Social media

Verken nieuwe hoogtes met deze SEO-tips voor social media

0

Vraag je je weleens af waarom sommige bedrijven moeiteloos succes lijken te behalen op social media? Ze begrijpen het belang van socialmedia-optimalisatie, oftewel SEO. Als jij nog niet profiteert van deze strategie, dan loop je mogelijk potentiële volgers en klanten mis. Ontdek het belang van optimalisatie van jouw socialmediakanalen.

Het verschil tussen SEO en socialmedia-optimalisatie

Hoewel socialmedia-kanalen oorspronkelijk niet zijn ontworpen als zoekmachines, hebben ze wel allemaal een zoekfunctie. Dit heeft een revolutionaire verandering teweeg gebracht. In plaats van het delen van persoonlijke updates met vrienden en familie, draait het nu vooral om het opdoen van informatie en inspiratie. Denk aan het zoeken naar nieuwe merken, hippe restaurants en prachtige vakantiebestemmingen.

Onderzoek naar socialmedia-optimalisatie

Niet alleen Gen Z is actief opzoek op social media. Mensen van alle leeftijdscategorieën gebruiken social media steeds vaker voor het vinden van informatie. Veel meer dan via de traditionele zoekmachines. Volgens het recente socialmedia-rapport van HubSpot gelooft 82% van de bedrijven dat consumenten liever via social media merken ontdekken dan via traditionele zoekmachines.

Dat wordt ook onderstreept door een studie van Tint. Volgens deze resultaten gebruikt ruim 75% van de consumenten social media om nieuwe merken te ontdekken. Tegelijkertijd deed 68,75% van de consumenten ook echt aankopen via social media van een product dat ze vonden.

Google ziet deze verschuiving ook en doet er alles aan om relevant te blijven. Zo laat Google nu TikTok- en Instagram-video’s zien op de zoekresultatenpagina (SERP).Screenshot van Instagram- en TikTok-video's Google.

Ongeacht welk product of welke dienst jouw bedrijf verkoopt, er is een potentiële klantenbasis op social media die je nooit via traditionele zoekmachines zal vinden. Socialmedia-optimalisatie is dus jouw middel om verbinding te maken met dat publiek.

Starten met het optimaliseren van jouw social media

Als je wil beginnen met socialmedia-optimalisatie, dan is het belangrijk om te beginnen met een zoekwoordenonderzoek. De gevonden zoektermen kun je toevoegen aan je socialmediaberichten. Het goede nieuws: het optimaliseren met zoekwoorden is nog relatief nieuw, wat betekent dat er nog niet veel concurrentie is.

Een goed voorbeeld van een bedrijf dat zoekwoordenonderzoek goed gebruikt, is Tasty. Dit is een populaire online kook-community. Het optimaliseren van hun kookvideo’s met relevante zoekwoorden en ondertiteling op kanalen zoals Facebook, heeft hen geholpen om een breder publiek te bereiken. Hierdoor zijn ze makkelijker vindbaar voor mensen die specifieke recepten of kookinstructies zoeken.

Zoekmachine optimalisatie zorgt voor veel views op Facebook voor Tasty.

Zoekwoorden-tools voor social SEO

Er zijn minder gespecialiseerde zoekwoorden-tools voor social media dan voor zoekmachines zoals Google. Toch kun je nog steeds gebruikmaken van algemene keyword research tools zoals Semrush, Ubersuggest of Ahrefs. Deze hulpmiddelen helpen je bij het ontdekken van relevante zoektermen voor jouw content.

Een alternatieve benadering is om binnen de socialmediakanalen zelf te zoeken naar populaire zoekwoorden. Nadat je een hoofdzoekwoord hebt geselecteerd, ga je naar het desbetreffende kanaal en voer je dit woord in de zoekbalk in. Dit zal een lijst met long tail-zoekwoorden opleveren die gerelateerd zijn aan het hoofdzoekwoord. Op deze zoekwoorden zoeken andere gebruikers vaak. Deze interne zoekfunctie kan je een duidelijk beeld geven van wat relevant is binnen dat onderwerp.

