Content

Last minute Black Friday-tips: het juiste moment, social ads & meer

0

Het is bijna Black Friday! De koopjesdag is hét startschot om inkopen te doen voor kerst. Voor aantrekkelijke prijzen, want in deze periode regent het aanbiedingen van (online) winkeliers. Maar wanneer start je met je acties? En welke voorbereidingen mag je niet vergeten? Geen tijd te verliezen! In dit artikel zet ik alle Black Friday-adviezen van afgelopen tijd op een rij.

Nederlanders kijken meer uit naar de feestdagen dan ooit en beginnen eerder met hun inkopen. En dus treffen marketeers dit jaar extra vroeg hun voorbereidingen. Dat blijkt uit het onderzoek van Sitecore naar hoe consumenten en marketeers zich voorbereiden op de feestdagen. Mijn collega Sanne Bekkema deelde de belangrijkste bevindingen uit dat onderzoek al in haar artikel.

Maar uit datzelfde onderzoek bleek ook dat op dat moment de helft van de marketeers nog niet goed voorbereid was op de feestdagen.

Inmiddels is het aftellen écht begonnen en de eerste belangrijke dag in aanloop naar de feestdagen is zicht: op 26 november 2021 is het Black Friday! Alhoewel feestdag, zoals Evjatar Werker zegt kunnen we beter spreken van Black Friday-maand.

Bepaal de startdatum van jouw Black Friday-deals

De grote vraag is: wanneer in die Black Friday-maand begin je dan met het afprijzen van je producten? Volgens Demi Kloosterman en Brent Maclaine Pont is niet Black Friday zelf het beste moment, maar een week eerder.

Hoe dat zit? In Amerika is Black Friday de afsluiter van Thanksgiving. In Nederland is Black Friday zelf meer de feestdag waar consumenten naar toeleven. Als ik het even vergelijk met pepernoten en kerstkransjes, dan weet ik ook dat ik die eerder koop en eet dan alleen op de feestdag zelf.

En dus worden acties steeds vaker eerder bekendgemaakt om consumenten voor te bereiden of te profiteren van de oriënterende fase. Of ze worden (bijvoorbeeld bij Bol.com of Coolblue) zelfs al een week eerder live gezet, zodat potentiële kopers tijd hebben om de beste aanbieding te vinden.

Je deals één week voor Black Friday bekendmaken heeft volgens Kloosterman en Maclaine Pont 4 voordelen:

 1. De koopintentie is in de oriëntatiefase al erg hoog, waardoor je een grotere groep potentiële kopers bereikt.
 2. Door eerder te starten met de promotie van je deals haal je meer uit je marketingbudget.
 3. Je kunt potentiële kopers retargetten op bijvoorbeeld Facebook, Google en Instagram.
 4. Wie een groot assortiment heeft kan elke dag een andere deal aanbieden en blijft zo de hele week relevant.

Meer weten? Lees het hele artikel over hoe je de startdatum van jouw Black Friday-deals bepaalt.

Kledingrek ter illustratie van shoppen

3 tips om je webshop voor te bereiden op Black Friday-maand

De startdatum van je acties is meteen de deadline waar je naartoe werkt. Rondom Black Friday(-week) zijn er in november meer belangrijke momenten om rekening mee te houden. Denk aan Singles Day (11 november), het begin van Cyber Week (22 november) en Cyber Monday (29 november).

Een goede planning en strategie is dus essentieel. Evjatar Werker deelt een paar tips en tricks om je webshop voor te bereiden op deze hectiek:

 1. Maak op tijd doelgroep-lijsten aan. Nog voordat het oriëntatieproces van een product start. Daarmee kun je iemand vervolgens op het juiste moment bedienen met een gerichte Zoek- of Shopping-advertentie.
 2. Zet countdown-advertenties voor je acties in met Google Ads Scripts. Hiermee attendeer je potentiële kopers op je aankomende sale (of wanneer die afloopt).
 3. Zet tijdig Slimme Shopping-campagnes in. Met grote hoeveelheden data kunnen aankoopsignalen eerder opgemerkt worden en kan je efficiënter bieden tijdens veilingen.

