Social media

Van Instagram Channels tot Meta’s Roll Call: dit zijn de nieuwste social tools

0

Instagram Channels, TikTok Sounds for Business, nieuwe Instagram Stickers, en ga zo maar door. Het is slechts een kleine greep uit de reeks aan updates die ze bij Meta & Bytedance hebben voorgesteld in de afgelopen weken. Waar kun je nu professioneel iets mee, en welke updates ontdek je beter gezellig op de bank? Ontdek het hier.

Socialmediakanalen kopiëren erop los

Dat de verschillende kanalen die we vandaag de dag kennen (Facebook, Instagram, TikTok) elkaar maar wat graag kopiëren, dat hoef ik je allang niet meer te vertellen. Het grootste voorbeeld: Instagram Reels & TikTok. Ook het professioneel belang van TikTok en de Instagram-kopie ‘Reels’ is al een tijdje duidelijk.

Echter blijft het kopiëren van elkaars tools lang niet enkel daarbij. Zo zagen we Meta experimenteren met een eigen Twitter-variant in de vorm van Instagram Notes, of wat dacht je van TikTok Now? Dit is de TikTok-versie van BeReal. En ook deze maand hebben de makers van onze favoriete online platformen weer een nieuwe kopie aangekondigd.

Social Media Heads Up
Het socialmedialandschap verandert continu. De nieuwe tools, updates en interfaces vliegen je om de oren, waardoor je door het bos de bomen niet meer ziet. In deze Social Media Heads Up krijg jij dé vinger aan de pols over de laatste updates binnen social media. Sit back, relax & leef je uit in deze uitdagende wereld.

Nieuw bij Meta: Roll Call

Heb jij al gehoord van Roll Call? Met deze tool wil Meta binnen Facebook Messenger-groepen een eigen variant van BeReal introduceren. Hoe gaat dat in z’n werk, vraag jij je ongetwijfeld af. Met Roll Call maak je net zoals op BeReal een foto met je voor- en achtercamera. Die plaats je dan niet in een feed, maar wel in een Messenger-groep. Zo verhoog je de interactie met de leden van je groep op een geheel nieuwe manier.

Ook leuk: met Roll Call kan je bij het nemen van een ‘dubbele foto’ een opdracht geven aan de andere groepsleden. Bijvoorbeeld: laat je lunch zien met jouw Roll Call. Het is niet meteen een tool waar je professioneel hoge toppen mee scheert. Vooral omdat het zich uitsluitend in groepen op Messenger afspeelt. Ook de beperkte professionele mogelijkheden van BeReal werden eerder al duidelijk.

Focus op professionele accounts bij TikTok

Steeds meer steden & gemeenten, ondernemingen en bedrijven zetten tegenwoordig in op TikTok. En dat lijkt een juiste keuze. Deze app zorgt er namelijk niet alleen voor dat je jouw online zichtbaarheid vergroot. Deze verticale content-app geeft jou als merk ook de kans om jouw volgers een exclusieve inkijk te geven in jouw werking. Het enthousiasme is daarom erg groot.

Toch loopt nog niet alles van een leien dakje. Zo hebben verschillende sectoren het moeilijk de juiste muziek te vinden voor hun video’s. Wat past het best bij de gemaakte content? TikTok gaat jou vanaf nu helpen. Met TikTok Sounds for Business introduceren ze een platform waar je als gebruiker advies krijgt over alles wat met muziek te maken heeft. Binnenkort wordt dit uitgerold over de hele wereld. Eentje waar we met z’n allen naar uit kunnen kijken. Een must-use voor alle professionele accounts die inzetten op TikTok.

Wanneer TikTok updates aankondigt binnen het eigen platform, dan kan Meta natuurlijk niet achterop hinken. Die trend werd wederom bevestigd door de aankondiging dat het gigantische techbedrijf bezig is met het uitbreiden van Reels binnen Facebook. Op dit platform zijn de short-form-video’s momenteel nog niet erg succesvol.

