Innovatie

Mijn Google Top 10

0

[[image:top10google.jpg::right:1]]Google heeft mijn leven dit jaar een stuk gemakkelijker gemaakt. Met veel plezier en ook nog gratis maak ik inmiddels (intensief) gebruik van een tiental Google services. Sterker nog: de tijd die ik met Google doorbreng overtreft vele, vele malen de tijd die ik aan radio, tv, tijdschriften of kranten besteed. Google staat met kop en schouder bovenaan mijn persoonlijke mediaconsumptielijst. Dit is mijn Google Top 10.

1. Gmail + Google Apps voor Uw Domein

Gmail is uitgegroeid tot mijn meest favoriete Google service. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Het is mijn favoriete opstartpagina en onderweg mijn meest gebruikte internettoepassing op de T-Mobile MDA Pro (en sinds enkele dagen op de T-Mobile Vario II). Sinds een maand host ik mijn Frankwatching.com e-mail bij Google Apps voor Uw Domein. Mijn privé-mail (zowel Google’s Gmail als Windows Live Mail) laat ik via een POP3 account binnenkomen in Outlook. Op mijn wensenlijstje: meer ruimte al dan niet betaald en de mogelijkheid om bijlagen van de e-mails af te halen.

2. Google Zoeken + Google Zoeken in blogs

Bij de rest van Nederland staat Google Zoeken op nummer 1, bij mij inmiddels op 2. Maar ik maak ook veel gebruik van Google Zoeken in blogs. Een mooie aanvulling op Technorati omdat er – behalve in blogs – ook gezocht wordt naar de laatste berichten op nieuwssites. Voor zoeken in afbeeldingen kies ik trouwens tegenwoordig Windows Live Search. Enkele Google Alerts geven me updates als er nieuwe zoekresultaten zijn op onderwerpen waarvan ik op de hoogte gehouden wil worden. Met het gepersonaliseerd zoeken via Google Co-op moet ik nog aan de slag.

3. Google Talk + Talkonaut

Google Talk is met stip in de top 3 binnengekomen. Nou weet ik ook wel dat de rest van Nederland gebruik maakt van Windows Live Messenger (MSN). Maar Google Talk is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met Gmail. Als je inlogt op Google Talk zie je rechtsonder in je scherm meteen een overzicht voorbij komen van de laatst binnengekomen e-mails. Uiteraard kun je via Google Talk ook bellen. Waar ik binnenkort mee ga experimenteren is Talkonaut, een VoIP voice gateway van het GTalk2VoIP-team voor de mobiele telefoon die zowel geschikt is voor Google Talk als voor Windows Live Messenger.

4. Blogger Beta + Blogger

Met de nieuwe Blogger Beta, gelanceerd in augustus van dit jaar, is het aloude Blogger als herboren. Ooit, bijna drie jaar geleden, begon ik er Frankwatching mee. Maar mijn persoonlijke blog, Janssen & Zo, hou ik nog steeds met veel plezier via Blogger bij. Het is de meest gebruiksvriendelijke blogtool (zowel voor tekst als voor foto’s) met tegenwoordig allerlei extra mogelijkheden om de templates naar je hand te zetten. Wil je alleen familie of vrienden toegang geven, dan is ook dat mogelijk. Een laatste pluspunt: overweeg je ooit naar een andere blogtool over te stappen, dan kun je de content gewoon meenemen.

5. Google Reader + Google IG

Google Reader is een van die manieren om je op een eenvoudige manier te abonneren op nieuwe berichten op je favoriete websites en weblogs. Zie je het bekende oranje icoontje (RSS of webfeed) staan, kopieer dan de link erachter en voeg die toe aan Google Reader. Vanaf het moment dat Google besloot haar Reader als Bloglines vorm te geven, is de service misschien wel de beste in haar soort. Je kunt berichten als een lijst van headlines maar ook als een overzicht met alle intro’s erbij bekijken. Verder kun je berichten delen en er tags aan toevoegen. Voel je meer voor een rijker opgemaakte persoonlijke startpagina, kies dan voor de persoonlijke startpagina Google IG. Windows Live biedt meer, maar is wat minder gebruiksvriendelijk.

