Social media

Inspiratie nodig? Instagram-campagnes van Aldi, Bavaria & McDonald’s

0

Moet je bakken met geld uitgeven om succesvol te zijn op Instagram? Absoluut niet! De beste Instagram-campagnes draaien niet op betaalde promoties, maar zijn het resultaat van slimme inhakers op nieuwe trends. Met een behoorlijke dosis creativiteit, een menselijke touch en inlevingsvermogen in je doelgroep kun je op Instagram al snel ver komen. Ik heb 5 organisaties op een rij gezet die de afgelopen tijd opvielen met verrassende, provocerende, ludieke, maar vooral succesvolle Instagram-campagnes.

Een bewuste benadering

Welke trends zien we in 2021 voorbijkomen op Instagram? Over het algemeen zien we dat men bewuster omgaat met social media. Deze tendens resulteert in de volgende trends:

  1. Men wordt steeds kritischer over het ‘perfecte plaatje’. We zijn het oppervlakkige succes van grote influencers wel een beetje beu. We willen échte mensen zien, waarmee we ons kunnen identificeren. De micro-influencer deed zijn intrede. Tegenwoordig heb je geen duizenden volgers meer nodig om recht van spreken te hebben. Met een authentieke voice kom je al een heel eind, misschien zelfs wel verder.
  2. Als gevolg van de pandemie hebben we meer dan ooit behoefte aan connectie en verbinding. We willen echte content zien (zie ook punt 1) en oprechte conversaties aangaan. Conversational klantcontact via social media is mede hierdoor on the rise.
  3. Serieuze en maatschappelijk verantwoorde berichten nemen steeds meer de overhand. Dat zien we ook terug in de topics waarover gepost wordt. Ecologie, gelijkheid en het klimaat zijn onderwerpen die regelmatig op de tijdlijn langskomen.
  4. Organisaties zetten gamification in om hun Instagram account wat spannender te maken en meer engagement te creëren met hun volgers.
  5. Waar we challenges vooral tegenkwamen op TikTok, zien we ze nu ook terug in Instagram-campagnes.

De volgende organisaties maakten slim gebruik van oude en nieuwe trends om op te vallen bij hun doelgroep.

1. Sex sells, nog steeds

Een van de meest spraakmakende campagnes van het afgelopen jaar werd opgezet door het provocerende merk Suitsupply. Dit merk staat bekend om zijn gewaagde campagnes en deze uiting is hier geen uitzondering op.

Suitsupply speelde in op de coronaterm ‘het nieuwe normaal’ met de leuze ‘the new normal is coming’. In de campagne zijn hevig tongzoenende mannen en vrouwen te zien. Er werd wisselend op de campagne gereageerd. Waar de één de post wel kon waarderen, bleek de ander te walgen van de nogal expliciete beelden. Hoe je het ook wendt of keert, opvallen doet Suitsupply met deze campagne wel!

Accepteer cookies

2. Ben jij de nieuwe Mr. T?

Aldi roept haar Instagram-volgers op zich op te geven voor Het A-Team. En nee, ze zoeken geen huurlingen om zich in te zetten tegen winkeldiefstal en andere criminaliteit. Aldi is op zoek naar micro-influencers en maakt met hun campagne slim gebruik van de trend om ‘de normale mens’ in te zetten voor meer engagement op social media.

Ze zoeken een panel van onafhankelijke ‘discountfans’ met één heldere missie: het testen van producten van de supermarktketen en hiervan verslag uitbrengen aan heel Nederland. Aldi heeft de volste vertrouwen in de kwaliteit van haar producten en gelooft daarom ook dat de reviews van de discountfans alleen maar zullen bijdragen aan het vertrouwen van de (potentiële) klant.

Accepteer cookies

3. Levens redden via Instagram Stories

Scrollen door Instagram Stories zonde van je tijd? Zeker niet! Het Rode Kruis lanceerde onlangs ‘Life Saving Stories’: een innovatieve reanimatietraining met gamification-elementen via Instagram Stories.

De game bestaat uit 35 Stories. Door op het juiste ritme te tikken op de afbeeldingen houd je het personage in leven. Het Rode Kruis laat hiermee zien dat ze het belangrijk vinden om mensen iets bij te brengen van EHBO.

Reden daarvoor? Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 300 Nederlanders per week buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen. Vaak weten omstanders niet wat ze op zo een cruciaal moment moeten doen. Door het gebruik van reanimatie én een AED kun je de overlevingskans met 50% verhogen in de eerste zes minuten. Zal deze Instagramcampagne écht levens kunnen redden? Al met al, een nobele poging!

Instagram-campagne van Rode Kruis.

4. Het carnavalsvirus

Tijdens het jaarlijkse carnavalsfestijn in het zuiden van het land wordt er een hoop bier naar binnen gegoten. Bavaria laat met deze campagne zien dat de carnavalsvierder bij de bierbrouwer in het hart zit. Waar ze aan de ene kant de draak steken met corona-persconferenties en gezondheidsmaatregelen, doen ze aan de andere kant een ‘serieuze’ oproep om op verantwoorde manier uiting te geven aan carnavalskriebels.

Met Rutte den Urtse en Hugo mun Jungste in de hoofdrol heeft Bavaria toch wat mensen aan het lachen gekregen in een jaar zonder carnavalsvreugde.

Accepteer cookies

5. Move to the bin en dans je afval erin

McDonald’s zet zich in tegen zwerfafval met een ludieke campagne. Dans je weg naar de prullenbak, stuur je video naar McDonald’s en maak kans op mooie prijzen. De organisatie wil aan heel Nederland laten zien dat afval weggooien leuk kan zijn en ook een hele kleine moeite is.

De inzendingen worden beoordeeld op creativiteit en inspanning. Hiermee speelt McDonald’s in op de populariteit van challenges die al langere tijd veelal op TikTok gedeeld worden. Ook maakt de organisatie slim gebruik van de inzendingen door ze zelf te delen als Stories. Een goed voorbeeld van een campagne waarbij user generated content een grote rol speelt!

Accepteer cookies

Geïnspireerd door deze mooie Instagram-campagnes?

Niet alleen grote multinationals krijgen het voor elkaar een groot bereik te genereren met Instagram-campagnes. De ingrediënten voor een succesvolle campagne zijn vooral een grote dosis creativiteit en op bewuste manier inspelen op huidige trends. Hoe ga jij op creatieve wijze jouw volgende Instagram campagne lanceren? Wij zijn benieuwd!