Content

Contentmarketing & schrijven: dé trends & tips voor de tweede helft van 2021

0

Het derde kwartaal van het jaar is al vol aan de gang en het vierde kwartaal doemt op aan de horizon. Om je bij te praten en fris aan de slag te kunnen, zetten we in dit artikel opvallende trends en must-reads over content(marketing) en schrijven op een rij. Met handvatten voor je strategie en ideeën voor het creëren van content in de vorm van artikelen, video en podcasts.

Contentstrategie

Als we iets hebben geleerd van de afgelopen periode, dan is dit dat flexibiliteit een must is. Ook in je contentstrategie. De gekte is de wereld nog niet uit, dus je hebt ook de komende tijd ruimte nodig om aan relevante verhalen te werken. Of om je strategie aan te scherpen, door op zoek te gaan naar je best presterende content. Die voldoet aan minstens 3 van deze kenmerken:

  • Veel bezoekers die (veel) langer dan gemiddeld op de pagina blijven
  • Bezoekers delen de pagina met anderen
  • De pagina hangt samen met je aanbod
  • De pagina zorgt voor gewenste acties of reacties
  • Een goede of stijgende positie in Google

Als je scherp in beeld hebt welke pagina’s goed presteren, kun je het rendement van die content verder vergroten. Linda Krijns deelt mogelijke acties hierbij.

Onderzoek van SEMrush naar de anatomie van topartikelen biedt ook interessante inzichten. Wist je bijvoorbeeld dat longreads met 7000+ woorden bijna 4x meer verkeer en 43% meer shares krijgen dan artikelen van een gemiddelde lengte (900 – 1200 woorden)?

In B2B moet content helder, uiterst nauwkeurig en gericht zijn. Dit maakt een contentstrategie op dit niveau veel complexer. Basak Özkan deelt 8 stappen en handige voorbeelden voor een B2B-contentstrategie.

Contentmarketing

Empathie en emotie zijn, naast de bestaande informatiebehoefte, belangrijker dan ooit in contentmarketing. Het gaat niet meer alleen om het vertellen van een verhaal, maar om het overbrengen van een gevoel. Dus raak je doelgroep daar waar het telt: recht in het hart.

Waarom? Omdat wij mensen het liefst communiceren met mensen, en niet met bedrijven. Omdat we met contentmarketing in de afgelopen jaren vooral naar de functionele behoefte hebben gekeken, niet naar de emotionele. Tijd om het over een andere boeg te gooien. Het is het experimenteren de rest van dit jaar nog waard. Over deze en 4 andere trends, praat Merit Koutstaal je bij.

Dieter Rommel interviewde 10 experts over dit onderwerp. Zij zijn het erover eens: creativiteit komt terug en contentmarketeers zullen minder obsessief met marketingtechnologie bezig zijn.

Voor sommige uitdagingen waar contentmarketeers voor staan, ontwikkelde Content Marketing Institute een ‘weerbaarheidsmodel’. Hoe kun je je voorbereiden op kritiek en druk van bovenaf? De ideeën in dit artikel kun je gebruiken om te werken aan je eigen weerbaarheid en die van je team. “Resilient content marketing is about reinvention, reimagination, and renewed insight despite the challenges.”

En misschien is het goed je gehele contentmarketingproces nog eens onder de loep te nemen. Wat zijn de 5 belangrijkste fases? Heb je voldoende aandacht voor deze aspecten? Bekijk deze handige infographic.

Contentcreatie

Frequent content ontwikkelen. Voor de ene marketeer appeltje-eitje, terwijl de ander er als een berg tegenop ziet. Wil jij ook in de flow raken om kwalitatieve en unieke content te creëren? Deze checklist is een goede start.

Nieuwe content bedenken hoeft niet lastig te zijn. Inspiratie en ideeën zijn overal als je ervoor openstaat en handige tools gebruikt. Denk aan het instellen van Google Alerts om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in jouw vakgebied. Of aan een brainstormsessie met collega’s, die sowieso een bron aan inspiratie zijn.

Ook loont het om met bestaande content aan de slag te gaan, content recycling dus! Je pakt bijvoorbeeld een paar oude blogs en maakt daar een skyscraper/evergreen van. Of je maakt van een blogartikel een leuke video. Nog meer ideeën voor hergebruik nodig? In dit artikel vind je 46 stuks.

Schrijven

Een tekst begint met een krachtige formule. Ben jij al bekend met PAS, AIDA & PASTOR? Ga aan de gang met een van deze drie formules voor je eigen website, e-mails of salespagina’s. Je zult snel merken dat de teksten lekkerder lopen en meer voor je verkopen.

Inspiratie nodig voor een pakkende titel? Vincent Alblas deelt er maar liefst 200. En werp dan meteen ook een blik op je tussenkoppen, met deze tips geef je niet alleen je lezer houvast maar kun je zelfs beter ranken bij zoekmachines.

Formule: check, titels en koppen: check, maar daarmee ben je er nog lang niet. Hoe zorg je dat een tekst echt binnenkomt bij de lezer? Kim Nelissen, tekstschrijver en oprichter van Moesmeisje deelt de les die haar altijd is bijgebleven. “Emotie is het hart van een verhaal. Daar ben ik het zo ontzettend mee eens. Hoe saai of droog een onderwerp ook is, probeer altijd emotie in je tekst te verwerken.” Meer expert-tips voor teksten die raken, vind je hier.