6. Google Video + YouTube

Google Video ging ooit van start met de ambitie om vastleggingen van tv-shows vindbaar te maken. Inmiddels heeft men de koers aangepast en wil men alle video’s (inclusief user-generated video’s) toegankelijk maken. Sinds de start zijn er allerlei slimme features toegevoegd, zoals snelle stijgers, top 10, nieuwe video’s, ratings, reacties en labels. Natuurlijk afgekeken van haar belangrijkste concurrent YouTube. Om toch de koppositie te pakken werd YouTube enkele maanden geleden ‘gewoon’ overgenomen. Ik gebruik beide services om video’s in mijn blogberichten te verwerken, bijvoorbeeld muziekvideo’s op mijn persoonlijke blog.

7. Picasa + Picasa Web Albums

Picasa is Google’s gratis te downloaden software waarmee je gemakkelijk foto’s op je computer kunt zoeken, sorteren, bewerken en van effecten kunt voorzien. Je kunt je foto’s ook via e-mail met anderen delen, laten afdrukken, er cd’s of dvd’s van branden of films, screensavers, posters of collage’s mee maken. Echt heel mooi is Picasa Web Albums waarmee je binnen enkele seconden je foto’s op een webpagina op internet zet en vervolgens kunt aangeven wie van je bekenden in dat album mag kijken. In de nieuwste versie kan er op foto’s gereageerd worden, is taggin en searching mogelijk en kunnen er zelfs video’s geupload worden.

8. Google Maps + Google Earth + SketchUp

Google Maps heeft sinds dit jaar ook Nederland haarscherp in beeld gebracht, uitstekende zoommogelijkheden en wordt in steeds meer mashups gebruikt. Google Earth bevat steeds meer featured content: informatie over de plaatsen die je er bezoekt die via extra lagen wordt aangeboden. De gratis versie bevat sinds kort ook tekentools (eerder alleen in de betaalde versie beschikbaar). SketchUp is een krachtige tool om 3D modellen te maken, bekijken en modificeren. Na de overname van eigenaar @LastSoftware begin dit jaar door Google heeft men ook een gratis versie.

9. Google Calendar

Google Calendar werd in april gelanceerd en maakt het mogelijk om persoonlijke afspraken in agendavorm bij te houden, afspraken met familie, vrienden en relaties in te plannen en af te stemmen, gemakkelijk andere agenda’s in te zien en bijvoorbeeld automatisch feestdagen en vakanties toe te voegen. In de VS kun je er zelfs mee zoeken in overzichten van publieke events. Je kunt per afspraak bepalen of je een alert wil krijgen. Jammer genoeg is het nog steeds niet gemakkelijk om je agenda met Outlook of je mobiele telefoon te synchroniseren (met ScheduleWorld kan het wel, maar bij mij werkt het niet foutloos).

10. Google Docs & Spreadsheets

Google Docs & Spreadsheets is wat mij betreft de runner up. Hiermee bouwt Google aan de (online) concurrent van Microsoft Office (die overigens eveneens webbased gaat werken). Door deze service wordt het een stuk gemakkelijker om samen met anderen aan tekst of spreadsheet documenten te werken. Omdat de documenten online staan kun je er via internet ook altijd bij, waarbij je weer zelf in de hand hebt wie er bij je documenten kan komen en wat men met je documenten mag doen (bekijken of aanpassen). Word- en Excel-documenten kunnen op deze manier dus gemakkelijk online gedeeld en opgeslagen worden, alleen de presentatiemodule (Powerpoint) ontbreekt nog.

Tot zover mijn persoonlijke Google Top 10, ik kwam overigens door dit artikel en dit artikel op het idee. Ken je nog meer toppers die wat jou betreft ook in de Top 10 thuis horen?