Online marketing

Dit zijn dé online trends & ontwikkelingen voor 2023

0

Wat zijn de belangrijkste trends voor online marketing, communicatie, content en social media? Verschillende Frankwatching-auteurs delen hun visie op deze ontwikkelingen en geven je meteen handige tips mee. De redactie van Frankwatching zet ze voor jou op een rij. Lees (of scan) en sla de artikelen op, zodat je voor je werk weer helemaal up-to-date bent!

De belangrijkste online trends

Elk jaar verschijnen op Frankwatching veel artikelen over online trends. Sommige auteurs schrijven zelfs jaarlijks over de nieuwste ontwikkelingen, waardoor je door de jaren heen de veranderingen mooi kunt volgen. In dit artikel vind je de wrap-up, een selectie van artikelen over de online trends voor 2023. Check vooral ook het complete trendoverzicht voor meer interessante topics.

Online

De wereldtrends voor 2023: onvoorspelbaarheid is het nieuwe normaal

Deze turbulente tijd maakt onvoorspelbaarheid tot het nieuwe normaal in 2023. Organisaties moeten naar buiten kijken, wendbaar zijn en ‘back to basic’. Ook geldt: samen sterker, samen beter! In dit artikel gaat Sjors van Leeuwen (Indora Managementadvies) dieper in op 4 wereldtrends.Wereldwijde trend en trends 2023

De belangrijkste trend is misschien wel dat niets meer te voorspellen valt: onvoorspelbaarheid is het nieuwe normaal. – Sjors van Leeuwen

Gartner voorspelt: 3 tech-trends waar je de komende jaren niet omheen kunt

Web3, AI-adoptie en digital humans, in welke fase bevinden deze innovaties zich? Met welke technologieën moet je serieus rekening houden? In de nieuwste versie van de Hype Cycle van Gartner vind je 25 ‘emerging technologies’, gekoppeld aan 3 overkoepelende thema’s:

  1. Het uitbreiden van immersieve ervaringen
  2. De automatisering van kunstmatige intelligentie (AI) versnellen
  3. Het optimaliseren van technologieën voor digital business

De verwachting is dat deze trends binnen 2 tot 10 jaar grote impact zullen hebben op bedrijven en de maatschappij. In dit artikel ga ik dieper in op deze tech-trends.

Hype Cycle 2022 van Gartner.

7 opvallende AI-trends

2022 kun je wel zien als het jaar waarin generatieve AI doorbrak bij het grote publiek, met de populariteit van ChatGPT, Dall-E 2 en andere tools. Er komen steeds meer praktische mogelijkheden voor marketingprofessionals. Hoe zal kunstmatige intelligentie in 2023 worden gebruikt? Welke impact zal het hebben? Houd deze 7 AI-trends in de gaten! Charida Dorder (AI for Marketing) praat je bij.

Marketing professional reading a book met Dall-E gegenereerd.

Screenshot van resultaat uit de tool ‘Dall-E‘.

2023 zal in het teken staan van het verder verspreiden en toegankelijk maken van AI onder een bredere gebruikersgroep. – Charida Dorder

10 online designtrends voor 2023

Zijn designers met de komst van AI straks overbodig? Vast niet! Maar AI is wel een trend die je in dit artikel gaat tegenkomen. Welke online designtrends kun je zoal verwachten in 2023? Van unieke typografie tot ‘dark with a hint of neon’, laat je in dit artikel inspireren door 10 design-voorspellingen.

Online designtrends 2023.

Werkgevend Nederland heeft ook in 2023 een vet probleem [arbeidsmarkttrends]

We hebben dit jaar allemaal wel gemerkt dat de krapte op de arbeidsmarkt nog meer is toegenomen. De personeelstekorten lopen op. Wat zijn de arbeidsmarkttrends voor 2023? En wat kan HR en recruitment doen? Arjan Elbers weet het al: “Het komende jaar kun je (bijna) net zoveel vacatures verwachten. Maar dan met minder geld.”

Vrouw in leegstaand kantoor.

