit en Templates

In de Brand Kit kun je kleuren, fonts en logo’s uit de huisstijl bewaren. Helaas kun je nog niet je eigen fonts uploaden, maar dit is wel in ontwikkeling. Als teammembers een nieuw ontwerp maken, kunnen ze de juiste kleuren en fonts eenvoudig kiezen. Ook de diverse logo’s zijn direct voorhanden en schaalbaar in het ontwerp.

Je moet er niet vanuit gaan dat iedereen met de juiste kleuren en fonts een fantastisch ontwerp maakt, daarom kun je als administrator of template designer templates klaarzetten. Hiermee maak je het je collega’s lekker makkelijk, bespaart het jou tijd en bewaak je meteen de huisstijl van de organisatie.

Canva Brandkit

Dit filmpje van Canva maakt de essentie duidelijk.

Accepteer cookies

Magic Resize: maak je afbeelding geschikt voor publicatie op alle social media

Een nieuwe marketingcampagne vraagt tegenwoordig niet om één afbeelding maar om een serie van afbeeldingen van allerlei formaten voor bijvoorbeeld Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Dan ben je dus wel even bezig. Met deze gloednieuwe feature van Canva maak je dit met één druk op de knop. Via File > Magic resize maakt Canva voor jou alle juiste bestandsformaten in nieuwe tabs. Bekijk het filmpje en je snapt meteen wat ik bedoel.

Accepteer cookies

Kosten

Je kunt Canva for Work 60 dagen gratis uitproberen. Daarna kost het $9,95 per maand per gebruiker als je een jaar vooruit betaalt, of $12,95 maandelijks.

Canva for Work wordt nu uitgerold. Misschien krijg je direct toegang, misschien moet je nog even wachten. Het is zeker de moeite waard om te proberen. En laat dan ook vooral weten wat je ervan vindt. Bij Canva zitten ze niet stil, dus kun je binnenkort weer nieuwe features verwachten zoals het toevoegen van je eigen fonts en transparante achtergronden.

Bekijk ook Canva’s sociale mediakanalen zoals Instagram en Pinterest voor volop designinspiratie.