Tips om SEO-optimalisatie toe te passen op social media

Of je nu actief bent op Instagram, TikTok, Facebook, YouTube, LinkedIn, of een combinatie van deze kanalen. Het vergroten van je online aanwezigheid en het verbeteren van je zichtbaarheid is bij alle kanalen van belang. Ze hebben stuk voor stuk eigen specifieke kenmerken en benaderingen voor social SEO. Op welk kanaal je je merk ook promoot, de 6 onderstaande tips helpen je om zichtbaarder te worden.

1. Gebruik van zoekwoorden en hashtags

Op Instagram, TikTok en Facebook is het van belang om relevante zoekwoorden en hashtags toe te voegen aan je content. Dit kun je zowel doen in de hashtags, als in de content zelf. Dit doe je in Stories bijvoorbeeld door het zoekwoord net van het scherm af te swipen, waardoor hij wel blijft staan, maar niet zichtbaar is. Dit vergroot de vindbaarheid.

Op Instagram kun je zelfs op specifieke zoekwoordpagina’s verschijnen als je deze strategie goed uitvoert. Bij YouTube werkt het goed om het zoekwoord in de bestandsnaam te benoemen, bijvoorbeeld: ‘zelfgemaakt-pannenkoeken-recept.mp4’.

2. Profieloptimalisatie

Het optimaliseren van je profiel op Instagram, TikTok en Facebook is een goede manier om beter vindbaar te worden. Door zoekwoorden toe te voegen aan je profielnaam, biografie en eventueel aan je locatie, word je beter gevonden door mensen die naar gerelateerde content zoeken.

3. Alt-tekst en ondertiteling

Alt-tekst is van toepassing op Instagram, TikTok en Facebook. Dit kan helpen om het kanaal te laten begrijpen waar je foto’s en video’s over gaan. Ondertiteling is belangrijk voor video’s op Instagram en YouTube, zowel voor SEO-optimalisatie als voor toegankelijkheid. Op TikTok kan het nuttig zijn om zoekwoorden hardop uit te spreken in je video’s en je belangrijkste zoektermen toe te voegen op het scherm in de vorm van tekst.

4. Content creatie

Op YouTube zijn het de how-to-video’s die zeer effectief zijn voor SEO. Dit komt doordat ze vaak veel verkeer genereren van mensen die op specifieke informatie zoeken. Op LinkedIn draait het om het creëren van content op basis van relevante zoekwoorden om je netwerk te betrekken.

5. Vermijd overmatig gebruik van zoekwoorden

Met social SEO is het belangrijk om niet te overdrijven met het gebruik van zoekwoorden en hashtags, met name op LinkedIn. Het overmatig gebruiken hiervan kan ervoor zorgen dat je content als spam wordt beschouwt. Het is beter om ze op een natuurlijke manier te gebruiken en alleen relevante hashtags toe te voegen.

6. Lokale SEO

Vooral voor gevestigde bedrijven zoals restaurants, hotels, evenementen en ondernemingen is het handig om lokale zichtbaarheid te genereren. Dit kun je doen door je locatie aan je berichten toe te voegen. Instagram heeft een update doorgevoerd waarmee gebruikers kunnen zoeken naar locaties op de kaart. Hierdoor wordt het nog belangrijker om locatiegegevens zorgvuldig mee te nemen.

Illustratie van lokale zichtbaarheid vinden op Instagram.Begin vandaag nog met het inzetten van sociale SEO en verbeter je online aanwezigheid op social media. Met de juiste strategie kun je snel meer volgers en klanten aantrekken. Het is tijd om gezien te worden en de connectie met je doelgroep te versterken. Laat socialmedia-optimalisatie jouw merk naar een nieuwe hoogte tillen!