Customer experience

SEO zonder tools: kom hoger in Google met gezond verstand

0

Trucjes, strategieën en honderden tools: als SEO’er voel je je soms meer programmeur dan marketeer. Dat is niet erg, zolang je je gezonde verstand ook blijft gebruiken. Daarom voor het nieuwe jaar 7 denktips om hoger te komen in Google.

SEO zonder tools is ondenkbaar. Zo zijn er handige hulpmiddelen voor het vinden van keywords en backlinks, rankcheckers die je posities bij de zoekresultaten bijhouden, eindeloos veel ‘onmisbare’ plugins voor Google Chrome en ga zo maar door.

Door alle digitale mogelijkheden vergeet je haast een van de belangrijkste tools: je hersenen. Met logisch nadenken en minder beeldscherm-staren, kun je namelijk ook zeer succesvol zijn. In dit artikel lees je 7 manieren hoe. Prent ze in je hoofd, pas ze toe en geef je fantasie de vrije loop. Wie weet leidt het tot fantastische nieuwe ideeën voor het komende jaar.

Leer de mensen die je wilt bereiken echt kennen voor betere SEO.

1. Leer de mensen die je wil bereiken écht kennen

Als je – net als ik – te veel achter een beeldscherm zit, vergeet je weleens dat er aan de andere kant echte mensen zitten. Mannen en vrouwen van vlees en bloed die zo goed en oprecht mogelijk geholpen willen worden en een goed gevoel bij je willen krijgen. Mensen ook die met vragen zitten en niet altijd weten wat ze precies zoeken of nodig hebben.

Je kunt je bij SEO blind staren op verkopen, maar je doet het toch echt voor mensen. Help ze daarom met hun uitdagingen en verlangens, denk met ze mee en leer ze steeds beter kennen. Dan weet je waar ze tegenaan lopen en dat maakt het een stuk makkelijker om goede content te maken.

Als je weet wie er tegenover je zit, weet je ook beter wat je kunt zeggen om hem of haar oprecht verder te helpen. Dat betaalt zich altijd terug. In directe verkopen en aanvragen, goodwill, links, mentions en aanbevelingen. De uitdrukking ‘wie goed doet, goed ontmoet’ klinkt wellicht ouderwets, maar is ook in 2018 onverminderd actueel.

Tip: geef lezingen

Demonstraties en lezingen geven is een leuke manier om je doelgroep beter te leren kennen. Het houdt je scherp en je komt in contact met potentiële klanten. Bovendien wordt je website (met link) vaak meegenomen in online aankondigingen en dat is weer goed voor SEO.

Messcherpe boodschap essentieel voor hogere posities in Google.

2. Formuleer een scherpere boodschap

Het internet staat vol met clichés, zoals deze:

 • Optimaal ontzorgen
 • Aan het juiste adres
 • Een stapje extra
 • Hoog in het vaandel
 • Bij ons bent u nog echt koning
 • Professioneel, klantvriendelijk en servicegericht

Als je via SEO veel tijd en geld steekt in het verbeteren van je vindbaarheid, is het doodzonde om bezoekers vervolgens weg te jagen met dooddoeners. Want dan ben je een eenheidsworst, totaal niet onderscheidend en haken lezers waarschijnlijk af. Of ze kijken alleen naar de prijs, want als jij hetzelfde doet als concurrenten gaan ze écht niet meer betalen.

Wil je meer rendement halen uit je SEO-inspanningen? Kijk dan verder dan je posities in Google. Kijkers op je website is leuk, maar je wil kopers hebben. Bedenk daarom een uniek en onderscheidend verhaal, voor een duidelijk afgebakende boodschap en draag dit met verve uit.

Accepteer cookies

Loesje – die van de posters – zei het ooit treffend: “Wat doen we met de concurrentiestrijd… als iedereen uniek is?”

Daar ligt een schone taak voor het nieuwe jaar. Word uniek!