Meer hierover lees je in zijn artikel met tips om je webshop voor te bereiden op Black Friday-maand.

black-friday-sales

5 kansrijke tips & tricks voor je socialmedia-advertising

Waar eigenlijk Cyber Monday bedoeld was als een online variant van Black Friday, verschuift de feestdag überhaupt steeds meer van de winkelstraten naar het internet. In 2021 worden dan ook online verkooprecords verwacht.

Social media heeft met meer dan 10% een belangrijk aandeel in het Black Friday-verkeer en dat wordt naar verwachting nog meer. Wil jij je acties onder de aandacht brengen via socialmedia-campagnes? Doe je voordeel met de tips en tricks van Tara Bos:

 1. Kom op tijd met jouw doelgroep in aanraking. Bijvoorbeeld door op je organische kanalen al meer over je aankomende deals te delen of door e-mailadressen te vergaren via een lead-ad-campagne.
 2. Plan je socialmedia-advertenties vooruit. De advertentieprijzen stijgen in aanloop naar Black Friday. Met een reach & frequency campagne bepaal je vooraf de frequentie, kosten en het bereik van je campagne en weet je precies welke kosten je kunt verwachten.
 3. Maak gebruik van winkelbare content met Instashops. Hiermee maak je het de consument makkelijker om jouw producten via de producttags in een ‘shoppable post’ te bekijken en aan te schaffen.
 4. Inspireer je doelgroep met een gift guide en deel deze op de Instagram-feed, Facebook en Pinterest. Gebruik creatieve beelden of een video om op te vallen en aandacht te trekken.
 5. Gebruik pakkende content. Want hoewel korting de belangrijkste trigger zal zijn voor spontane aankopen, moet je zien op te vallen. Bijvoorbeeld met overtuigende teksten, interactieve content, een combinatie van herkenbare organische en betaalde content, de juiste hashtags en door het net anders aan te pakken als de rest.

Meer adviezen en extra pro-tips vind je in haar artikel over Black Friday en socialmedia-advertising.

Laptop met winkelwagentje geld en bord met Black Friday Sale erop

4 praktische tips om met je bestaande campagnes in te haken

Ga je voor feestdagen als Black Friday allemaal nieuwe campagnes opzetten, of zet je een geoptimaliseerde versie van je always on-campagne in? Niels Botterblom deelt 4 praktische tips:

 1. Bepaal allereerst een SMART-doelstelling voor je campagne voor de feestdagen, zodat je achteraf het succes kunt meten, maar ook om erachter te komen of een nieuwe of bestaande campagne de beste keuze is om de gewenste resultaten te halen.
 2. Optimaliseer je always on-campagne. Het voordeel van het gebruiken van een bestaande campagne, is dat je daarbij al een goede match met je doelgroep, biedstrategie en performance hebt gerealiseerd. Bovendien heb je weinig tijd voor de learning curve die een nieuwe campagne eerst door zou moeten. Zijn tip: “Pas alleen de boodschap van je advertenties aan en de landingspagina’s die je inzet. Je keywords en doelgroepen moeten blijven zoals deze zijn om zoveel mogelijk rendement te behalen.”
 3. Maak alvast remarketing-doelgroepen. Hiermee verzamel je bezoekers die een product of dienst bekeken, maar nog geen conversie hebben gedaan. Met jouw actie kun je hen net het laatste zetje tot een aankoop geven.
 4. Denk na over de meetbaarheid om inzicht te krijgen in de prestaties van je campagnes tijdens de feestdagen. Denk aan unieke kortingscodes en UTM-tags.

Deze tips gelden eigenlijk voor alle campagnes rond de feestdagen. Niels Botterblom geeft een uitgebreide toelichting bij zijn tips om in te haken op de feestdagen met je bestaande campagnes.

Tot slot: inspiratie voor last minute marketingstrategieën

Kun je nog wel wat inspiratie voor je campagnes rondom Black Friday gebruiken? Bekijk dan nog eens de last minute marketingstrategieën voor succes op Black-Friday die Demi Kloosterman en Brent Maclaine Pont in 2020 deelden.

En nu snel aan de slag, want de grote countdown naar Black Friday is begonnen!