Marketing

Online marketing: een terugblik & de trends voor 2023

Wat zijn de belangrijkste online marketingtrends in 2023? En waar liggen de grootste kansen? In deze niet-te-missen longread praat Joris Toonders (oprichter Yonego) je helemaal bij. Een goed startpunt om dieper in de verschillende marketingtrends te duiken.

Online marketing trends 2023.

De cultuur is binnen een bedrijf uiteindelijk altijd het meest bepalend voor langetermijn-succes. – Joris Toonders

B2B-trends: minder budget, meer eigen data & focus op werving

Wat zijn de verwachtingen en trends waar B2B-marketeers dit jaar mee te maken krijgen? Wat verandert er? In een notendop, we hebben minder budget en een focus op werving en eigen data nodig.

2023 trends marketing

De lokale marketingtrends: ervaringen & engagement

Er zijn 2 belangrijke uitdagingen dit jaar voor lokale marketing: ervaringen en engagement creëren met de lokale community. Maak gebruik van local events, social search en video marketing. Lees het artikel en ga aan de slag!

lokale marketing popup events

Wat we in 2023 in overvloed zullen gaan zien, zijn microevents en lokale activaties. In plaats van over the top events voor iedereen, zullen de kleinere events, georganiseerd door bijvoorbeeld een lokale vestiging, in populariteit toenemen. – Julie van Strien & Nienke Zijsling

Analytics-trends in 2023: dit moet je meenemen in je jaarplan

Het stormt in analytics-land. Leon Korteweg ziet dat veel gebruikers moeite hebben om de ontwikkelingen bij te benen. In dit artikel vind je de 4 belangrijkste trends, zo weet je waar je rekening mee kunt houden in 2023. Waaronder het stoppen van Google Universal Analytics en de tegenbeweging van Google Analytics-alternatieven.

trends 2023

CRO-specialisten opgelet! Dit zijn de trends voor 2023

Welke trends op het gebied van conversieoptimalisatie moet je in de gaten houden? En wat kunnen we verwachten op het gebied van experimenteren? Desiree van der Horst en Shirley van Haalem van Online Dialogue delen hun visie met 4 CRO-trends op het gebied van strategie, psychologie, data en UX.

Artikel met CRO-trends.

3 e-commerce-trends om in de gaten te houden

Made.com failliet, ontslagen bij Shopify… Zijn de jaren van snelle groei voorbij? Bij veel e-commercebedrijven staat het blussen van de vele brandjes momenteel op nummer 1. Dat is logisch. Toch moeten we ook vooruitkijken. Welke richting gaat e-commerce op in 2023? Chantal Schinkels (De IT Girl) bespreekt 3 trends: dataminimalisatie, de tegenbeweging op Black Friday en artificial intelligence.

e-commerce

Communicatie

Dit zijn dé communicatietrends van 2022-2023

Welke communicatietrends beïnvloeden nu het vak en de maatschappij? En hoe pas je ze toe in de praktijk? Logeion deed onderzoek én geeft handvatten om mee aan te slag te gaan. In dit artikel ga ik dieper in op hun trends.

Kompas om richting te geven bij communicatietrends

Communicatie kan het verschil maken door organisaties een spiegel voor te houden. – Jaap de Bruijn, Logeion.

Communicatie in 2023: het jaar van kwaliteit boven kwantiteit

Met de naderende recessie en daarmee krapper wordende budgetten, is efficiëntie belangrijker dan ooit. Laten we dus vooral onze huidige communicatie-activiteiten perfectioneren, stelt Jennifer Vogels van TEAM LEWIS. Richt je op kwaliteit!

interview afnemen

Overheidscommunicatie: 6 trends & uitdagingen in 2023

De samenleving staat onder druk en er wordt veel verwacht van de overheid. Team communicatie kan daarbij een belangrijke rol spelen. Wat betekent dit voor overheidscommunicatie in 2023? Renata Verloop (Renata Verloop Advies & Management) ziet 6 relevante ontwikkelingen, waaronder aandacht voor sociale (on)veiligheid en toegankelijkheid en begrijpelijkheid als standaard.

