Online marketing

Dé 10 trends, tips & tricks voor marketing [summerreads]

0

Elke dag verschijnen er ontzettend veel artikelen, blogs en video’s over online marketing. En soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wat zijn nou de laatste trends, tips en onderwerpen binnen online marketing? En waar moet je écht op inspelen als marketeer?

De auteurs van Frankwatching houden de laatste trends nauwlettend in de gaten. En wat is nou een betere tijd dan de zomer om je hierover in te lezen (het liefst natuurlijk in de stralende zon). In deze summerread vind je de laatste trends, cases en skills binnen marketing die wij het afgelopen halfjaar voorbij zagen komen. Zo kun je na de zomer weer up to date aan de slag.

Eerst een voorspellende blik

Dit jaar begon goed met een terugblik op 2016 en een vooruitziende blik van Joris Toonders met de trends voor dit jaar. Welke trends ziet hij? Hij spreekt over de mobiele strijd. En, is jouw mobiele site nu helemaal in orde? Ook spreekt hij over Artificial Intelligence, platformen die blijven groeien aan populariteit en marketing automation. Benieuwd wat Joris nog meer voorspelt en of jij daar dit jaar al iets van hebt teruggezien? Lees het artikel: Online marketing: een terugblik & de trends voor 2017

SEO

Google, Google, Google. Het blijft de grootste online zoekmachine en als je op ranking 4 staat, tel je al bijna niet meer mee. Het is dus van belang dat jij bovenaan in de zoekresultaten eindigt! Volgens Rolf Diepeveen is de snelheid van je website erg belangrijk. Zo zegt hij in zijn artikel ‘Google wordt strenger: verbeter juist nu de snelheid van je website‘: ”Toch lijken webbouwers en online marketeers nog niet helemaal doordrongen van het belang van snelheid. Dat wordt duidelijk als in een middagje testen vrijwel geen enkele site op alle onderdelen in de Google snelheidstest een voldoende scoort en een groot deel het gewoon slecht doet.” In het artikel lees je hoe je de snelheid stap voor stap kunt verbeteren.

Meer over SEO? Hieronder een aantal handige artikelen op een rij:

Big data & AI

Na omnichannel en personalisatie op basis van segmentatie, zien we dat er nu vooral overgegaan wordt op een webervaring die één-op-één gepersonaliseerd is. Big data en slimme algoritmes maken dat mogelijk. Hoe gaat big data hier verandering in brengen? Tjeerd Brenninkmeijer legt je er alles over uit in het artikel: ‘Een nieuwe revolutie: zo gaan big data & AI het web veranderen‘.

Blockchain

Wat we ook terugzien, is blockchain. Waarschijnlijk heb jij er ook over gehoord. Maar wat is blockchain-technologie precies? Wat kun je ermee? Wat is de relevantie voor de manier waarop je als bedrijf waarde toe kunt voegen en voor marketing? Wat levert het in de praktijk op en wat zou het nog meer kunnen opleveren? Hoe groot wordt de maatschappelijke impact echt? Erwin Lima neemt je in zijn artikel ‘De blockchain-revolutie: feiten, fabels, obstakels & de toekomst‘ mee in de wereld van Blockchain.

Alles op een rij over blockchain:

Klantbeleving & the customer journey

Klantbeleving is belangrijker dan ooit! Dat hebben grote merken zeker in de gaten. En daar kunnen veel organisaties veel van leren. Tony Chocolonely pakt dit bijvoorbeeld heel inspirerend aan.

Heb je een hoge klantbeleving? Dan leidt dat tot uitzonderlijke resultaten: klanten die minder prijsgevoelig zijn, meer producten afnemen, je advies opvolgen, meer aandacht besteden aan je communicatie én je vaker aanbevelen. De droom van iedere marketeer! Brenda van de Berg deelt 6 kenmerken van klantbeleving die je kunt leren van Coolblue en Albelli. Maar er zijn meer organisaties die dit slim aanpakken. Bijvoorbeeld Transavia, die gaat sky-high wat klantbeleving betreft. Zij kijken goed naar de customer journey. In het artikel ‘Customer journey: hoe Transavia sky-high gaat met klantbeleving [& 6 tips]‘ vind je handige tips.

