Innovatie

De 10 beste artikelen over AI in 2023

0

Waarom zou ChatGPT Google kunnen vervangen? Wat zijn handige AI-tools voor contentmarketing? En wat is de impact van ChatGPT API op bedrijfsprocessen? De top 10 AI-artikelen van 2023 belichten de opkomst van AI en bieden inzicht in de toekomst van technologische innovatie. Klaar om erin te duiken?

10. 8x waarom ChatGPT Google wel écht gaat vervangen

ChatGPT wordt gezien als een mogelijke vervanger van Google, ondanks de tegenargumenten. Leendert Bos benoemt 8 redenen waarom ChatGPT Google zou kunnen overtreffen. Dat is niet niks! Een van de redenen is bijvoorbeeld dat ChatGPT dezelfde resources als Goolge gebruikt, maar deze effectiever benut. Of dat ChatGPT vragen beter begrijpt dan Google door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie. Benieuwd naar de andere 6 redenen en of je bepaalde ontwikkelingen toch wat beter in de gaten moet houden? Je leest het in dit stuk.

ChatGpt versus Google

9. ChatGPT gebruiken? Nu is de prompt engineer aan zet [5 voorbeelden]

In de wereld van AI benadrukt auteur Naomi van Baal in dit artikel de opkomst van de ‘prompt engineer’. Dit is het sleutelfiguur achter ChatGPT. Deze creatieve kracht beheert belangrijke instellingen en ontwerpt aangepaste instructies, zoals voor creatieve verhalen en socialmedia-posts. Ondanks het feit dat er bij het werken met AI een aantal uitdagingen zijn voor copywriters, wordt toch de menselijke touch behouden door zorgvuldige redactie. De ‘prompt engineer’ is essentieel voor het gebruiken van ChatGPT. Het menselijke element blijft onvervangbaar bij het gebruik van AI als hulpmiddel.

ChatGPT

8. 7 handige AI-tools die jouw contentmarketing verrijken

Sander Kalkman bespreekt 7 handige AI-tools voor contentmarketing die marketeers efficiënter helpen te werken. Een tipje van de sluier? ChatGPT voor diverse verzoeken, Illustroke voor illustraties en Copy.ai voor snelle contentcreatie. De focus ligt op het benutten van deze AI-mogelijkheden zonder dat het een directe bedreiging is voor mensen waarvan dit hun werk is. Welke tools er nog meer zijn, hoe deze tools werken en wat ze je allemaal nog meer kunnen brengen? Dat lees je in het volledige stuk.

AI-tools voor contentmarketing.

7. Midjourney v5: een stap dichterbij realistische AI-afbeeldingen

Midjourney introduceerde in juli 2022 een innovatieve tool voor op tekst gebaseerde afbeeldingsgeneratie. Met deze release, Midjourney v5, zijn er grote verbeteringen aangebracht, waaronder directe hoge resolutie, meer controle over details en realistischere weergave van handen en gezichten. Lars Meijer deelt in dit artikel zijn enthousiasme over de indrukwekkende resultaten van dit platform, benadrukt de groei van AI-tools en wijst op zorgen over mogelijke misbruiken en trage regelgeving in dit gebied.

Bureau met fotoapperatuur en laptop en beeldscherm met foto's erop

6. Zelf video’s maken met AI + handige tools

2023 wordt gezien als het jaar van artificial intelligence (AI) met opvallende tools als ChatGPT en Google Bard. Voor videocontent op sociale media zijn volgens Remco Guijs dit de beste tools:

  • Tekstschrijven met ChatGPT: genereert snel diverse teksten
  • Beeld genereren met Synthesia of Elai.io: laat computer gegenereerde personen toe als alternatief voor jezelf
  • Video’s monteren met Descript: vereenvoudigt het bewerkingsproces met behulp van AI
  • Audio componeren met Ecrett Music: maakt unieke muziek op basis van verschillende genres

Ondanks de efficiëntie van AI-tools voor snelle content, moeten mogelijke beperkingen en milieueffecten worden overwogen. Veiligheid, betrouwbaarheid en auteursrecht blijven aandachtspunten. Lees alles over de tools en aandachtspunten in dit stuk.

