Social media

Bluesky nu open voor iedereen, geen uitnodiging meer nodig

0

Het is zover: je hoeft geen uitnodiging van een andere gebruiker meer te krijgen om te kunnen deelnemen aan nóg een social platform. Iedereen kan nu een account aanmaken op Bluesky. Waarom hebben de makers hier een jaar mee gewacht?

“Bluesky is een socialmedia-platform met de basisfuncties en look and feel van X. Net als bij X kun je korte berichten posten en reageren op posts van anderen of deze reposten,” zo kun je lezen in dit artikel van Tieme Woldman.

Tot 6 februari 2024 kon je alleen op uitnodiging aan de slag op dit decentrale platform. Het idee was hiermee reaguurders buiten de deur te houden. En vóórdat er uitnodigingen waren, moest je Bluesky nog vragen om je op een wachtlijst te plaatsen. Er stonden toen miljoenen mensen in de wacht. Op eBay werden zelfs invites te koop aangeboden. Die tijd is dus definitief voorbij.

Groei Bluesky onder controle houden

Op de website van de app lees je het volgende over de reden waarom je nu geen ‘invite’ meer nodig hebt:

Bluesky is building an open social network where anyone can contribute, while still providing an easy-to-use experience for users. For the past year, we used invite codes to help us manage growth while we built features like moderation tooling, custom feeds, and more. Now, we’re ready for anyone to join.

Het platform vindt het belangrijk om gebruikers functies te geven waarmee ze meer controle krijgen. Zo werkt Bluesky onder andere aan factcheck-labels en je kunt je tijdlijn en filters naar eigen behoefte makkelijk aanpassen. Door de groei van het platform onder controle te houden, bleef hier dus voldoende aandacht voor in het ontwikkelproces.

Logo op inlogscherm Bluesky

Aantal gebruikers Bluesky

Bluesky heeft momenteel 3 miljoen gebruikers wereldwijd. In het recente Social Media Onderzoek van Newcom, met cijfers over socialmedia-gebruik in Nederland, wordt het platform niet genoemd. Het platform dat er nog het meeste op lijkt, Mastodon, vind je hier wel in terug. Het groeide afgelopen jaar met 130.000 dagelijkse gebruikers. Met het openzetten van Bluesky, en de kritiek op X, kunnen de resultaten van volgend jaar er zomaar heel anders uitzien.

Ik zit best op Bluesky. Dat is een dorp waar het (nog) gezellig is en geen advertenties zijn. – reactie op het Nationale Social Media Onderzoek

En? Ga jij een kijkje nemen op Bluesky nu je geen invite meer hoeft af te wachten en aan de slag met een ‘skeet’ (andere naam voor ‘post’; een samenstelling van ‘sky’ en ‘tweet’)? In dit artikel lees je hoe het werkt. Of ben je al gebruiker van de app?

Bron header-afbeelding: Primakov / Shutterstock.com