Communicatie

5 PR-trends & effectieve regels om in 2023 rekening mee te houden

0

Het jaar is alweer bijna voorbij. Hoog tijd om in de opkomende PR-trends van 2023 te duiken. In dit artikel licht ik een aantal B2B PR-trends en regels toe waarvan ik denk dat ze in het nieuwe jaar de overhand zullen nemen in het medialandschap. Ook geef ik je een gouden tip mee.

Trend 1: De tijd van een hype creëren is voorbij

Het nieuwe PR gaat niet meer over het creëren van een hype of het geven van een spin aan je nieuwsbericht. Het gaat om het leveren van content waar en wanneer het nodig is, terwijl je je organisatie als expert profileert. Als je je doelgroep begrijpt, kun je een redactionele strategie speciaal voor hen opstellen. Wat werkt, is een focus op je doelgroep en hun problemen. Wat niet werkt, is een egocentrische weergave van je producten en diensten. Vooral bij PR in B2B werkt deze aanpak niet meer.

Journalisten definiëren doelgroepen zorgvuldig en overwegen altijd welke content nodig is om aan de behoeften van die doelgroep te voldoen. In het B2B medialandschap is het creëren van waarde richting je lezers belangrijker dan ooit. Stel jezelf daarom de volgende vragen voordat je een persbericht de wereld in stuurt:

 • Wie zijn mijn lezers?
 • Hoe bereik ik ze?
 • Wat zijn hun drijfveren?
 • Wat zijn de problemen die ik hen kan helpen oplossen?
 • Hoe kan ik ze vermaken en tegelijkertijd informeren?

Trend 2: Verhalen vertellen met nieuwswaarde

Het volgende punt haakt mooi aan op de vorige trend. Iets wat eigenlijk nu al zichtbaar is in de PR-wereld, is dat niet alles meer geplaatst wordt. Een persbericht sturen naar een journalist met daarin een promotie van je producten of diensten is simpelweg niet meer genoeg. Dat klinkt misschien logisch, maar toch is dit niet zo vanzelfsprekend voor veel organisaties.

Journalisten ontvangen dagelijks persberichten zonder interessant verhaal of enige nieuwswaarde. Hieronder vind je een aantal belangrijke punten om erachter te komen of jouw bericht nieuwswaardig is:

 • Je bericht is niet commercieel
 • Je bericht is actueel
 • Je bericht heeft impact op een bepaalde industrie
 • Je bericht wijkt af van alledaagse verhalen
 • Je bericht bespreekt een probleem

Voldoet jouw bericht niet aan bovenstaande punten? Dan is jouw verhaal waarschijnlijk niet nieuwswaardig. Het is in dat geval beter om je persbericht niet te versturen. Zo voorkom je dat je een slechte naam krijgt bij de journalist.

Trend 3: Realtime marketing en PR

We leven in een wereld waar snelheid en wendbaarheid steeds belangrijker worden. Vooral omdat we veel informatie in een hoog tempo consumeren. Snelheid wordt beloond in PR. Maar toch kunnen de meeste organisaties niet snel reageren op nieuwe ontwikkelingen, omdat ze werken volgens trage processen.

Realtime betekent dat nieuws in minuten wordt geconsumeerd, niet in dagen. Wanneer er iets actueels gebeurt, mengen mensen zich direct in de discussie via sociale media en online nieuwsartikelen. Het idee van realtime – het creëren van marketing- of PR-initiatieven als het spreekwoordelijke ijzer heet is – levert een enorm voordeel op. Je moet snel handelen om te slagen in deze wereld.

Trend 4: De rol van thought leadership

Als je thought leadership uitdraagt, deel je kennis over onderwerpen waar mensen in een specifieke branche om geven. Je kunt iedereen binnen je organisatie als thought leader naar voren schuiven. Zolang je maar interessante inzichten biedt over ontwikkelingen in jouw branche. Ook in PR zal dit een nóg belangrijkere rol gaan spelen. Zeker in B2B, aangezien kennisdeling hier voorop staat.

Ga daarom in 2023 aan de slag met thought leadership. Bedenk manieren om de expertise van jouw organisatie op de voorgrond te plaatsen. Met PR, maar vooral ook in de rest van je contentstrategie.

Trend 5: B2B-podcasts

Podcasts worden steeds populairder. Ik vermoed dat veel B2B-organisaties podcasts zullen inzetten om meer aandacht te genereren en hun thought leadership te laten zien in 2023. Door zelf een B2B-podcast te beginnen met je organisatie, krijg je de mogelijkheid om bepaalde topics uit je branche uitgebreid te bespreken.

