Infographic, How to

Solliciteren op een social media-vacature? 4 creatieve voorbeelden [+stappenplan]

0

Hoe kun je je onderscheiden in een sollicitatietraject voor een social media-vacature? Vertellen wat je kan is niet meer genoeg: zorg ervoor dat je beoogde werkgever kan ervaren wat jij in huis hebt. Neem een video op, ga op reportage, vertel je verhaal in een strip óf maak een interactieve infographic. Met deze voorbeelden ga je voorbij het ‘gewone’ en solliciteer jij jezelf bovenaan die lijst!

Solliciteren op social media-vacatures is méér dan een goede indruk maken

Een vacature in social media is niet hetzelfde als een gemiddelde vacature in het marcom-vak. Het vakgebied social media is jong, er zijn relatief weinig mensen die kunnen zeggen dat ze meer dan zeven jaar ervaring hebben en er zijn veel mensen die de indruk kunnen wekken er verstand van te hebben.

Bovendien zitten er niet altijd mensen aan de andere kant van de tafel die goed kunnen inschatten hoe gekwalificeerd iemand is als het om social media gaat. Om al deze redenen is het van essentieel belang dat jij juist bij het solliciteren in social media, laat zien dat jij in huis hebt wat nodig is: ‘You can talk the talk, but can you walk the walk?

You can talk the talk, but can you walk the walk?

Toen ik bijvoorbeeld ooit solliciteerde naar een zekere functie bij een zeker online platform, wist ik twee dingen. Eén: ik wil deze baan. Twee: ik ben niet de enige. Gezien de vernieuwende aard van Frankwatching, realiseerde ik me dat ik met mijn sollicitatie méér dan een goede indruk moest maken, wilde ik doorgaan naar de volgende ronde. Bovendien zag ik dat mijn profiel weliswaar matchte met de functie, maar ik vermoedde dat er meer mensen waren die geschikt waren voor die functie. Dus hoe ging ik me onderscheiden?

1. Video-cv’s

Een videosollicitatie zoals Graeme Anthony indertijd had gedaan, was – hoe briljant ook – niets voor mij. Anthony heeft hier wereldwijd veel publiciteit mee gehaald. Zelfs het NOS Journaal besteedde er aandacht aan.

Accepteer cookies

Graeme Anthony haalde in 2010 met deze briljante videosollicitatie wereldwijd de journaals. Hij is inmiddels een succesvolle PR-man.

2. Reportages

Een recent voorbeeld van een originele sollicitatie is die van Angelique Koosman, die begin dit jaar solliciteerde op een functie van online community manager bij ROC Midden Nederland. Ik zocht contact met haar.

Accepteer cookies

‘Ik ga laten zien wie ik ben’

Welke overwegingen had Angelique bij het nadenken over deze sollicitatie? “Ik had de vacature via LinkedIn gevonden en wist: dit ben ik! Ik ben dé online communitymanager die het lef heeft en weet waar de doelgroep zich beweegt. Ik ga laten zien wie ik ben,” vertelt Angelique. “Ik ben gaan nadenken over wat belangrijk is voor deze werkgever en vooral over wat past bij de doelgroep. Voor een goede motivatie, ben ik me gaan bewegen op de kanalen waar de doelgroep ook was en me gaan verdiepen in de werkgever.”

‘De reguliere brief had ik niet eens hoeven sturen.’

“Ja, zo’n sollicitatie moet wel passen bij de vacature, ik had gelezen dat ze een online community manager zochten die met jongeren het gesprek aan durft te gaan. En jongeren zitten op Snapchat. Daarom heb ik dit zo gedaan. Ik had ook nog een reguliere sollicitatiebrief met cv gestuurd.”Lachend: ‘Daarvan zeiden ze dat ik die niet had hoeven sturen.” Voor wie het zich nog afvraagt: Angelique is met vlag en wimpel aangenomen.

Ik ben gaan nadenken over wat belangrijk is voor deze werkgever en vooral over wat past bij de doelgroep. – Angelique Koosman

De werkgever: sollicitatie was schot in de roos

Hoe was deze sollicitatie voor de nieuwe werkgever van Angelique? Anneke Vissers van ROC Midden Nederland licht toe: “Angelique’s sollicitatie was een schot in de roos voor deze vacature: ze liet zien dat ze wist wat het vak inhield en koos voor Snapchat. Dat is voor onze doelgroep natuurlijk hét medium. En ze ging langs op twee locaties om met onze jongeren in gesprek te gaan.”

Bovenaan de lijst

Enthousiast vervolgt Anneke: “Haar reportage was haar beste motivatie. Het viel me sowieso op dat er relatief weinig mensen waren die bij deze vacature afweken van de standaard brief. Haar aanpak heeft ervoor gezorgd dat Angelique bovenaan de lijst kwam.”

Angelique’s reportage heeft ervoor gezorgd dat ze bovenaan de lijst is gekomen. – Anneke Vissers, ROC Midden Nederland

Met andere woorden:

 1. Laat je aanstaande werkgever ervaren wat je in huis hebt voor je nieuwe baan.
 2. Verdiep je in de specifieke doelgroep en ontwikkel een bijpassend concept voor je sollicitatie.
 3. Voer je eigen concept uit, maak een eigen productie.

