Social media

Social media: dé trends, features en must-reads voor de tweede helft van 2021

0

De vakantieperiode loopt ten einde. Hopelijk is je batterij weer opgeladen en ga je met een frisse blik weer aan de slag. Want ook al lijkt het nog ver weg, de sprint richting de feestdagen is ingezet. Wil je je kennis nog even opkrikken? In dit artikel praten we je bij over de opvallendste trends en nieuwe features op social media en zetten we de must-reads op een rij.

Social media trends & onderzoeken

Ondanks oproepen uit allerlei hoeken om niet te bouwen op gehuurde grond van techgiganten, blijft social media in 2021 voor marketeers het belangrijkste kanaal. Als je kijkt naar het huidige socialmedia-gebruik van Nederlanders lijkt dat ook niet direct een slechte keuze. We bevinden ons langer op de socials én gebruiken gemiddeld meer verschillende kanalen. Dat daar per leeftijdscategorie flinke verschillen in zitten, ligt voor de hand. Zo bereik je jongeren bijvoorbeeld op TikTok en niet op Facebook.

Hoe bedrijven het zoal aanpakken op de socials? Deze artikelen die we afgelopen tijd publiceerden op Frankwatching staan bomvol mooie voorbeelden:

Meer privacy en controle

Over de technologische ontwikkeling van social media kun je veel schrijven. Maar Sjef Kerkhofs gooide het dit jaar over een andere boeg. Hij keek naar de socialmedia-trends voor 2021 op het maatschappelijk vlak. Zo voorspelde hij het omslagpunt waarop gebruikers meer controle over hun data en privacy zouden krijgen en de techgiganten hun beleid zouden moeten aanscherpen. Net als een toename in regulering. Onder andere TikTok en Instagram deden flink wat aanpassingen op het gebied van privacy en veiligheid. Maar ook Apple’s iOS 14-update had veel invloed op de socials. Daarover later meer. Hier lees je al zijn voorspellingen voor social media in 2021.

De strijd om aandacht

Ondertussen strijden socialmedia-platformen om onze onverdeelde tijd en aandacht. De rode draad van veel ontwikkelingen en nieuwe features is dat socialmedia-kanalen steeds meer op elkaar gaan lijken. Om een voorbeeld te noemen: binnen 24 uur verdwijnende ‘stories’ vind je inmiddels niet alleen op Snapchat, maar ook op Instagram, Facebook, YouTube, Whatsapp, LinkedIn en Pinterest. En terwijl Twitter de zogenaamde Fleets alweer uit de app heeft verwijderd, test TikTok nu óók een Stories-functie.

Andersom hebben Instagram (en in de VS nu ook Facebook) Reels en YouTube Shorts natuurlijk verdacht veel weg van het concept van TikTok. Ze spelen allemaal in op de short form videotrend. Datzelfde zie je gebeuren op het gebied van live audio. Clubhouse won snel terrein, waarop Twitter Spaces, Facebook Live Audio Rooms en Spotify Greenroom snel de concurrentie aangingen.

Muur met tekst we like you too bij social media update

Social shopping

Voor wie een eigen webshop of product heeft, zijn social media ook steeds interessanter geworden. Binnen verschillende socialmedia-platformen kun je al niet meer om social (live) shopping heen. Denk aan Pinterest Shop the Look, Facebook Shopping en de prominente plek die Instagram Shopping inneemt in de app. TikTok wil niet achterblijven en kondigde onlangs een in-app winkeltabblad aan, in samenwerking met Shopify. Daarbij worden gebruikers via TikTok doorgestuurd naar producten in de Shopify-webshop.

Shoppen op social media zonder daar nog de app voor te hoeven verlaten, wordt volgens Milou Grunder binnenkort écht booming. En AR kan daar ook een grote rol in gaan spelen. Het kan geen kwaad je vast in de mogelijkheden van social commerce te verdiepen en je voor te bereiden om er mee te starten.

Op een rij:

Praktische tips

We hoeven je niet meer te vertellen dat een goede post valt of staat met de visual, afgestemd op het platform. Daarom vind je hier een handig overzicht van alle socialmedia-afmetingen van 2021. Maar alleen met de afmetingen ben je er niet. Wie wil opvallen op social media moet creatief zijn. Deze 11 handige apps en deze 24 doe-het-zelf design-tools helpen je bij het maken van sterke visuals.