Ook kun je als expert aanschuiven bij andere B2B-podcasts. Dit is een hele goede PR-tactiek om meer zichtbaarheid te genereren, vooral omdat podcasts veel voordelen hebben.

Voorbeeld 1:

Een mooi voorbeeld van een B2B-podcast is BNR Nieuwsradio. Deze podcast is vooral erg interessant omdat de segmenten eerst op de radio te horen zijn en vervolgens op diverse podcastplatforms worden geplaatst. Dat is dus ontzettend veel bereik! Wanneer jij aanschuift als expert in de uitzending en mag praten over topics zoals mobiliteit, economie of duurzaamheid, is dit erg goed voor jouw imago maar ook dat van de B2B-organisatie.

Voorbeeld 2:

Het volgende voorbeeld is net even anders. De PR Academy De Podcast wordt gemaakt door een B2B-organisatie zelf, namelijk Presscloud. Dit is een manier vanuit de organisatie om aan de buitenwereld te tonen hoeveel kennis ze in huis hebben. Hierin spreken de hosts uitgebreid over relevante PR-topics. Ook nodigen ze diverse gasten uit om via hun netwerk meer bereik voor hun podcast te genereren.

De nieuwe regels voor PR

Vergeet niet dat journalisten op zoek zijn naar interessante organisaties, producten en ideeën om over te schrijven. Als je online geweldige content hebt, zullen journalisten je sneller vinden.

11 effectieve PR-regels voor 2023

Zoals eerder besproken is het ontzettend belangrijk dat je persbericht niet commercieel is en dat het nieuwswaarde bevat. Om een beter beeld te schetsen van wat goede PR is, heb ik een aantal effectieve PR-regels voor je opgesteld.

 • Niet-gepersonaliseerde pitches worden als spam ervaren.
 • Stuur niet alleen persberichten op het moment dat er groot nieuws is, maar vind continu redenen om ze te versturen.
 • Persberichten die worden verstuurd naar journalisten in irrelevante vakgebieden worden als spam ervaren.
 • Maak persberichten die je doelgroep rechtstreeks aanspreekt, in plaats van een handvol journalisten.
 • Pitch richting relevante bloggers in je branche. Als je hierin wordt benoemd, word je sneller opgemerkt door de reguliere media.
 • Implementeer newsjacking in je PR-strategie.
 • Optimaliseer je persberichten ​​met relevante keywords die door je doelgroep worden gebruikt. (Ja, SEO is ook hier essentieel!)
 • Plaats links in je persbericht om potentiële klanten naar je website te leiden.
 • Link naar gerelateerde content op je site, zoals video’s, blogposts of e-books.
 • Gebruik je socialmediakanalen om je doelgroep te verwijzen naar je publicaties.
 • Werk aan persoonlijke relaties met journalisten (volg ze op sociale media, geef commentaar op hun posts).

Is je persbericht nieuwswaardig, maar wordt het alsnog niet gepubliceerd? Dat heeft vaak een aantal redenen. Het kan zijn dat je je niet genoeg hebt verdiept in het platform en dat het persbericht daardoor niet goed bij het medium past. Ook komt vaak voor dat niet alle informatie direct verstuurd wordt. Hierdoor is de journalist te veel tijd kwijt aan het publiceren van jouw bericht. En het allerbelangrijkste: wees vooral niet te koppig met de inhoud. Als een journalist geïnteresseerd is in je bericht maar toch een aantal aanpassingen wil maken, maak hier dan gebruik van.

De gouden tip

Ik wil je tot slot nog een gouden tip meegeven. In PR gaat het om het laten zien van je expertise en het bereiken van potentiële klanten. Wat ik vaak merk, is dat organisaties het liefst hun expertise delen in de grootste kranten en aanschuiven bij bekende talkshows en radioprogramma’s. Dat is zonde van je tijd, geld en moeite. In plaats van daar al je middelen in te steken, is het beter om je te richten op relevante nieuwssites, vakmedia, openbare sprekers, analisten en consultants die de juiste doelgroepen bereiken.

We hebben de macht om ons eigen mediamerk te creëren in onze eigen branche door ons te focussen op de plek waar onze doelgroep zich bevindt. In plaats van alleen persberichten te schrijven als we grote nieuwsberichten hebben die slechts een handvol journalisten bereiken, kun je er beter voor kiezen om technieken als newsjacking te gebruiken die je deskundige ideeën en verhalen naar voren halen.

We zouden daarom onze criteria voor succes moeten aanpassen. In plaats van al je energie steken in één geweldige publicatie, heb je waarschijnlijk meer aan meerdere publicaties in relevante vakmedia. Succes!