De toekomst van de bios is 3D

0

Iedereen kent de ervaring nog wel uit een ver verleden – het kijken naar 3D film met behulp van de rode/gele brilletjes. Waar het toen vooral een technisch foefje was, nu lijkt 3D de nieuwe belofte in te houden voor de bioscoop van de toekomst. Dreamworks Animation SKG heeft inmiddels al een toezegging gedaan dat vanaf 2009 al haar films in stereoscopische 3D worden geproduceerd. Tijd om ons af te vragen of 3D cinema ons weer – extra – naar de bioscoop doet verlangen.

Nu lijkt de bios sowieso bezig met een herstel. Na een daling van 1,4 procent in 2007, zitten bezoekcijfers weer in de lift, volgens een recent NRC artikel: +3% ten opzichte van vorig jaar. Toch kan de industrie meer doen om meer publiek te trekken tegen een hogere prijs. Door meer toegevoegde waarde te leveren, bijvoorbeeld dankzij een 3D ervaring waar de thuisbioscoop niet tegenop kan. Nu zijn velen van ons wel eens naar het Omniversum in Den Haag geweest, of hebben we een vergelijkbare ervaring meegemaakt in een pretpark. Niet iets dat je elk weekend doet.

3D Cinema lijkt aan de vooravond te staan van een serieuze opmars. Waren het voorheen vooral titels die de consument niet zoveel zeiden, vanaf volgend jaar zullen major features in 3D worden gereleased. Volgens Jeffrey Katzenberg gaat 3D de volgende golf worden in de historie van film, na geluid en kleur. Deze studiobaas van Dreamworks Animation SKG (een spin-off van Dreamworks SKG, dat sinds 2006 onderdeel is van Viacom) werd gisteravond (zondag) live geïnterviewd via een satellietverbinding met Amsterdam, waar momenteel de International Broadcast Convention (IBC 2008) wordt gehouden.

Dubbele primeur
Het was een dubbele primeur. Enerzijds werd er voor het eerst een transatlantische verbinding via satelliet in 3D op HD-kwaliteit gerealiseerd. Anderzijds had Katzenberg het nieuws dat Dreamworks Animation vanaf volgend jaar al zijn releases in 3D gaat maken, te beginnen met Monsters vs Aliens. Niet alleen Dreamworks Animation begint aan 3D, ook Disney komt met een release: Bolt (die in november al verschijnt).

Het publiek kreeg tussen het interview door twee voorbeelden van Dreamworks Animation voorgeschoteld: allereerst een remake van een scene uit Kung Fu Panda, waarbij men helemaal was teruggegaan naar het storyboard en de edit deels opnieuw werd gedaan om 3D op een juiste manier te gebruiken.

Volgens Katzenberg luistert het gebruik van 3D heel nauw, omdat plotselinge bewegingen de kijker misselijk kan maken. Hij kreeg de lachers dan ook op z’n hand met de opmerking dat “having a product that makes your audience throw-up is usually not a good thing.” Vervolgens barstte de zaal opnieuw in lachen uit bij een scene van Monsters vs Aliens waar de president van Amerika op een keyboardje “Axel F.” van Harold Faltermeijer begint te spelen.

The story is true
Die laatste scene toonde twee uitermate belangrijke aspecten rondom 3D cinema aan: dat het werkt wanneer het op een juiste manier wordt gebruikt en dat de gebruikte techniek het verhaal niet mag domineren. Volgens sommige schrijvers is 3D ook meer een hype dan dat het werkelijk waarde toevoegt aan het verhaal.

Nu is het toepassen van 3D in animatiefilms waarschijnlijk ook een logische keuze, omdat dergelijke producties al in 3D worden gemaakt. De stap naar 3D weergave in de bioscoop is dan nog maar een relatieve kleine. Bij films met echte mensen moet gewerkt worden met speciale camera’s. Na afloop van het interview kreeg het publiek een showcase te zien met o.a. clips van Hanna Montana, U2 en verschillende andere ambitieuze 3D projecten. Wat daarbij opviel was het excessieve gebruik van vingers die richting de camera bewogen, hetgeen Katzenberg ook benoemde als een “3D gimmick”. Op een gegeven moment begint dat te irriteren.

Big screen to small screen
3D Cinema gaat er komen. De V.S. lopen wel voorop in de ontwikkeling – daar zijn inmiddels al zo’n 2.500 zalen geschikt voor 3D. De footprint in Europa ligt een stuk lager, ca. 300-400 zalen. Ik heb geen idee hoeveel zalen er in Nederland zijn, maar mijn voorgevoel zegt dat dat er in 2009 meer zullen zijn dan nu. Naar verluidt is de extra investering voor de exploitant per scherm substantieel – $50.000. Toch is dat waarschijnlijk wel terug te verdienen als consumenten ook bereid zijn om een hogere prijs voor deze extra ervaring neer te tellen.

Een teken aan de wand is dat de kosten van de benodigde 3D brilletjes inmiddels behoorlijk laag zijn – ca. 50 cent. Katzenberg kondigde bovendien aan dat een grote producent (de naam is me ontschoten) van zonnebrillen inmiddels een variant heeft ontwikkeld die zowel kan dienen als zonnebril, als ook gebruikt kan worden in de bioscoop voor het bekijken van 3D. De verwachting van Katzenberg is dan ook dat dit product zich tot een mode-artikel kan ontwikkelen. Kortom, met je coole Ray-Bans direct vanaf het strand even een bioscoopje gaan pikken…

Tenslotte sprak Katzenberg de verwachting uit dat 3D zou beginnen in de bioscoop en over een aantal jaren ook de huiskamer gaat veroveren. Philips loopt zich intussen al warm.

—//—

Richard van den Boogaard is expert als het gaat om de combinatie omroep en interactie. Sinds 1 februari 2009 is hij zelfstandig adviseur geworden in branded channels. Hiervoor was hij betrokken bij content sharing-projecten voor Rabobank op YouTube, Hyves en Brabants Dagblad.