Social media

De nieuwste LinkedIn-updates: nieuwsbrieven, podcasts & meer

0

Zoals elk socialmedia-platform werkt ook LinkedIn continu aan compleet nieuwe functies én verbeteringen van bestaande features. Wat is er nieuw op LinkedIn? In dit artikel praat ik je bij over de meest interessante updates van de laatste tijd.

1. Nieuwsbrieven voor bedrijfspagina’s

Op 22 maart 2022 rolde LinkedIn nieuwsbrieven voor bedrijfspagina’s (Company Pages) uit. De feature werd al even voor Creator Mode-gebruikers getest, maar vanaf nu kunnen alle bedrijfspagina’s met meer dan 150 volgers op LinkedIn een nieuwsbrief opzetten waar leden zich op kunnen abonneren. Je vindt de optie onder ‘Beheren’ in de rechterkolom op je LinkedIn-pagina. Vervolgens kun je aan de slag.

LinkedIn-update nieuwsbrief maken voor bedrijfspagina

Volgens LinkedIn kunnen nieuwsbrieven bedrijven helpen om hun community te vergroten en versterken. Dat begint bij het aanmaken van je nieuwsbrief. Je kunt je volgers dan eenmalig (gratis) uitnodigen om zich te abonneren. Abonnees krijgen bij elke nieuwsbrief een melding op LinkedIn én per e-mail.

Dat is natuurlijk handig als je nog geen mailinglijst hebt opgebouwd, maar wel veel (relevante) volgers hebt op je LinkedIn-pagina. Die bovendien de nieuwsbrief makkelijk op hetzelfde platform kunnen lezen en daar ook kunnen reageren. Aan de andere kant bouw je hiermee wel op gehuurde grond. Mocht LinkedIn later besluiten deze functie weer terug te draaien of er geld voor te vragen (ik noem maar wat), dan ben je mogelijk je nieuwsbriefabonnees weer kwijt.

Leden kunnen hun nieuwsbrief-abonnementen terugvinden onder ‘Mijn Netwerk’ > ‘Nieuwsbrieven’. Een nieuwe nieuwsbrief ontdekken op LinkedIn, zonder uitgenodigd te worden, blijkt nog best lastig. Al kunnen mensen met de Creator Modus ingeschakeld hun nieuwsbrief wel uitlichten op hun profielpagina.

Benieuwd naar onze Frankwatching LinkedIn-nieuwsbrief? Lees ‘m hier: Content & Community Talk.

2. Carrièreonderbreking toevoegen

Nam je een sabbatical, maakte je een lange reis, was je mantelzorger, deed je een carrièreswitch of zat je om andere redenen tussen twee banen in? Dan kun je dat sinds kort aangeven op je LinkedIn-profiel onder het kopje ‘Ervaring’.

Je kunt kiezen uit 13 typen carrièreonderbrekingen, zoals ‘rouw na overlijden naaste’, ‘fulltime ouderschap’ en ‘persoonlijk doel nastreven’. Net als bij functies kun je een periode, locatie en beschrijving toevoegen. Het geeft je de mogelijkheid om het gat op je cv te verklaren en toe te lichten wat je van die periode hebt geleerd en hoe dat van toepassing kan zijn in je toekomstige carrière. Volgens een onderzoek van LinkedIn zegt 51% van de werkgevers dat ze eerder geneigd zijn om contact op te nemen met kandidaten die context geven bij een gat op hun cv. Ook gelooft de helft dat mensen waardevolle softskills op hebben gedaan tijdens een loopbaanonderbreking.

Deze update geldt voor persoonlijke profielen, maar kun je bij kandidaten voor je vacature dus ook tegenkomen.

LinkedIn-update carriereonderbreking toevoegen

3. Verbeteringen voor de Cover Story

Alweer een jaar geleden werd de Cover Story-functionaliteit toegevoegd. Hiermee kun je in de mobiele app via het blauwe plusje op je profielfoto een gepersonaliseerde video maken om jezelf mee te pitchen. Deze feature heeft een paar updates gekregen, laat LinkedIn-gebruiker Kevin D. Turner weten.

Zo kunnen kijkers via de mobiele app vanuit een profielvideo ervoor kiezen om de gebruiker te volgen of rechtstreeks een bericht te sturen. Ook zijn er statistieken beschikbaar over hoeveel mensen je video hebben bekeken (inclusief locatie en functie). Maak je zelf een profielvideo, dan geeft LinkedIn je suggesties voor vragen die je in je video kunt beantwoorden.

Bij het uitrollen van de functie vorig jaar was de lengte van een Cover Story overigens nog maximaal 20 seconden, inmiddels is dat 30. De oranje ring om een profielfoto met video is inmiddels veranderd in blauw en wordt grijs als je de video al bekeken hebt.

4. LinkedIn Podcast Network

Eerder schreef ik al over de lancering van live Audio Events op LinkedIn, waarmee je live audiogesprekken rondom bepaald thema’s kunt voeren.