Kortom, wees bereid om meer dan gemiddeld te doen en laat zien dat je kan waarmaken wat je belooft.

3. Maak een stripverhaal van je sollicitatie

Ook origineel: maak een stripverhaal van je sollicitatie of cv. Deze vorm ben ik een paar keer tegengekomen, overwegend in de vorm van een open sollicitatie, in Nederland en in het buitenland.

Tekenfilm

Zo vond ik deze strip van Arie van Kuijk, die in 2011 een stripverhaal op zijn site publiceerde. Een blik op zijn LinkedIn leert dat hij in december 2011 een baan gevonden heeft. Een mooi resultaat! Een paar jaar later heeft Arie dit nog eens over gedaan, dit keer met een tekenfilm waarmee hij een vacature voor bij zijn cv zocht. “Ook met succes,” laat Arie weten.

Accepteer cookies

Dear Jack- stripverhaal

Dit ‘Dear Jack’-CV is de afgelopen weken op social media viral gegaan. Dankzij een zoektocht op Twitter (bedankt Annika Visser!) heb ik inmiddels iets meer over de achtergrond van deze sollicitatie kunnen achterhalen. Op een Australische nieuwswebsite valt te lezen dat Martu, de ontwerpster, gesolliciteerd had op een vacature via een recruiter. Het selectieproces is nog in volle gang. Wij duimen voor Martu!

linkedin solliictaie

4. Maak een infographic [+stappenplan]

Een vierde manier om dat te doen is een geschreven, digitaal opgemaakte sollicitatie. In tegenstelling tot bij Graeme en Angelique, was video niet helemaal ‘mijn ding’. En tekenen kan ik niet. Daarom heb ik voor een andere aanpak gekozen.

 1. Mijn sollicitatiebrief was een artikel, met vier redenen om voor mij te kiezen. Geen ‘Geachte mevrouw,…’ of ‘Bijgesloten vindt u mijn cv, dat kom ik graag toelichten.’ maar een redactioneel stuk van anderhalf A4, kleurig opgemaakt. Het was gericht op de beslissers, geschreven in de stijl die ik van het platform kende en indirect gericht op de match tussen mijn profiel en de vacature bij deze organisatie.
 2. Mijn cv had ik in aansluitende stijl opgemaakt, in Pages, én ik had er een kort profiel van mezelf in opgenomen, voor het geval de nieuwe werkgever geen tijd had om mijn motivatie door te lezen.
 3. En toen wilde ik nog iets extra’s. Iets waarvan het niet erg zou zijn als ze het niet zouden lezen, maar dat – als ze het wel zouden bekijken – mij echt zou onderscheiden van de rest. Dat werd deze infographic.

Dit is hoe ik die samengesteld heb.

Duck quote

Stap 1: Verken de tools om infographics te maken

Verken de verschillende platforms waar je infographics kan maken. Ik heb een pro-account aangemaakt bij Infogr.am, andere bekende platforms zijn Piktochart en Ease.ly. Op Frankwatching vind je een goede keuzewijzer als je meer wil weten over deze drie opties. Het is in elk geval handig om eerst een tool te kiezen, zodat je ziet wat voor kekke grafieken en visuals je allemaal kunt maken en wat voor gegevens je nodig hebt om te kunnen starten. Kortom, ga eerst spelen, daarna pas bouwen.

Kies eerst de tool waarmee je je infographic gaat maken.

Tip: zorg ervoor dat je platform wel de mogelijkheid biedt om je infographic af te schermen, te publiceren, te embedden en te downloaden. Waar ik zelf erg van gecharmeerd was bij Infogram, was de mogelijkheid om zelf een url voor mijn infographic aan te maken.

Stap 2: Analyseer de functie

Voordat je gaat beginnen aan het verzamelen van relevante gegevens over je werkervaring, ga je eerst op de stoel van je beoogde werkgever zitten. Wat wil hij zien bij de ideale kandidaat? Kijk daarbij naar functie-eisen (heel belangrijk!) en kenmerken die jij op basis van jouw ervaring belangrijk vindt, waarmee je je geschiktheid kan laten zien.

Blok 1: inhoudelijke & feitelijke geschiktheid

Denk allereerst aan inhoudelijke groei, zoals hoe je van de ene functie in de andere gegroeid bent. Welke werkzaamheden had je daar? En hoe hebben die zich ontwikkeld in de loop van de tijd in je werkpakket? Ik had bijvoorbeeld in het begin van mijn carrière een vrij grote component webdesign: 80 procent van mijn tijd was ik bezig in Macromedia Dreamweaver en Fireworks. Na vijf jaar was dat nog maar 15 procent. Zo analyserend kon ik mijn ervaring kwantificeren en in een tabel opnemen.