En laten we eerlijk zijn: wie écht de scrollende duim wil doen stoppen, maakt gebruik van bewegend beeld. Want video domineert social media in alle vormen en maten. Sjef Kerkhofs maakte een ultiem overzicht van videoformats die je kunt inzetten in je videomarketing op social media. Inclusief een handig schema met alle videoformaten en specificaties per kanaal.

Op een rij:

looka

LinkedIn

Het gebruik van LinkedIn zit nog steeds in de lift. Maar op het vlak van organisch bereik ligt dat wat ingewikkelder. Organisaties met relatief weinig volgers zien nog groei, maar bij grotere bedrijfspagina’s daalt het bereik, ondervonden Sebastiaan Nagel en Judith Eversdijk in hun onderzoek naar LinkedIn-bedrijfspagina’s begin dit jaar. Daarin vind je trouwens ook een handige benchmark om het succes van je eigen pagina aan te meten.

Trends en nieuwe features

Hoe dan ook blijft je LinkedIn-bedrijfspagina belangrijk. Het geeft je bedrijf, groot of klein, een gezicht en de mogelijkheid om te adverteren. Bovendien kwamen er voor bedrijfspagina’s verschillende functies bij. Meer over de trends en nieuwe functionaliteiten in 2021 lees je hier.

Behalve de nieuwe functionaliteiten voor bedrijfspagina’s, kregen persoonlijke LinkedIn-profielen met de LinkedIn Creator Mode en de daarbij behorende Cover Story ook een upgrade. Daarmee tover je je profielfoto om tot een persoonlijke 20-seconden-pitch voor potentiële werkgevers, opdrachtgevers of vakgenoten. Zo pak je dat aan.

Succes op LinkedIn

Met alleen een sterk profiel ben je er natuurlijk nog niet. Marjolein Bongers deelt 10 belangrijke tips voor zakelijk succes en 10 concrete tips voor powerposts op LinkedIn. Nog een tip: in onze podcast HelloMasters spraken we LinkedIn-baas Marcel Molenaar over de geheimen van het platform.

Op een rij:

LinkedIn Creator Mode

TikTok

Wat je er ook van vindt: TikTok is gróót. Het werd ‘s werelds meest gedownloade app in 2020. En in juli behaalde het platform als eerste niet door Facebook beheerde non-gaming app 3 miljard downloads.

In Nederland behoort de app ook tot een van de snelle stijgers, zagen we al in het socialmedia-onderzoek voor 2021. Zowel het aantal gebruikers als het dagelijks gebruik stegen gigantisch. Short form video is hot. Hoewel… ooit bestond TikTok uit video’s van 15 en vervolgens 30 seconden, maar sinds vorige maand is het ook mogelijk video’s tot 3 minuten te uploaden. En wordt er getest met video’s van 5 minuten (en langer). Een logische stap die TikTok dichter bij de concurrentie van YouTube en Facebook brengt én meer ruimte creeëert voor advertenties.

TikTok voor bedrijven

Overweeg jij TikTok mee te nemen in de socialmedia-strategie van jouw organisatie of onderneming? Dan is het handig om deze tips eens door te nemen, of je in te lezen over adverteren op TikTok. Ook voor recruiters en HR managers wordt het platform mogelijk interessant als werkzoekenden met het ‘Resumes’ program in de toekomst hun cv kunnen pitchen in TikTok-video’s. LinkedIn, move over!

Privacy-issues en aanscherpingen

Maar er is ook al tijden veel kritiek op de app. Onder meer vanwege het schenden van de privacy van (de jonge) gebruikers en kreeg daarvoor een fikse boete. Daarop scherpte TikTok de standaard privacy-instellingen voor minderjarigen aan. Sowieso kan het als TikTok-gebruiker natuurlijk geen kwaad om je eens in de privacy-instellingen van de app te verdiepen. Hier vind je een paar tips.

Daarnaast verbetert het platform het proces waarmee TikTok-video’s worden gemodereerd. Een nieuwe technologie gaat video’s die tegen de regels in gaan automatisch verwijderen. Het automatiseren van contentmoderatie moet de veiligheidsteams ondersteunen en beschermt hen én (jonge) gebruikers tegen blootstelling aan schokkende content.