Doen: maak een contentmarketingstrategie

Lees het geweldige artikel ‘Een slimme contentmarketingstrategie in 5 vragen‘ van Tim  Daalderop en onderscheid je voor eens en voor altijd in 2018.

Conversieoptimalisatie en SEO vullen elkaar naadloos aan.

3. Verdiep je in conversieoptimalisatie

Een succesvolle website is eenvoudig en doelgericht. Dat klinkt alleen makkelijker dan het is. Internetters lezen slecht en zijn razendsnel afgeleid. Als ze niet direct vinden wat ze zoeken, zijn ze weg en proberen ze het bij een ander.

SEO draait zowel om techniek als het verbeteren van de gebruikerservaring. Als een zoeker binnen 3 seconden terug is bij de zoekresultaten, pleit dat niet voor jouw website, en Google ziet het. Gelukkig kun je er veel aan doen, te beginnen met wat basiskennis conversieoptimalisatie.

In het gratis e-book ‘10 conversietips die werken op elke website’ deelt de Vlaamse usability-expert Karl Gillis 10 tips voor het gebruiksvriendelijker maken van iedere website. De tips zijn vaak even eenvoudig als doeltreffend. Zo verbeterde hij het doorklik-percentage op een autowebsite met ruim 80 procent, enkel door de tekst op te maken met bulletpoints.

Doen: maak je website doelgerichter

Download het gratis e-book van Karl Gillis en bedenk hoe jij je website doelgerichter kunt maken. Dat is goed voor SEO en je portemonnee.

Word beter in SEO-copywriting.

4. Word beter in copywriting

Een copywriter is – simpel gezegd – een verkoper achter een toetsenbord. Als je weet dat wij mensen zo’n 95 procent van onze (aankoop)beslissingen baseren op gevoel, is het niet verkeerd om af en toe wat meer verkoper te zijn.

Verkopen begint bij SEO al direct bij de zoekresultaten. Wat staat er in een titel en de korte omschrijving daaronder, de meta-omschrijving? Verleid je lezers om op jouw resultaat te klikken? En zo ja, krijgen ze op de pagina wat ze verwachten? Verlies je deze slag, dan heb je weinig aan mooie posities in Google.

Eenmaal op de webpagina gaat het verkopen verder. Hier kijkt de bezoeker nogmaals naar de pagina en besluit hij in fracties van seconden of de pagina hem of haar aan staat. Dat zit hem in titels, woorden, beelden en de algehele uitstraling. Welk gevoel roept de pagina op? En geef je bezoekers voldoende redenen om op de pagina te blijven? Je hebt slechts seconden, dus grijp de aandacht.

Probleem > consequenties > oplossing

Een handige kapstok om de aandacht te trekken is deze: probleem > consequenties > oplossing.

Door in je meta-omschrijvingen en in inleidingen een herkenbaar probleem te schetsen en de pijn te benadrukken van niets doen, dwing je bezoekers welhaast door te lezen. Helemaal als je ze een waardevolle oplossing in het vooruitzicht stelt. Je leest door, of je wil of niet…

Deel je website logisch in voor Search Engine Optimisation.

5. Kijk kritisch naar de indeling van je website

Bij SEO doe je enorm je best om het zoekmachines zo makkelijk mogelijk te maken. Dat geldt voor het verkrijgen van links en het optimaliseren van webteksten, maar vergeet de indeling van je website niet.

Pagina’s die een zoekmachine sneller vindt, kent hij meer waarde toe. Dankzij Semantic Search kijkt Google ook steeds meer naar de samenhang tussen pagina’s. Die kun je benadrukken door gericht interne links te plaatsen tussen gerelateerde pagina’s. Zo versterken ze elkaar en snapt Google beter wat je doet en waar je website over gaat.