En als je er bijna bent: check je tekst, grondig. Neem de eindcorrectie zeer serieus.

Taal

In je teksten wil je natuurlijk dt-fouten voorkomen. Net zoals dat je je lezer niet wil betuttelen.

En misschien schrok je in april van het bericht dat nationale kranten als Het Laatste Nieuws en De Standaard aankondigden dat de grammaticaregels van de Nederlandse taal versoepeld zijn. Wees gerust: ‘groter als’ is gewoon een taalfout.

In Vlaanderen op vakantie geweest? Dan herken je misschien één van deze 39 woorden die daar net wat anders betekenen dan in Nederland. En zo zijn er ook instinkers als je kijkt naar ons andere buurland: woorden die zowel in het Duits als in het Nederlands voorkomen of in elk geval sterk op elkaar lijken (qua klank of schrijfwijze), maar in beide talen een heel eigen betekenis hebben.

Storytelling

Door corona moesten bedrijven op zoek gaan naar een nieuw verhaal. Dat verhaal moet verhelderen wie ze echt zijn en waar ze voor staan. Sigrid van Iersel deelt 7 opvallende storytelling-trends met de gemene deler: hoe meer online, hoe belangrijker de menselijke factor.

Consumenten en medewerkers hunkeren naar houvast bij het maken van hun keuzes. Hoe kun je dat houvast beter verwoorden dan in een corporate story? Een ‘purpose-driven’ verhaal vraagt wel om een andere mindset, Mathieu Jacobs vertelt je er alles over in dit artikel.

Verhalen kunnen daarnaast een belangrijk middel zijn om (cultuur)verandering in organisaties aan te jagen. Je kunt om die reden overwegen een verhalenplatform op te zetten. Een plek in de organisatie waar medewerkers inspirerende verhalen van anderen kunnen zien en zelf kunnen delen. Want verhalen hebben kracht.

Ook jij als professional hebt een verhaal, maar het kan lastig zijn een ‘kloppend’ verhaal over jezelf te vertellen op social media of je website. Voorkom hierbij deze 5 veelgemaakte fouten.

Video

Dit jaar zullen er vast nog meer apps bijkomen waarmee je video’s kunt bewerken. Ze ondertitelen of vertalen je video bijvoorbeeld in een handomdraai of maken een achtergrond wazig. Meer videotrends van Pelpina Trip zie je in deze video.

Het is verleidelijk om bij je online videostrategie als bedrijf te denken aan platformen als YouTube of Vimeo. Ze zijn gratis en genereren bereik. Toch is het interessant een eigen videoplatform te overwegen. Deze 10 stappen helpen je hierbij op weg.

Wil je video inzetten om campagnedoelstellingen te behalen? Om het succes vast te stellen, zul je de juiste KPI’s moeten bepalen. Angela Vreeswijk vertelt in haar artikel waar je hierbij zoal aan kunt denken. Ga je voor naamsbekendheid, conversie of iets anders?

Elk kanaal waarop je een video wil plaatsen, kent haar eigen ongeschreven regels. Door hier al tijdens het plannen van je producties rekening mee te houden, kun je veel tijd en kosten besparen. Welke video-formaten heb je nodig op Instagram, TikTok en andere kanalen? Een ultiem overzicht, zie je hier.

Podcasts

Wat zijn de podcast-trends en welke ontwikkelingen mogen we niet missen? Mirjam Heggers sprak tijdens de Nederlandstalige Podcast Summit met podcastmakers en -experts onder andere over authenticiteit. Een podcast is een unieke manier om een eigen verhaal, boodschap en kennis met de doelgroep te delen. Wie is de persoon achter het bedrijf? Wat is het verhaal van de ondernemer?

Langdurige relaties zijn van steeds groter belang voor het duurzaam bouwen aan een bedrijf. Echte verhalen vertellen speelt daarin een belangrijke rol. Een podcast leent zich daar uitstekend voor.

Maar waar begin je als je zelf een podcast wil maken? Met een dosis inspiratie! Ben je al bekend met Marketingpraat, Brandkast! en Marketing Technology Podcast? In dit artikel zetten we 19 podcasts voor je op een rij.

En dan… Waar moet je podcast over gaan? Welke apparatuur heb je nodig? Gelukkig is het simpeler dan je misschien denkt. Zeker als je het proces van conceptcreatie tot publicatie opdeelt in deze 5 stappen.

Of je podcast vervolgens succesvol is? Hier is natuurlijk geen toverformule voor. Dat hangt af van je doelgroep en je marketingplan, maar ook van je doelstellingen. Een interessante indicator is de uitluisterratio. Hiermee kun je zien welk percentage van de mensen die je podcast aanzet, luistert tot welk moment in de podcast. Simpel gezegd: wanneer haken mensen af? In het artikel van Sander Denneman lees je meer over hoe je het succes van je podcast kunt meten.

Meer lezen?

Ook interessant deze zomer:

Slimmer werken: tips & tricks voor een goede start na je vakantie

Online marketing: dé trends & tips voor de tweede helft van 2021

Veel leesplezier!