Op een rij:

Social media app TikTok installeren

Instagram

De Feed, Stories, IGTV, Reels, Gidsen en Shopping… Kirsten Jassies noemde het eind vorig jaar al in haar trend-overzicht: er zijn op Instagram véél contentvormen en mogelijkheden om je te profileren. Instagram-shoppen is niet te stoppen, maar het was nog even afwachten of Reels het ging redden. Vooralsnog lijkt dat wel te lukken en wordt de functie hard doorontwikkeld om de concurrentie bij te houden. Video is dan ook een van de speerpunten van de app, deed Instagram-hoofd Adam Mosseri deze zomer uit de doeken, want, zei hij:

Instagram is niet langer een app voor het delen van foto’s.

Nieuwe features

Dat zie je ook terug in de nieuwe functies die gelanceerd of in ontwikkeling zijn. Ze zijn zowel gericht op entertainment als de gebruiksvriendelijkheid van videoformats op Instagram. Denk aan Live Rooms, maar ook ‘kleinere updates’ als de captions-sticker om Stories te ondertitelen en een vertaalfunctie voor anderstalige Stories. Ook een ondertitel-functie voor Feed-video’s is in de maak. En laten we de continue uitbreiding van Reels niet vergeten, met Reels Ads en Reels van 60 seconden als recente updates.

Andere interessante functionaliteiten die recent zijn uitgerold:

  • Stories opslaan als concept
  • Link-stickers
  • Statistieken terugkijken tot 90 dagen

Daarnaast zitten een aantal handige features nog in de ontwikkel- of testfase. Het zijn er zoveel, dat we ze bundelden in een tussentijdse Instagram-update over functies & veiligheid die je hier kunt lezen. Of lees de uitgebreide update over het verdwijnen van de swipe-up-functie in Stories op Instagram.

Reels voor bedrijven

De komst van Reels Ads die met het label ‘Sponsored’ of ‘Gepromoot’ tussen de reguliere Reels in de feed verschijnen, maakt het nog interessanter om als bedrijf met Reels te starten. Volgens Instagram is Reels ‘de beste plek op Instagram om mensen te bereiken die je niet volgen en een groeiend wereldwijd podium waar merken en makers door iedereen kunnen worden ontdekt.’

In Reels kun je bovendien al je creativiteit kwijt. Heb jij deze Instagram-feature nog niet geprobeerd? Lotte in de Weij en Jayla Kan deelden hun tips om met je merk met Reels aan de slag te gaan, inclusief een aantal inspirerende voorbeelden van bedrijven.

Wat ook kan helpen bij het maken en plaatsen van een Reel of ander soort Instagram-post, is om iets beter te begrijpen hoe dat mysterieuze algoritme jouw content beoordeelt. Onlangs gaf Instagram inzicht in hoe hun algoritme werkt. Pelpina Trip legt het je in haar video in 2 minuten uit. Of lees het op je gemak hier nog even na. In diezelfde reeks waarin Instagram meer inzicht geeft in hoe de app werkt, leggen ze uit hoe de zoekfunctie van Instagram werkt.

Accepteer cookies

User generated content

Tot slot nog een leestip: het is natuurlijk fantastisch als fans van jouw merk zich daar online positief over uitlaten. En misschien wil je die user generated content wel hergebruiken op het Instagram-account van jouw organisatie. Maar mag dat eigenlijk zomaar? En hoe heurt het eigenlijk? Charlotte Meindersma deelde in haar artikel de regels over content van anderen delen op Instagram.

Meer interessante artikelen vind je onder de tag Instagram.

Op een rij:

Facebook

Nee, met grofweg 1,9 miljard dagelijkse en 2,8 miljard maandelijkse actieve gebruikers wereldwijd in het tweede kwartaal van 2021 is Facebook nog steeds allesbehalve dood. En ze zitten dan ook niet stil.

Features en ontwikkelingen

Zo bestaat Facebooks chatdienst Messenger inmiddels 10 jaar. En dat wordt gevierd met 10 nieuwe features die de komende tijd worden uitgerold. Al zijn die vooral geinig voor chatgesprekken met je vrienden.

Verder experimenteert Facebook sinds april met de feature Hotline, wat lijkt op een mix tussen Clubhouse en Instagram Live. En kondigden ze in juni Clubhouse-rivaal Live Audio Rooms aan. Hier lees je meer over de verschillende live audio-apps.

Ook werd eind juni Bulletin gelanceerd, een platform waarop onafhankelijke contentmakers hun content kunnen delen met (betalende) abonnees. Van artikelen tot podcast, Live Audio Rooms en nieuwsbrieven. Wat doet denken aan Substack en Twitter’s overname van Revue. En het is ook geen verrassing dat de Reels-functie van Instagram ook op Facebook wordt uitgerold.

