Social media

Posts vastpinnen 📌, Reels-stickers & meer Instagram-updates

0

De ene na de andere nieuwe functie rolt uit de koker van Instagram. En dat gaat zo snel, dat het soms amper bij te houden is. Daar komt bij dat sommige nieuwe functies op Instagram uitgebreid onder de aandacht gebracht worden, terwijl andere stilletjes aan je voorbijgaan. Daarom praat ik je in dit artikel bij over de meest interessante Instagram-updates van de laatste tijd.

📌 Posts vastpinnen op je profiel

Je Instagram-profiel is een beetje als een visitekaartje. Op basis van je biografie en feed kan iemand kiezen om je wel of niet te gaan volgen. Nu Instagram het mogelijk heeft gemaakt om tot maximaal 3 posts (of video’s of Reels) vast te pinnen bovenaan je profiel, heb je nog meer de regie over wat iemand als eerste op jouw profiel ziet.

Komt dit je bekend voor? Dat kan kloppen, want Twitter en TikTok hebben al soortgelijke functies. Een post vastpinnen op Instagram doe je door rechtsboven op de drie puntjes te klikken en te kiezen voor ‘Vastzetten op je profiel’. Via dezelfde weg kun je een bericht ook weer losmaken. Bij vastgepinde posts komt een punaise in de hoek te staan.

Ongeacht wat je als laatste hebt gepost, kun je er dus voor kiezen om bepaalde posts meer onder de aandacht te brengen. Ik denk dan meteen aan een lopende winactie of specifieke posts waarin je, bijvoorbeeld als ondernemer, laat zien wat je doet. De functie is voor alle profielen beschikbaar.

Instagram posts vastzetten op je profiel

📸 Profielfoto’s vergroten

Over je profiel gesproken: een van de nieuwe Instagram-updates die volgens Alessandro Paluzzi momenteel getest wordt, is de mogelijkheid om een profielfoto lang ingedrukt te houden om deze te vergroten. Een doodsimpele feature als je het mij vraagt, die op andere socialmediakanalen (Twitter, LinkedIn en Facebook) al lang beschikbaar is.

Accepteer cookies

Het is eigenlijk gek dat zoiets op een visueel ingesteld platform als Instagram nog niet mogelijk is. Terwijl het best handig kan zijn. Bijvoorbeeld om er achter te komen of het profiel dat je gevonden hebt echt bij degene hoort die je zoekt. Zeker als het een privé-account betreft en je verder niks kunt zien. Of gewoon voor de nieuwsgierige aagjes onder ons (waaronder ikzelf) die zich afvragen wat er precies op dat kleine fotootje staat. Tip voor in de tussentijd: als je Instagram op je desktop opent, zie je profielfoto’s al een stuk groter.

⏱ Reels van 90 seconden

In strijd met TikTok wordt Instagram Reels continu uitgebreid met nieuwe features en verbeteringen die vaak verdacht veel lijken op bestaande TikTok-functies. Waar het begon met video’s van 15 seconden, werden dat er op TikTok al snel 30, 60 en 90. Vorige zomer schreef ik nog dat de lengte van Reels werd opgeschroefd van 30 naar 60 seconden, nu kun je ook Reels van 90 seconden maken. TikTok heeft de lengte van video’s inmiddels opgeschroefd naar 3 en (op sommige accounts) zelfs 10 minuten. Ook TikToks van 15 en 60 seconden zijn nog mogelijk. Ik ben benieuwd of en wanneer Instagram volgt met de mogelijkheid nog langere Reels te maken.

Instagram update Reels van 90 seconden

😍 Interactieve stickers in Reels

Een andere nieuwe Instagram-update is de mogelijkheid om interactieve stickers zoals we die kennen uit Stories toe te voegen aan je Reel. Zo kun je kiezen om een poll (met 2 antwoordopties), quiz of emoji-slider toe te voegen. De functie is bedoeld om meer interactie bij Reels te stimuleren. Ik heb zelf nog geen Reels met zulke stickers voorbij zien komen, maar het zou zomaar eens goed kunnen werken. Op een poll stemmen is toch laagdrempeliger dan een reactie typen.

Interactieve stickers in Instagram Reels

🎵 Nieuwe audio-opties

Op het gebied van audio voert Instagram ook de nodige verbeteringen en vernieuwingen door. Zo kun je nu zelf audio-fragmenten importeren om te gebruiken bij het maken van Reels, waardoor je niet meer gebonden bent aan de muziekbibliotheek binnen Instagram. En kun je met Sound Sync je video synchroniseren met het audiofragment dat je gekozen hebt. Dat zorgt ervoor dat de overgangen in je video goed aansluiten op de gekozen muziek. Doordat de technologie hiermee het gepruts voor je uit handen neemt, wordt het nog makkelijker om een goed uitziende Reel te maken.

🎥 Sjablonen gebruiken

Over gemak gesproken. Ook nieuw is de optie ‘Sjabloon gebruiken’ bij Reels. Als je weleens Reels bekijkt dan heb je deze feature misschien al eens gespot. Hij staat af en toe op de plek waar je ook het effect dat gebruikt is voor een Reel terugvindt, links onderin de video.

De feature is niet bij elke video beschikbaar, maar áls het beschikbaar is, dan kan een kind de was doen. Klik op de knop ‘Sjabloon gebruiken’ en vervang in het volgende scherm de clips voor je eigen beeldmateriaal. Instagram monteert het vervolgens met de juiste timing achter elkaar en klaar is je Reel!