Het was daarna misschien gewoon een kwestie van tijd voordat LinkedIn ook op de podcast-tour ging. Met de pilot van het LinkedIn Podcast Network bieden ze gebruikers een nieuwe manier om in contact te komen met toonaangevende professionals. Al begint dat gesprek pas na het luisteren van de show.

Naast toonaangevende professionals host LinkedIn News ook een aantal in-house shows. De podcasts gaan onder andere over wervingsprocessen, big tech en persoonlijke ontwikkeling. Een overzicht van de shows vind je hier. Daar kun je je ook aanmelden als podcast-maker.

Je kunt op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen door de podcast-hosts te volgen en op hun nieuwsbrief te abonneren. De podcasts zijn niet alleen op LinkedIn, maar ook op Apple Podcasts, Spotify en andere podcastplatformen te beluisteren.

5. Campagnebeheer is vernieuwd

Tegelijk met de nieuwsbrieven voor bedrijfspagina’s, werd een verbeterde navigatie in campagnebeheer (Campaign Manager) aangekondigd.

De meer intuïtieve navigatie is ingericht op de typische campagne-levenscyclus en bevat de volgende onderdelen:

  • Plannen: om gematchte doelgroepen te bekijken, segmenten te plannen om op te targetten en domeinen en mobiele apps te blokkeren om ze uit te sluiten.
  • Adverteren: om campagnegroepen, campagnes en advertenties te bekijken en maken.
  • Testen: voor het uitvoeren en analyseren van experimenten op advertentiecampagnes.
  • Analyseren: voor inzicht in je websitedoelgroep en om conversies in te stellen en te meten.
  • Bedrijfsmiddelen: om campagnemiddelen als leadformulieren en landingspagina’s te beheren.
  • Accountinstellingen: voor de instellingen van je advertentieaccount.

De vereenvoudigde navigatie moet ervoor zorgen dat het opzetten van campagnes minder tijd kost en maakt het makkelijker om te schakelen tussen verschillende advertentieaccounts.

Dit komt eraan

Als je regelmatig een bijdrage post op LinkedIn dan heb je misschien al eens naar de statistieken van je eigen bijdragen gekeken. Je vindt ze door te klikken op ‘X personen bekeken uw bijdrage in de feed’. Zo kun je inzien wat voor functies en werkgevers die mensen hebben en waar ze vandaan komen.

Maar volgens Tomer Cohen (Chief Product Offices bij LinkedIn) wordt er hard gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten waarmee gebruikers inzicht kunnen krijgen in de algehele prestaties van hun berichten, zowel qua inhoud als de doelgroep. In de LinkedIn-nieuwsbrief Building LinkedIn van 24 februari waarin hij dit aankondigt, deelt hij hoe dat eruit moet komen te zien. Ik ben benieuwd!

Extra tips voor meer controle over je feed

Zoals elk algoritme, is ook dat van LinkedIn best een mysterie. Het is moeilijk te achterhalen waarom bepaalde berichten wel of niet in je overzicht verschijnen. Daarnaast lees ik meer dan eens over de frustratie dat LinkedIn ‘steeds meer op Facebook begint te lijken’ vanwege privé-updates en sommige bijdragen niet passen op het zakelijke socialmedia-platform.

Daarom deelt Tomer Cohen ook nog een paar tips om meer controle te krijgen over wat je ziet op je feed. Bijvoorbeeld:

  • Ontvolg connecties wiens berichten niet (meer) relevant voor je zijn.
  • Deel feedback over wat je wel en niet wil zien. Klik daarvoor bij berichten waarin je niet geïnteresseerd bent op de drie puntjes en kies voor ‘Ik wil dit niet zien’ en selecteer een reden.
  • Volg zogenaamde Top Voices in vakgebieden die voor jou relevant zijn. Denk aan technologie en innovatie, werk zoeken en carrière, marketing en advertising en meer. Hier heeft LinkedIn zelf lijsten samengesteld voor verschillende topics, al kun je ook zoeken op specifieke onderwerpen via de zoekbalk.
  • Neem deel aan groepen en live events om te netwerken met andere professionals. Typ hiervoor je zoekopdracht in en filter op groepen of evenementen. LinkedIn werkt er bovendien continu aan om betere aanbevelingen te doen.

LinkedIn ik wil dit niet zien-menu

🛎  Overigens kun je sinds kort ook een belletje aanklikken bovenin persoonlijke LinkedIn-profielen die je volgt. Hiermee zet je notificaties aan voor alle updates van die persoon, zodat je niks mist. Ze krijgen daar geen melding van.

De scheidslijn tussen persoonlijk en te privé kan soms vaag zijn. Marjolein Bongers deelde recent nog een handige richtlijn voor balans en 51 ideeën voor persoonlijke LinkedIn-content.

Heb jij deze nieuwe functies op LinkedIn al uitgeprobeerd? Of andere interessante features ontdekt? Laat het me weten in de reacties hieronder!