Adverteren op Facebook

Wie organisch bereik wil vasthouden zal moeten blijven sturen op betrokkenheid en interactie. Maar wie niet afhankelijk wil zijn van de grillen van het algoritme, ontkomt niet aan adverteren. Maar ook in (Facebook)advertentieland was het niet stil. De iOS 14-update van Apple gooide roet in het eten. Sinds de update krijgen Apple-gebruikers bij onder andere Facebook een pop-up waarin ze expliciete toestemming moeten geven om tracking toe te staan. Gebruikers die weigeren zijn niet meer te remarketen op basis van hun mobiele surfgedrag. De update is er inmiddels al lang en breed, maar voor wie er nog mee worstelt kan deze artikelen eens teruglezen:

Kun je sowieso nog wel wat hulp gebruiken bij adverteren op Facebook in een steeds meer cookieloze toekomst? Bianca Bergshoeff deelde de Power 5-methode om het beste uit je advertenties te halen. En mocht je advertentie vervolgens worden afgekeurd, dan vind je hier uitleg over Facebooks reviewproces van advertenties.

Van social media naar metaverse

Iets wat we ook niet onbenoemd kunnen laten, zijn de plannen van Facebook om het bedrijf om te vormen tot een metaverse. Een virtueel sociaal netwerk om miljoenen mensen met elkaar te verbinden. Waarbij het lijkt alsof je er fysiek ook echt inzit met andere personen, op een andere plek. Dat klinkt nu misschien nog surrealistisch en zoals Jan Scheele het omschrijft ‘nu vooral nog een zandbak voor nerds en innovators om in te spelen’. Maar voor wie het interessant vindt is zijn artikel zeker een aanrader.

Op een rij:

facebook ads

Twitter

Midden in de tsunami van socialmedia-updates zou je Twitter bijna vergeten. En aan de hand van grillige lijn in het socialmedia-onderzoek van 2021 die het gebruik van Twitter in Nederland aanduidt, zou je ook je conclusies kunnen trekken.

Maar Twitter heeft duidelijk andere plannen. Ze wil namelijk voor het einde van 2023 de inkomsten verdubbelen en streeft naar 315 miljoen dagelijks actieve gebruikers. En dus draait het platform al lang niet meer alleen om berichten van 280 tekens.

Om de doelstellingen te bereiken, wordt er volop geëxperimenteerd met nieuwe features en worden allerlei updates uitgerold. De een succesvoller dan de ander. Zo werd de Stories-feature Fleets na de uitrol afgelopen november, onlangs alweer teruggedraaid omdat deze niet genoeg gebruikt werd. De live audio-feature en Clubhouse-rivaal Twitter Spaces is veelbelovender en krijgt een prominente plek in de app, waar voorheen Fleets te vinden waren. Ook om Twitter’s overname van nieuwsbriefplatform Revue kun je niet meer heen. Zo kun je je nu via Twitter-profielen die dat aanbieden abonneren op een nieuwsbrief. Hier lees je meer over laatste ontwikkelingen van Twitter. De tijd zal ons leren of het lukt om gebruikers vast te houden en aan te trekken met deze nieuwe features.

Op een rij:

Aan de slag met je socialmedia-strategie voor 2022

Natuurlijk zijn trends belangrijk en wil je relevant blijven. En waarschijnlijk experimenteer je met nieuwe features en nieuwe kanalen. Maar niet elke trend of feature zal bij jouw bedrijf passen of aanslaan. Bovendien volgen ontwikkelingen elkaar sneller op dan je kunt bijbenen met je strategie. Zoals Sjef Kerkhofs dan ook schrijft:

Het is onmogelijk een solide socialmedia-strategie te bepalen die je jaren kunt gebruiken. Het is geen project, maar een doorlopend proces.

Hoe zorg je dan voor een up-to-date én wendbare socialmedia-strategie? Elke organisatie is anders en dus is er helaas geen standaard model, maar de eerste logische stap is een nulmeting uitvoeren. Zo breng je in kaart hoe de zaken ervoor staan, voordat je lukraak aan de slag gaat.

Door dit framework te gebruiken, zorg je ervoor dat jij jezelf en je organisatie op het juiste moment de juiste vragen stelt. Begin met een audit om te zien hoe de zaken er nu voor staan en werk van daaruit verder.

Meer lezen?

Ook interessant om te lezen om jezelf klaar te stomen voor de eindsprint naar 2022: de summerreads over online marketing en die over contentmarketing & schrijven.

Veel leesplezier!