Social media

Instagram & Facebook gaan jouw foto’s gebruiken voor AI: zo maak je bezwaar

0

Met het uitrollen van AI-functies binnen Instagram en Facebook in Europa, kondigt Meta ook wijzigingen in het privacybeleid aan. Hierin staat – in hoofdlijnen – dat Meta je Facebook- en Instagram-berichten gaat gebruiken als trainingsdata voor AI-functies binnen de apps. Vind je dat niet zo’n prettig idee? Dan kun je vóór 26 juni 2024 bezwaar maken. Ik leg je uit hoe je dat doet.

Update 17 juni 2024:
Inmiddels is duidelijk dat Meta dit plan uitstelt. Dat hebben ze besloten nadat de Ierse privacywaakhond het bedrijf had teruggefloten. Meta reageert teleurgesteld:

We’re disappointed by the request from the Irish Data Protection Commission (DPC), our lead regulator, on behalf of the European DPAs, to delay training our large language models (LLMs) using public content shared by adults on Facebook and Instagram — particularly since we incorporated regulatory feedback and the European DPAs have been informed since March. This is a step backwards for European innovation, competition in AI development and further delays bringing the benefits of AI to people in Europe.

Meta AI & jouw data

Als het om paginalange algemene voorwaarden of een nieuw privacybeleid gaat, lezen we vaak helemaal niet of alleen met een schuin oog. Misschien is zo ook de aankondigingsmail van Meta over het nieuwe privacybeleid niet helemaal bij je blijven hangen. Toch is het belangrijk om even bij stil te staan. Want in de mail schrijft het moederbedrijf van Instagram en Facebook dat ze voor het leveren van hun AI-tools gebruikmaken van je informatie voor het ontwikkelen en verbeteren van AI bij Meta.

Data die Meta kan gebruiken voor het trainen van hun AI-modellen komt bijvoorbeeld van:

 • Berichten
 • Foto’s en de bijbehorende bijschriften
 • Chatberichten die je naar een AI verstuurt

De gegevens worden in sommige gevallen geanonimiseerd, waardoor het minder impact heeft op je privacy. Over privacy gesproken: privéberichten binnen Instagram en Facebook worden volgens Meta niet gebruikt.

Wat Meta precies met de verzamelde data gaat doen, blijft vaag. Maar we weten wel dat AI-modellen met foto’s worden getraind om bijvoorbeeld te kunnen herkennen wat er op een foto te zien is en om nieuwe foto’s te kunnen genereren. Het is daarbij niet uit te sluiten dat daar een AI-gegenereerd portret uit rolt dat wel erg op jou lijkt. En door een AI-model teksten te ‘voeren’, kunnen ze leren hoe woorden in zinnen zich tot elkaar verhouden om zo zelf logische zinnen te kunnen produceren. Hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel. Ook hierbij kan het voorkomen dat er een tekst uitrolt die erg op die van jou lijkt. Of je dat een probleem vindt, is aan jou.

Bezwaar maken

Laten we eerlijk zijn: als je gebruikmaakt van een gratis dienst, betaal je vaak met je gegevens. En dat doen we vaak al jaren aan de lopende band. Maar ook als je (sinds kort) via een abonnement betaalt voor Facebook of Instagram, kan Meta je gegevens gebruiken voor AI-trainingsdoeleinden. Het abonnement beschermt je namelijk alleen voor het gebruik van je data voor advertenties.

Gelukkig heb je in Europa dankzij onze privacywetgeving (AVG) wel het recht om bezwaar te maken tegen het gebruik van jouw data voor het trainen van AI-modellen. Dit moet je in dit geval doen vóór 26 juni 2024, anders geef je automatisch toestemming. Dit doe je voor Instagram via dit formulier, en voor Facebook via dit formulier. Of volg onderstaande stappen:

Voor Instagram (via de app): 

 1. Ga naar je profiel en klik op het hamburgermenu rechtsboven.
 2. Klik helemaal onderaan op ‘Info’ en vervolgens op Privacybeleid.
 3. Er opent een nieuwe pagina. Klik bovenaan in de tekst op de blauwe link ‘recht om bezwaar te maken’.
 4. Vul het formulier in dat verschijnt.

Voor Facebook (via de app): 

 1. Klik rechtsonderin op Menu en vervolgens op het tandwieltje om bij instellingen te komen.
 2. Scroll naar beneden en klik op Privacybeleid.
 3. Klik in de tekst bovenaan op de blauwe link ‘recht om bezwaar te maken’.
 4. Vul het formulier in.

Voor Facebook (via de browser): 

 1. Klik rechtsboven op je profielfoto en klik op ‘Instellingen en privacy’ en dan op ‘Instellingen’.
 2. Klik onderaan het het menu aan de linkerkant op ‘Privacybeleid’
 3. En klik dan bovenaan de pagina in de tekst op de blauwe link ‘recht om bezwaar te maken’.
 4. Vul op de volgende pagina het formulier in.

Formulier bezwaar maken gebruik data voor Meta AI

Onder ‘Laat ons weten welke invloed deze verwerking op je heeft’, kun je bijvoorbeeld aangeven dat je niet wil dat jouw gegevens gebruikt worden. Je krijgt dan als het goed is snel bericht dat je bezwaar wordt ingewilligd.

Let op: het bezwaar dien je in voor de gegevens van je eigen profiel. Als foto’s van jou of je gegevens voorkomen in berichten op andermans profiel, kan Meta die nog steeds gebruiken.

Dit is overigens de enige juiste manier om bezwaar aan te tekenen. Een Instagram Story plaatsen waarin je aangeeft geen toestemming te geven voor het gebruiken van je posts voor AI-training, heeft geen zin.

Vaker wijzigingen in voorwaarden bekijken

Enneh… Hoewel het soms taaie kost is, is het natuurlijk altijd verstandig om aandacht te besteden aan de wijzigingen in een privacybeleid of algemene voorwaarden van diensten die je (al dan niet gratis) gebruikt. En misschien nog wel meer nu AI zich zo snel ontwikkelt. Zo kwam onlangs Adobe in opspraak over hun nieuwe voorwaarden. Hiermee vroeg Adobe volledige toegang tot alle projecten waar gebruikers aan werken, inclusief creaties waarvoor een geheimhoudingsverklaring geldt. Wie de voorwaarden niet accepteerde, had geen toegang meer tot Adobe’s software zoals Photoshop. Inmiddels heeft Adobe haar intenties verduidelijkt en verklaard dat hun Firefly Gen AI-modellen niet met deze data worden getraind.

Privacy op Instagram

Als je je zorgen maakt over je privacy op Instagram, kan het sowieso geen kwaad om je instellingen nog eens na te lopen. Ook als je profiel op privé staat, zijn er nog een aantal stappen om je privacy verder te waarborgen. Tips om je Instagram privacy-proof te maken lees je in dit artikel. En wil je meer controle over welke content je op Instagram voorgeschoteld krijgt? Daarvoor hebben we hier wat tips verzameld.

Bron header-afbeelding: Ink Drop / Shutterstock.com