Overheidscommunicatie maatschappelijke impact

De tijd die we hebben, moeten we echt uit alle macht inzetten om maatschappelijk van betekenis te zijn. Dat betekent stevige keuzes maken. – Renata Verloop

Dé trend in online overheidscommunicatie: mag het een tikkie minder?

Rico den Boer en Jasper Bons van Buzzzle communicatie & participatie bespreken in hun artikel één kansrijke trend in (online) overheidscommunicatie: “Een tikkie minder van alles. En dat begint met een goed doordachte contentstrategie.”

Header Overheidscommunicatie 2023

Content

7 content-trends voor 2023: de leidraad voor je contentstrategie

Over contentstrategie gesproken! Welke content-trends kunnen we verwachten in 2023? Van zero-click-content tot de kansen van podcasts, Linda Krijns (Sstroop Contentmarketing) zet 7 inspirerende trends voor contentmarketing op een rij.

Artikel met 7 content-trends.

Een contentstrategie draait om het delen van de juiste content op het juiste moment met de juiste mensen. En vervolgens ook om de juiste keuzes in platformen, formats en frequentie. – Linda Krijns

7 videotrends: shorts, live shopping & AI

Short video en BeReal-achtige video’s zijn in opkomst, we kunnen steeds meer video’s met templates maken én het gebruik van AI neemt toe. Dit zijn dé videotrends voor 2023.

Videotrends 2023

Dé storytelling-trends voor 2023: verhalen, verrassingen en hoop

Storytelling is een manier om grip op de wereld te krijgen. We snakken naar verhalen die ons uit het meningen-moeras trekken. Hoe zetten organisaties storytelling succesvol in en welke trends staan voor 2023 op stapel?

Storytelling Trends 2023

Verhalen hebben de kracht om overtuigingen, intenties en gedrag te beïnvloeden. – Sigrid van Iersel

Social media

8 socialmedia-trends die 2023 gaan & blijven domineren

De cruciale rol van creators, de wedergeboorte van engagement, de doorbraak van TikTok-marketing… Wat kunnen we in 2023 verwachten als we het over social media hebben? Sjef Kerkhofs (DailyDialogues) vertelt het je in dit artikel.

Artikel met de socialmedia-trends voor 2023.

Het maken van relevante en aantrekkelijke content wordt nog belangrijker. Daarbij spelen creators een cruciale rol. – Sjef Kerkhofs

De 3 belangrijkste trends voor LinkedIn in 2023

Wat zal het nieuwe jaar ons brengen op LinkedIn? Eén ding valt op, bedrijven humaniseren. Er is veel aandacht voor de mens in het bedrijf, echte verhalen delen en bouwen aan je eigen communities.  Maar ook voor fun! Trudy Pannekeet bespreekt 3 LinkedIn-trends: humanisering van bedrijven/merken, community & relatie, en creativiteit.

humanisering bedrijven LinkedIn

De vernietigende verschuiving van social media: van netwerk naar content

Kun je social media eigenlijk nog wel social noemen? De platformen schuiven steeds meer door van verbinding naar amusement. TikTok noemt zichzelf bijvoorbeeld een entertainmentplatform en Instagram gaat ook die kant op. In dit artikel bespreek ik wat er aan de hand is en welke gevolgen de shift naar content heeft.

Social media verandert.

Nu de algoritmes zich steeds meer richten op content, verschuift het primaire doel van deze platformen. Het wordt als een tv, waar je eindeloos kunt doorzappen (in dit geval: scrollen). – Tineke Pauw

Veel succes in 2023!

Met het lezen van dit overzicht ben je hopelijk weer helemaal up-to-date. Maar de ontwikkelingen gaan onverminderd door. Via Frankwatching houden de experts je dagelijks op de hoogte van online trends, nieuws en handige tips. Als je niks wil missen, abonneer je dan vooral even op de nieuwsbrief. We wensen je heel veel succes dit jaar.

Heb je nog aanvullingen op dit overzicht? Laat het weten via de reacties hieronder!