TikTok

Nieuwe functies voor Facebook

Om de tool nieuw leven in te blazen binnen Facebook, is Meta volop bezig met nieuwe functies voor de gebruiker om nog makkelijker entertainende video’s te maken. Zo wordt het voor de user binnenkort mogelijk om langere video’s te creëren. Daarnaast lanceren ze ook een gloednieuwe functie binnen Facebook, genaamd: Memories.

Hiermee kan je oude herinneringen integreren in jouw Facebook Reels. En tot slot komen ook de gekende Instagram Reels-sjablonen naar Facebook. Hiermee wil Meta verder inzetten op de functionaliteiten voor Facebook Creators. Houd dus de App Store goed in de gaten en update je Facebook-applicatie.

In de volgende patch van de app heeft Meta namelijk alle toevoegingen verwerkt. Ben je professioneel actief aan het inzetten op Instagram Reels? Dan krijg je met deze update de kans om jouw content ook te delen binnen Facebook Reels.

Instagram breidt uit

Dat Reels belangrijk zijn, en steeds belangrijker worden, kunnen we niet ontkennen. Dat zet Meta nog eens extra in de verf door een nieuwe sticker toe te voegen aan Instagram Reels. Concreet gaat het om een top 3-sticker waarmee je als gebruiker klassementen kunt maken over accounts, locaties, muzieknummers en ga zo maar door. Een leuke toevoeging waar je ook in een professionele omgeving mee aan de slag kunt gaan. Wat kan je als professioneel account zoal in een top 3 gooien?

  • De best scorende posts op jouw account
  • Volgers waarmee je het meeste interactie hebt
  • 3 horeca-of handelszaken in jouw stad of gemeente in de kijker

Instagram Channels

Wie Instagram zegt, denkt aan Stories, Reels, foto’s & video’s delen met je volgers. Interactie hebben we voornamelijk bij het liken en reageren onder gepubliceerde posts en reacties op stories. Daar willen ze bij Meta binnenkort verandering in brengen. De makers van de app zijn momenteel volop bezig met de ontwikkeling van Instagram Channels. Met deze nieuwe functie zal je als gebruiker een groepschat kunnen maken om met vrienden, familieleden of collega’s te communiceren.

Professioneel gezien kan je deze toepassing zien als een vervanger of extra tool naast WhatsApp. Verschillende steden & gemeenten, bedrijven en ondernemingen zetten hierop in om klanten of inwoners op de hoogte te houden van de laatste nieuwtjes. Denk aan solden, koopjes, maar net zo goed wegenwerken of aangepaste openingsuren. Zeker te overwegen.

Betalen voor een geverifieerd account

Ik kan niet eindigen zonder dit fenomeen nog even te belichten. Zo viel het me de laatste maanden op dat de socialmediagiganten van deze wereld één voor één werk maken van betaalfuncties binnen het eigen platform. Alles begon al jaren geleden toen Twitter het ‘blauwe vinkje’ introduceerde. Daarmee krijg je als creator een ‘geverifieerd’ account. Dat kost je zo’n €8 per maand.

Het blauwe vinkje verdween even van Twitter, echter had Meta deze functie toen al een tijdje gekopieerd binnen Facebook & Instagram. Mark Zuckerberg kondigde recent nog aan dat dit op de twee Meta-kanalen ook betalend zou worden. Zo betaal je vanaf nu €11 per maand om als een geverifieerd account door het leven te mogen gaan.

Sinds eind vorig jaar is ook het blauwe vinkje op Twitter terug. Dat ging gepaard met de Twitter-overname van Elon Musk. Zo’n verificatie kan jou als bedrijfsaccount zeker helpen om de professionaliteit van jouw onderneming, stad, of andere publieke sector extra te belichten. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat het je -verspreid over 3 kanalen- zo’n €19 euro zal kosten.

En nu is het aan jou

Op sommige van de bovengenoemde tools is het dan nog wel even wachten. Je hebt alvast voldoende voer om de nieuwste updates van de voorbije weken te ontdekken. Veel succes.

Bron header-afbeelding: Vasin Lee / Shutterstock.com