Social media

Je bent je eigen merk! 9 tips voor personal branding op LinkedIn

0

Wist je dat als mensen jouw naam googelen dat negen van de tien keer jouw LinkedIn-profiel bovenaan in de zoekresultaten staat? De kans is groot dat jouw potentiële klant niet verder scrolt, maar direct op de link naar jouw LinkedIn-profiel klikt. Jouw profiel is je zakelijke visitekaartje. Potentiële klanten vormen op basis van jouw personal branding een beeld over jou. Dus zorg ervoor dat je meteen een professionele indruk maakt.

Een eerste indruk kun je immers maar één keer maken. En andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Als jij het LinkedIn-profiel van iemand anders bekijkt, vorm je ook direct een beeld van die persoon. Je wil niet alleen dat de indruk die je wekt strookt met de werkelijkheid, je wil dat het meteen duidelijk is wat je doet en waarin jij je onderscheidt van anderen. Daarom is het voor jou als LinkedIn-gebruiker ontzettend belangrijk om na te denken over je personal branding.

Met personal branding creëer je associaties in het brein van je klant.

Onderzoeker en bestsellerauteur Dan Schawbel definieert in zijn boek ‘Me 2.0 (2009)’ personal branding als volgt:

“Personal branding is het proces waardoor individuen en ondernemers zichzelf onderscheiden en proberen op te vallen door hun unieke waardepropositie te ontdekken en onder woorden te brengen. Die waardepropositie wordt op verschillende platformen ingezet in de vorm van een consistente boodschap en duidelijk imago om een specifiek doel te bereiken. Dankzij personal branding kunnen individuen hun bekendheid als expert op een vakgebied vergroten, hun reputatie en geloofwaardigheid verbeteren, carrière maken en zodoende hun zelfvertrouwen vergroten.”

Personal branding wil zeggen dat jij jezelf presenteert als een merk en laat zien wie je bent en waarvoor je staat, zodat potentiële klanten, samenwerkingspartners of werkgevers direct aan jou denken en je zien als de beste oplossing voor hun probleem. “We moeten Martijn hebben voor dit project – hij maakt zulke creatieve posts voor social media!”. Je draagt uit waar je goed in bent en durft op te vallen in de massa.

Ga je echter niet anders voordoen dan je bent en blijf dicht bij jezelf. Door jezelf als sterk merk te profileren creëer je je eigen mogelijkheden. Voordat je gaat starten met het professionaliseren van je LinkedIn-profiel en contentcreatie is het zinvol om voldoende zelfkennis te hebben en te weten wat je wil bereiken.

Wie ben jij, waar sta je voor en waarmee kun jij de ander helpen? Wat maakt jou uniek en op welke manier kun je dat uitdragen? Neem de tijd om daar eens goed over na te denken. Kom je hier niet uit of zoek je verdieping? Volgende week volgt een uitgebreid artikel over hoe je het LinkedIn-profiel optimaal kunt professionaliseren.

Het ABC van personal branding

Als je weet wat jouw eigen merk is en op welke manier jij je wil profileren, houd dan steeds het ABC van personal branding in gedachten:

A. Apart

Wees geen grijze muis, maar onderscheid je van de rest. Doe dingen anders dan anderen, dan val je op in de tijdlijn (feed) van LinkedIn. Draag uit waar jij goed in bent en leg de nadruk op je kennis en kwaliteiten. Maar blijf vooral ook jezelf.

B. Betrouwbaar

Je personal brand moet herkenbaar zijn en professionaliteit uitstralen. Dat wekt vertrouwen en zorgt voor duidelijkheid. Practice what you preach. Als je voortdurend en consequent een betrouwbaar beeld van jezelf naar buiten brengt, gaan anderen sneller met je in zee.

C. Consistent

Wees consistent. Aan je personal brand moet alles kloppen. Elke keer dat je naar buiten treedt, is dat een kans om je personal brand te versterken. Dus niet alleen je aanwezigheid en acties op LinkedIn, maar ook je website en hoe je overkomt bij klanten aan tafel.

Houd bij alles wat je doet voortdurend in gedachten dat het bijdraagt aan het beeld dat je overbrengt. Je LinkedIn-profiel, je blog, je kleding en zelfs je manier van praten en je handdruk.

Bij personal branding gaat het erom dat je je eigen kracht vindt en deze consequent uitdraagt. Belangrijk hierin is authenticiteit – ga geen façade creëren, want dan val je al snel door de mand. Wees je bewust wat jouw meerwaarde is en wat jij een ander te bieden hebt.

Weet je waar je voor staat, wat jouw toegevoegde waarde is en hoe jij jezelf gaat onderscheiden op LinkedIn?  Hieronder vind je 9 tips die je kunnen helpen om personal branding succesvol in te zetten.

1. Optimaliseer je LinkedIn-profiel

Zorg ervoor dat je profiel volledig is ingevuld, met een professionele foto en een sterke samenvatting die je persoonlijke merk definieert. Hier mag je ook best iets over jezelf (persoonlijk) vertellen.

2. Wees consistent

Zorg ervoor dat je dezelfde professionele uitstraling hebt op LinkedIn als op andere socialmediaplatforms.

3. Gebruik LinkedIn als een professioneel netwerk

Voeg mensen toe die je kent of die relevant zijn voor je carrière.

4. Publiceer regelmatig content

Maak gebruik van de mogelijkheid om artikelen en posts te plaatsen en deel regelmatig waardevolle inzichten en kennis.

5. Houd je aan je merkwaarden

Zorg ervoor dat alle content die je deelt en waarbij je betrokken bent, in lijn is met je merkwaarden.

6. Reacties en interesses

Reageer op relevante en interessante content en gebruik dit platform om jezelf als thought leader te positioneren.

7. Gebruik aanbevelingen

Vraag om relevante aanbevelingen (sociale bewijskracht!). Gebruik de tool om inzicht te krijgen in de prestaties van je profiel en inhoud.

8. Volg influencers en bedrijven

Houd trends in de gaten en volg degenen die je kunnen inspireren en helpen om te groeien in je vakgebied.

9. Wees actief op LinkedIn

Bezoek LinkedIn dagelijks om nieuwe contacten te maken, reageer op berichten en neem deel aan conversaties om je merk te laten groeien en je netwerk uit te breiden.

Zoals Jeff Bezos (CEO Amazon) zegt:

Your brand is what people say when you are not in the room.

Succes!