Sjabloon gebruiken voor Instagram Reels

Al met al vliegen de nieuwe Reels-functionaliteiten je om de oren. Reels wordt dan ook steeds dominanter binnen Instagram. Zo maakte Meta onlangs bekend dat nu 20% van de tijd die gebruikers op het platform zitten, wordt besteed aan de short-form-video’s. Als je de functie nog niet gebruikt, dan kan het een goede zet zijn om je content in zulke korte, aantrekkelijke videootjes te gieten om de aandacht van je doelgroep te trekken.

📨 DM-inbox verbeteringen

Een van de prioriteiten van Instagram voor 2022 was het verbeteren van de DM-inbox: de plek waar je privéberichten ontvangt. Er zijn inmiddels een hoop nieuwe features bijgekomen. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om dm’s vanuit je feed te beantwoorden, zonder naar je inbox te gaan (handig!), en om muziekfragmenten door te sturen of polls te starten in groepsgesprekken. De functies zijn nog niet voor iedereen beschikbaar, maar volgens Instagram worden ze op den duur wereldwijd uitgerold.

De optie die ik al wel heb ontdekt op mijn eigen én het Frankwatching-account is die om een bericht snel door te sturen naar je beste vrienden. Dit doe je door de deel-knop ingedrukt te houden. Vervolgens verschijnen de profielfoto’s van vier goede vrienden (volgens Instagram) en kun je je vinger, zonder het scherm los te laten, naar een van hen toe bewegen om het bericht met hen te delen. Als je veel gebruik maakt van die deelknop, dan kan het je wat klikken en tijd besparen. 😉

Bericht snel delen met beste vrienden op Instagram

📣 Amber alerts

Los van tools om de content en gebruikerservaring op Instagram beter en leuker te maken, werkt Meta ook aan features van serieuze aard en met maatschappelijke waarde. Het toevoegen van meldingen over AMBER alerts is er daar een voorbeeld van.

Het werkt als volgt: als er bij jou in de buurt een zoektocht naar een vermist kind bezig is, verschijnt de AMBER alert in je Instagram-feed met daarbij een foto, omschrijving en belangrijke details. Ook vind je er een telefoonnummer om contact op te nemen met de politie en kun je de melding doorsturen naar vrienden.

Op basis van gegevens als een opgegeven woonplaats, IP-adressen en locatie-instellingen wordt bepaald wie de melding in z’n feed ontvangt. De functie wordt momenteel in 25 landen uitgerold, waaronder in Nederland en België.

Instagram voorbeeld Amber alert

Bron: Instagram

🚩Meer controle op gevoelige inhoud

Ook de veiligheid van de gebruikerservaring blijft een punt van aandacht voor Instagram. Zo is de controle op gevoelige inhoud verder uitgebreid. Via het hamburgermenu rechtsboven in je profiel ga je naar Instellingen > Account > Controle op gevoelige inhoud. Hier kun je beheren hoeveel gevoelige inhoud je ziet van accounts die je niet volgt, zoals berichten over geweld of drugs. Instagram geeft aan dat die inhoud niet in strijd is met de community-richtlijnen.

Waar deze instellingen voorheen alleen golden voor het tabblad ‘Ontdek’, zijn deze voorkeuren nu ook van toepassing op zoekresultaten en aanbevolen content in Reels, de overzichtspagina (de feed) en op hashtagpagina’s. Oftewel: op alle plekken waar het algoritme je mogelijk interessante content voorschotelt. Niet alleen voor je eigen account de moeite waard om eens te bekijken, maar ook als je een kind hebt die op Instagram zit.

Andere tools die Instagram aanraadt om je ervaring te verbeteren, zijn Comment Control, Restrict, Block en Mute. Via hun blog lees je daar meer over.

💬 Verbeterde toegankelijkheid

Ondertussen werkt Instagram continu aan het verbeteren van de toegankelijkheid van het platform voor gebruikers met een visuele beperking, gehoorverlies of andere handicap. Zo besteedden ze op Global Accessibility Awareness Day (elke derde donderdag in mei) extra aandacht aan het belang van het gebruik van de toegankelijkheidsfuncties op Instagram. Instagram benadrukt dat deze functies bijdragen aan een positieve ervaring voor je doelgroep.

Zo wijzen ze op de Captions Sticker bij Stories en Reels, waarmee je je video’s automatisch kunt ondertitelen. En de automatisch gegenereerde ondertiteling voor Instagram Video die bij creators nu standaard ingeschakeld staat. Deze ondertitelingsfuncties maken Instagram beter toegankelijk voor doven en slechthorenden. Maar omdat een derde van de video’s op Instagram zonder geluid wordt afgespeeld, is ondertiteling eigenlijk voor alle gebruikers een handige toevoeging.

Daarnaast benoemt Instagram de vertaalfunctie in Stories, en de alt-text-functie waarbij met objectherkenningstechnology een beschrijvende tekst bij een afbeelding gegenereerd wordt, bedoeld voor schermlezers. Als maker kun je nu ook handmatig zo’n afbeeldingsbeschrijving aan je post toevoegen, voor én na publicatie.

  • Voor publicatie: ga bij het aanmaken van je post naar Geavanceerde instellingen > Alternatieve tekst schrijven.
  • Na publicatie: ga bij de gepubliceerde post via de puntjes naar Bewerken en klik op de afbeelding op ‘Alternatieve tekst bewerken’.

Ondanks dat deze toegankelijkheidsfuncties niet allemaal gloednieuw zijn, is het een extra herinnering om hier bij het creëren en publiceren van je Instagramposts rekening mee te houden.

Alternatieve tekst instellen op Instagram

Zo, nu ben je weer op de hoogte van de nieuwste Instagram-updates. Heb ik er een gemist, laat het me vooral weten! Welke nieuwe feature ga jij testen?