Skills - infographic

Blok 2: relevante kengetallen

Kijk daarnaast eens hoe je je werk kunt kwantificeren, zodat je een aantal leuke, waarheidsgetrouwe ‘kengetalllen’ op kunt nemen. Dat klinkt overigens zwaarder dan het is. Wat ik nagegaan ben, is onder meer hoeveel discussies ik gemodereerd heb, hoeveel posts ik geredigeerd heb en het aantal redacteuren dat ik begeleid heb. Ik heb ze ‘factoids’ genoemd, feiten die van triviaal belang zijn, omdat ik ‘KPI’s’ wat pretentieus vond. Maar in feite kun je dit beschouwen als je eigen KPI’s.

Factoids

Blok 3: plaats jezelf in een bredere context

In het derde blok heb ik laten zien in welke sectoren ik ervaring opgebouwd had. Je kunt hier bijvoorbeeld ook de functies vermelden die je hebt gehad en hoeveel jaar je welke functie bekleed hebt. Doel is om je nieuwe werkgever naar jou te laten kijken in helikopterview en hem te laten ervaren hoe stevig jij als kandidaat bent.

Branches

Deze drie ‘brokken’ heb ik afgewisseld met luchtige content: twee quotes over mezelf met een dikke knipoog.

Quote nerd

Ik heb de infographic afgesloten met een aftelklok, die ik had ingesteld om af te tellen tot het moment waarop Frankwatching zou laten weten wie uitgenodigd zouden worden.

Screenshot 2016-03-16 om 21.56.15

Met deze benadering heb ik geprobeerd om met een knipoog, relativeringsvermogen en feiten mijn geschiktheid indertijd voor de functie van senior webredacteur & communitymanager over te brengen en te laten ervaren. De hele infographic was bovendien interactief.

Denk goed na over de toon

Misschien past deze toon niet bij jou of bij de organisatie waar je solliciteert. Dat is een belangrijke afweging om te maken. Is het misschien te ‘popi-jopi’? Of zijn dit soort quotes je te informeel? Je kunt natuurlijk ook als quote aanbevelingen van je LinkedIn-profiel gebruiken. Superslim – kun je daar meteen naar doorlinken.

Stap 3: Neem een afbeelding van je infographic op in je sollicitatie

Je infographic vervangt je sollicitatie of je cv niet. Sterker nog, je loopt de kans dat je aanstaande werkgever je infographic niet eens bekijkt. Daarom is het slim om de infographic, of in elk geval een uitsnede ervan, op te nemen in je motivatie. In mijn geval was dat dus het artikel met vier redenen om mij vooral aan te nemen. Denk daarbij aan:

 1. Maak een uitsnede van je infographic.
 2. Plaats die in je motivatie
 3. Neem de link op in je motivatiebrief. Zorg ervoor dat die link makkelijk over te typen is, voor het geval je volgende werkgever je brief uitprint. In de digitale versie van je brief is deze link (en alle andere) natuurlijk aanklikbaar.
 4. Test alles. Zes keer. En dan nog een keer om het af te leren. 🙂

Stap 4: Checklist: is je cv ‘social media wise’?

Of je nou met een infographic solliciteert of niet: solliciteren op een sociale media-vacature is net iets anders dan gewoon solliciteren.

 1. Heb je vermeld met welke social media je ervaring hebt?
 2. Heb je vermeld met welke social media managementtools & apps je ervaring hebt?
 3. Heb je interactieve verwijzingen opgenomen naar bijvoorbeeld:
 • conversaties die je hebt gemodereerd;
 • tweets van jou die aantoonbaar succesvol zijn (bijvoorbeeld ze zijn viral gegaan of ergens vermeld);
 • artikelen die je hebt geredigeerd of geschreven;
 • je eigen social media accounts die bedoeld zijn voor zakelijk gebruik?

Neem in je cv op met welke social media en welke tools (inclusief apps) je ervaring hebt.

Stap 5: Laat zien wie je bent

Je werkgever wil weten met wie hij straks om tafel gaat zitten, dus laat jezelf zien: neem in je cv een foto van jezelf op. Kies uiteraard een foto die representatief is en past bij de rol die je wilt gaan vervullen.

Veel werk voor een baan?

Dat valt wel mee. Ik vond het eigenlijk vooral erg leuk om te doen. En geef nou toe, als je je baan van je dromen binnenhaalt, dan is een beetje extra werk toch niet erg? Ik ben inmiddels weg bij Frankwatching, maar denk nog steeds met een tevreden gevoel terug aan mijn tijd hier én aan deze sollicitatie.

Kortom, ga jij solliciteren op een baan in de social media:

 1. Denk dan goed na over het concept van je sollicitatie,
 2. Maak er een productie van; en
 3. Zorg ervoor dat die origineel is,
 4. aansluit bij het publiek waar je straks mee te maken krijgt,
 5. past bij wie jij bent én
 6. aansluit bij de vacature & organisatie.

Voor nóg meer inspiratie, met name voor starters, kun je ook het artikel over creatief solliciteren nog eens lezen.

Waar ik erg benieuwd naar ben is welke creatieve, originele sollicitaties jullie nog meer kennen. Delen jullie ze hieronder?