Frankwatching nr. 1 opleider Emerce 100: deelnemers & trainers onwijs bedankt!

0

Met geen pen valt te beschrijven hoe trots we zijn: in de Emerce 100, al jaren een erkende ranking voor e-business, staat Frankwatching op nummer 1 in de categorie ‘beste opleiders’. We mogen onszelf dus de beste opleider van Nederland noemen. Die positie, met een score van 7,5, hebben we te danken aan onze deelnemers en trainers. Een korte terugblik én een kijkje in de toekomst.

emerce100Emerce 100 is gebaseerd op de gemiddelde beoordeling die deelnemers aan een opleider geven. Frankwatching belandde met 7,5 op nummer één, samen met SRM en Boertien Vergouwen Overduin.

Tijdmachine: terug naar 2009

Stap je mee in de tijdmachine? Druk op ‘zomer 2009’. Frankwatching-oprichter Frank Janssen had in het Utrechtse restaurant Zeyn een afspraak met auteur Renata Verloop, een bekende naam in de wereld van communicatie. Daar aan dat tafeltje werd het idee voor Frankwatching Opleidingen – later omgedoopt tot Frankwatching Trainingen – geboren.

30-08-2012 #FWtafel2

Oprichter Frank Janssen en Maaike Vissink: huidige manager Frankwatching Trainingen.

Kennis delen over online onderwerpen

Achteraf gezien niet zo gek, want trainingen passen precies bij waar Frankwatching al 11 jaar voor staat: kennis delen over online onderwerpen. Zonder enige ervaring met het organiseren van opleidingen, maar met de nodige ondernemersgeest, het gevoel dat trainingen anders moesten (en beter konden!) en een flinke portie doorzettingsvermogen, gingen in het najaar van 2009 10 opleidingen van start.

Vallen en opstaan

Campagne voeren, daar hadden we toen weinig kaas van gegeten. We schreven een artikel, stuurden een tweet en hoopten natuurlijk op massa’s inschrijvingen. 😉 Niet zo gek dus dat de meeste van de opleidingen uit dat eerste seizoen door gebrek aan inschrijvingen niet door konden gaan. Toch waren we vooral blij met die 3 opleidingen die eind 2009 wél door konden gaan. Frankwatching Opleidingen was een feit!

Fast forward: trainers werden beter, deelnemers enthousiaster

De trainingen worden gegeven in de zalen van Seats2Meet in Utrecht, een prettige en goed bereikbare locatie (vlakbij Utrecht CS). Aanrader! Vanaf dag één zijn deelnemers enthousiast. Dat merkt Maaike Vissink, tegenwoordig de drijvende kracht achter Frankwatching Trainingen, nog steeds: “Het vakgebied online is volop in beweging, voortdurend dienen zich nieuwe thema’s en ontwikkelingen aan. Door de artikelen van onze experts zitten we daar bovenop en kunnen we snel de vertaalslag naar trainingen en webinars maken en ons aanbod continu up-to-date houden.”

Feedback, evalueren & verbeteren

De belangrijkste graadmeter en richtinggever voor de trainingen is de feedback die deelnemers ons en onze trainers geven. Vanaf het begin wordt elke training geëvalueerd: deelnemers krijgen een uitgebreide vragenlijst en beoordelen de training op allerlei punten. Er is ruimte voor uitgebreide, inhoudelijke feedback op de trainer, de lesstof, de cases en voorbeelden, de mogelijkheid voor eigen inbreng en vragen en daarnaast ook voor zaken als locatie en catering.

Dankzij die continue stroom van feedback konden we onze trainingen steeds beter maken en steeg de gemiddelde beoordeling de afgelopen 6 jaar tot wat ‘ie nu is.

Frankwatching_drukwerk-054Hoe is het om een training te volgen?

Interessant zo’n verhaal, maar hoe ziet de praktijk eruit? We spraken Ragini Fit, die de training Contentcreatie & Storytelling van Cor Hospes volgde. Ze kende Frankwatching al van het blog en de 60 minuten-boekjes. Waarom koos ze juist voor Frankwatching Trainingen? “Wat ik op Frankwatching lees brengt me al jaren verder, ik kan het meteen toepassen in de praktijk. Op zoek naar een training over contentcreatie kwam ik via Google terecht bij Frankwatching en een paar andere opleiders.”

De training was net zo praktisch als de artikelen en boekjes. Ik kon meteen aan de slag met wat ik heb geleerd.

Trainer aan het woord: Jarno Duursma

Jarno Duursma is zo’n trainer die al jaren meedraait, al 4 jaar om precies te zijn. Hij schreef af en toe artikelen, en groeide steeds meer uit tot ‘een echte Frankwatching-expert’ (zoals we dat hier noemen). Zijn artikelen waren voor ons aanleiding om hem te benaderen voor het geven van trainingen over social media en online communicatie. “Ik vond Frankwatching al het leukste blog om te lezen, dus die uitnodiging was een eer! In die 4 jaar heb ik me enorm ontwikkeld: trainingen geven is mijn core business geworden.”

Het geeft voldoening als deelnemers na mijn trainingen tevreden zijn. Met een aantal hou ik zelfs nog actief contact via social media.