Illustratie van monteren van viceo bij artikel over video's maken met behulp van AI

5. 9 nieuwe (AI)-tools & functies in Canva die je echt wil proberen

Canva heeft 9 nieuwe functies en AI-tools toegevoegd, waaronder Magic Write voor tekstgeneratie, Draw voor vrij tekenen, Magic Edit en de Magische gum voor het wijzigen of verwijderen van elementen in afbeeldingen. Zo zijn er nog meer functies die Canva steeds breder inzetbaar maken en het platform blijft zich doorontwikkelen. Sommige tools zijn gratis, terwijl andere tools een premium account vereisen. Ontdek ze hier allemaal. Experimenteer en laat je inspireren!

Canva

4. ChatGPT API: gamechangers voor bedrijfsprocessen

Wat is de kracht van ChatGPT en de API-koppeling voor bedrijven? ChatGPT biedt automatisering in verschillende werkzaamheden wanneer het geïntegreerd is in bedrijfsprocessen. In dit artikel lees en leer je over handmatig en geautomatiseerd gebruik en over toegang tot het algoritme via de API voor een koppeling aan je eigen software en data.

Daarnaast komen er prijzen en privacyoverwegingen in voor en ontdek je 10 toepassingen. Denk hierbij aan UX-onderzoek, marketinganalyse, automatische matching van kandidaten, notulen en meer. Wie weet overweeg jij straks de mogelijkheden en kosten van de ChatGPT API voordat je beslist deze te gebruiken. Nieuwsgierig? Lees dan het volledige artikel.

Knopen van ChatGPT API aan bedrijfsprocessen.

3. Nieuwe features in Edge maken van Chrome een lachertje

Stap binnen in de wereld van Microsoft Edge, waar Michiel Brand met verbazing en enthousiasme Google Chrome voor heeft ingeruild. Deze browser biedt ingebouwde AI-functies, mogelijk gemaakt door investeringen in ChatGPT. Hierdoor heb je direct toegang tot chatten, tekst opstellen en heb je inzichten zonder externe sites te bezoeken.

Edge is sneller en efficiënter dan Chrome. De functionaliteit en het gebruiksgemak is hoog met features als verticale tabbladen en voorleesfuncties. Zo zijn er nog veel meer andere voordelen. Wie weet overweeg je na het lezen van dit artikel ook wel om over te stappen.

Bingsearchengine

2. 10 AI-designtools voor foto- en videocreatie

Ontdek de nieuwste mogelijkheden voor contentcreatie met deze AI-tools. Of je nu op zoek bent naar unieke beelden, het maken van video’s met gesimuleerde presentatoren of je geschreven tekst automatisch wil omzetten naar video, deze 10 AI-designtools hebben het allemaal.

DALL-E 2 voor beeldgeneratie, Midjourney en NightCafe voor tekst-naar-afbeelding en StarryAI voor smartphone-gebruik. Deze tools – en meer – zullen het creëren van foto’s en video’s een stuk makkelijker maken. Heb je ervaringen die je wil delen of zijn er volgens jou ontbrekende tools? Laat dit dan vooral weten.

Dall e Diego Thomazini _ Shutterstock.com

1. 9 AI-tools die je leven een stuk makkelijker maken

Het gebruik van artificial intelligence (AI) is de laatste tijd enorm toegankelijk geworden, vooral met de opkomst van ChatGPT. In de media en op social media zie je veel voorbeelden van AI-toepassingen. Het lijkt wel alsof iedereen ermee bezig is, maar is AI echt iets van nu of was het er stiekem altijd al?

In dit artikel ontdek je 9 handige AI-tools, waarmee je verschillende taken kunt automatiseren. Van het creëren van productfoto’s met Flair.ai tot het optimaliseren van Amazon-productomschrijvingen met CopyMonkey. Welke ken je al? En welke mogen volgens jou niet ontbreken?

AI tools om slimmer mee te werken.

Dit waren de 10 beste artikelen over AI van 2023. Wil je bijlezen over andere topics? Bekijk dan de top 10 artikelen over communicatie, social media, content & taal, online marketing, CX & UX, klantcontact & conversational en HR, recruitment en slimmer (samen)werken.