Doen: schets de indeling van je site

Heb je tijdens de feestdagen wat tijd over? Pak dan pen en papier en schets de huidige indeling van je website. Vermeld – waar mogelijk – ook de zoektermen waar je specifiek pagina’s voor hebt geoptimaliseerd.

Zitten belangrijke pagina’s nog op een logische plaats in de site? Of zijn ze in de loop der jaren (onbewust) weggezakt? Vaak is dit een goede aanleiding om de complete indeling en verouderde content eens kritisch te beoordelen.

Met een logische site-indeling en actuele content zet je zoekmachines en bezoekers op het juiste spoor. Blijf daarom logisch nadenken en verlies de basis niet uit het oog.

Linkbuilding? Ga een wat vaker netwerken!

6. Drink wat vaker een kopje koffie (of thee)

Mailen, appen, chatten: via internet kun je eenvoudig een groot sociaal en zakelijk netwerk onderhouden. Vergeet persoonlijk contact echter niet. Wanneer doe je moeite voor iemand? Als je hem of haar aardig vindt en iets gunt. Dat opent ook voor SEO deuren.

Een van de grootste uitdagingen van SEO is gerichte links krijgen naar je site. Je kunt ze kopen, wat officieel niet mag van Google, of je website aanmelden bij verzamelsites. De kwaliteit van deze links is alleen vaak matig en zoekmachines worden alsmaar slimmer. Ga liever voor kwaliteit.

Doen: persoonlijk contact

Zoek online contact met mensen die je verder kunnen helpen en waar je je prettig bij voelt. Spreek eens af in real life, leer elkaar kennen en kijk hoe je elkaar kunt helpen. Een zoektocht naar een snelle link kan op deze manier veel meer opleveren en persoonlijk contact is altijd plezierig.

7. Wees creatief

Een goed idee klopt.

Voor het in je hoofd opkomt.

Dit is nog zo’n mooie kreet van Loesje, waar ik je ook als online marketeer je voordeel mee kunt doen. Ik ben al jaren fan van Dave Lorrez van E-Tail. In zijn nieuwsbrieven toont hij altijd prachtige voorbeelden van marketeers die met logisch nadenken en creativiteit bijzondere resultaten boeken.

De stelling van Dave luidt dat je in elke branche links kunt scoren naar je website. Als je het maar creatief aanpakt. Dit is een geweldig voorbeeld.

Nordstrom trok met een fictieve jeans wereldwijd honderden links aan.

Kledingmerk Nordstom scoorde met deze – al dan niet bestaande – jeans wereldwijd honderden links.

Of deze tijdmachine op een auto-onderdelen-website. Hij werkt op plutonium en dat mag je er zelf bij kopen.

Verzin een tijdmachine en voor je het weet heb je een link-bait te pakken.

De pagina trok wereldwijd bijna 2000 links aan vanaf een kleine 300 websites!

Moraal van het verhaal: kleur jij als marketeer braaf binnen de lijntjes en doe je hetzelfde als iedereen? Of gun je jezelf de tijd voor het uitwerken van slimme plannetjes? Het geeft je SEO-inspanningen – als je het goed doet – een flinke boost.

Conclusie: SEO kan ook zonder beeldscherm

Wil je SEO doeltreffend inzetten in 2018, kijk dan verder dan de tools en geijkte strategieën die iedereen inzet. Ja, je website moet technisch goed zijn. Ja, je wil zoektermen verwerken in teksten. En ja, links zijn nog steeds belangrijk voor je autoriteit. Maar laat dat pas het startpunt zijn.

 • Maak een steengoede website voor de mensen die je oprecht wil verder helpen
 • Weet wat hen bezig houdt en speel daar met waardevolle content op in
 • Zorg dat je website prettig en doelgericht is
 • Durf te verkopen en overtuig bezoekers van jouw meerwaarde
 • Wees geen grijze muis en blijf creatief nadenken

Als je SEO inzet als een middel en geen doel op zich word je steeds succesvoller. Dat lijkt me een mooi voornemen voor 2018.