“Natuurlijk zijn we samen constant op zoek naar verbetering. De mensen van Frankwatching zijn daarin een prettige gesprekspartner die altijd open staat voor verbetering.”

Webinars: in één uur thuis leren over online onderwerpen

In 2012 kwam Elja Daae met het idee om ook webinars te organiseren. Elja, al jaren een fanatiek en bekend blogger, zag hoe webinars in de Verenigde Staten booming werden. Hoe handig en laagdrempelig is het, om thuis of of op kantoor vanuit je eigen bureaustoel in één uur bij te leren over online onderwerpen?

Zoals met meer dingen is ze het ‘gewoon gaan proberen’. We organiseerden twee jaar geleden een webinar over solliciteren via social media, ‘socialiteren’, dat binnen één uur vol zat. En zo zag ook Frankwatching Webinars eind 2013 het levenslicht.

webinarpascalselles

Hoe bevalt het deelnemen aan een webinar?

Amber Carchedi nam deel aan het webinar Starten met Google Analytics. We waren erg benieuwd naar hoe zij zo’n webinar ervaren heeft: “Het grootste voordeel van een webinar vind ik het gemak, de laagdrempeligheid. Het kost niet veel, je kunt er gemakkelijk tijd voor maken en je hoeft nergens heen. Een ideale manier dus om kennis te maken met een onderwerp waar je nog weinig kaas van hebt gegeten.”

Het kost niet veel, je kunt er gemakkelijk tijd voor maken en je hoeft nergens heen.

“Als je echt de diepte in wilt, dan denk ik wel dat een training op een fysieke locatie prettiger is. Je kunt dan gemakkelijker vragen stellen, heb ik het idee. Tijdens een webinar kan dat ook wel, maar je krijgt niet altijd meteen een antwoord. Wel weer heel handig is de video-opname die je achteraf krijgt toegestuurd. Zo kon ik achteraf alles in mijn eigen tempo terugkijken.”

En hoe werkt ‘t?

We merken af en toe nog ‘koudwatervrees’ bij het volgen van een webinar: want hoe werkt dat nou precies? Het enige dat je nodig hebt is een computer, tablet of smartphone en een goede internetverbinding. Heb je meer praktische vragen, bekijk dan de FAQ.

Trainer & spreker aan het woord: Rutger Steenbergen

Toen trainer Rutger Steenbergen door ons benaderd werd voor het geven van webinars, was hij snel overtuigd. Maar ondanks zijn jarenlange ervaring bij Frankwatching Trainingen, was dat eerste webinar toch wel even spannend: “Het eerste webinar was heel intensief. Zo gek is dat, praten voor een beeldscherm! Van mijn trainingen was ik gewend direct respons te krijgen. Inmiddels heb ik daar geen last meer van.”

Accepteer cookies

Rutger ziet het als een uitdaging om zijn presentatie na ieder webinar te verbeteren: “Het publiek verandert, maar ook het vakgebied. De informatie op internet is erg versplinterd. Bij een webinar krijg je binnen één uur waardevolle informatie die je meteen kunt toepassen.”

Frankwatching Trainingen nu en in de toekomst

Ook na de introductie van Webinars is er veel veranderd. Zo kun je je nu ook inschrijven voor meerdaagse trainingen en zijn de incompany trainingen steeds meer in trek, met een aantal mooie klanten.

Trainers & deelnemers: bedankt!

Natuurlijk is dit nieuws niet alleen een compliment voor het Frankwatching-team, maar ook (vooral!) voor de trainers die iedere week tientallen deelnemers inspireren met hun verhalen over online marketing & communicatie. Een betere motivatie om de komende jaren nog meer te gaan knallen, is er eigenlijk niet!

Trouwens, wat kunnen we eigenlijk verwachten van die toekomst? Maaike Vissink, manager Frankwatching Trainingen, kijkt vooruit: “Wat we als onze uitdaging zien is om professionals te begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling en verder op weg te helpen in het vakgebied online. Daarbij staan ook nieuwe opleidingsvormen als blended learning op het programma en introduceren we binnenkort trainingspakketten om je te kwalificeren voor functies als communitymanager, social media marketeer en contentmarketeer.”

IMG_9797

Samen met de deelnemers van de Leergang Google Analytics proosten we op de eerste prijs.

We delen uit: 10% korting, win trainingen & webinars naar keuze of een lekkere taart

We vieren feest en pakken flink uit. Of liever gezegd, we delen flink uit:

  • Tot en met komende vrijdag 22 mei krijg je 10 procent korting op al onze trainingen en webinars, kijk alvast even rond. Om gebruik te maken van de korting, schrijf je je in met de kortingscode #1FW2015.
  • Op Twitter en Instagram geven we deze week 5 webinars, 3 trainingen en één jaar lang gratis webinars weg. De vraag is: waar word jij blij van? Zet een foto op Twitter of Instagram met #fwtrainingen en maak automatisch kans.
  • Op Facebook en LinkedIn geven we tot en met komende vrijdag 22 mei, elke dag drie taarten weg. Daar is de vraag: Met welke collega wil jij graag taart eten? Tag een collega en maak automatisch kans op een lekkere taart.