Over klantbeleving en de customer journey:

klantbeleving

Leadgeneratie

We hadden het al even over klantbeleving, maar het binden van deze klanten is minstens zo belangrijk. Hoe haal je nog het maximale uit je leadgeneratie? Marketeers moeten gerichter te werk gaan. Ze moeten vissers worden en hun netten uitzetten op plekken waar hun potentiële klanten. Alvast een tip: verplaats je in de schoenen van je klant en bedenk welke informatie jij op welk moment zou willen ontvangen. Meer tips lees je in het artikel ‘4 onmisbare trends voor leadgeneratie: zo bind je jouw klanten‘ van Jacco Bouw.

Klantenbinding

Growth hacking

Growth hacking is de experimentele manier waarop bijvoorbeeld Uber, Airbnb en Dropbox met weinig tot geen marketingbudget tóch groot konden worden. En dat doen ze volgens de lean startup-principes. Maar moet je dan per se een startup zijn om te groeien? Joost van de Velde legt uit hoe je explosief kunt groeien zonder marketingbudget met 3 handige growth hacks.

Een handig lijstje om alles te weten over growth hacking:

Het jongerenbrein

Het brein van jongeren is nog in ontwikkeling. Jongeren kunnen gevolgen nog niet goed inschatten. Maar tegelijk zijn deze jongeren de consumenten van de toekomst. We zien een trend op het gebied van jongerenmarketing. Het lijkt soms alsof jongeren lastig online te bereiken zijn, maar je moet weten waar ze te vinden zijn. Kelly Grötzinger geeft 3 tips hoe je deze screenagers kunt bereiken.

De verbouwing van het brein gaat gepaard met grote emoties, risicozoekend gedrag en met een gebrekkige zelfbeheersing. Als gevolg hiervan hebben pubers vergeleken met jongere kinderen voor de pubertijd 200 procent meer kans om te overlijden. En dat terwijl zij veel slimmer zijn en lichamelijk veel sterker zijn in deze fase van hun leven. Het laatste wat pubers kunnen gebruiken, is dat hun zwakheden uitgebuit worden. Hoe kunnen jongeren beschermd worden tegen de manipulatie van het puberbrein? Onno Hansen-Staszyński legt het uit in het artikel ‘Waarom je nu moet stoppen met de manipulatie van het puberbrein‘.

Op een rij [+ extra’s]:

Wetgeving

Ondanks dat ‘wetgeving’ niet per se een trend is te noemen, mag deze zeker niet in deze summerread ontbreken. In mei 2018 wordt de Europese cookiewet, ook wel de e-privacyverordening, ingevoerd. Als marketeer gaan er een aantal dingen voor je veranderen. Dat heeft gevolgen voor je website, maar ook voor je marketingactiviteiten, waaronder e-mailmarketing.

Voor online marketeers heeft de wetswijziging veel invloed. De eindgebruiker gaat in de toekomst namelijk beslissen of jij gebruik kunt maken van tracking-cookies. Dit zijn gevolgen van de cookiewet voor jouw website.

Voor e-mailmarketing heeft deze wetswijziging ook een grote invloed. Vanaf mei moeten je activiteiten daarop echt zijn aangepast, om te voldoen aan de nieuwe regelgeving. In het artikel ‘E-mailmarketing: zo stoom je jouw opt-in klaar voor de GDPR-wet‘ vind je tips om je e-mailmarketingactiviteiten daar vast op voor te bereiden. Zo heb je volgend jaar ook een heerlijke zomervakantie in plaats van dat je druk bezig bent met de aanpassingen of een boete aan je broek hebt hangen.

Op een rij [+ een paar extra’s voor meer informatie]

Persoonlijke marketingskills

De vraag naar online marketeers groeit hard en ook het aanbod van online marketeers is groot. Welke marketingskills moet jij of jouw medewerker écht hebben? Het artikel ‘9 belangrijke skills waar je als marketeer van nu niet zonder kunt‘ bespreekt 9 van deze skills. Handig om als marketeer te weten, maar zeker ook handig om te weten als je op zoek bent naar marketeers binnen jouw organisaties.

9-belangrijkste-competenties-online-marketeer-1920x640-1170x350

Online videomarketing

De manier waarop online video wordt ingezet, blijft zich ontwikkelen. In het artikel ‘5 online videotrends die je in 2017 in de gaten moet houden‘ vind je een handige ‘how to watch’-lijst. De videotrends waarover wordt gesproken zijn: virtual reality, korte video’s, storytelling, live video en in-mail-video’s. Zet jij online videomarketing in voor jouw organisatie? In onderstaand lijstje vind je nog handige tips per trend, kun je meteen aan de slag!

Alles over online videomarketing op een rijtje:

Welke trend vind jij het belangrijkst voor online marketing? Laat het ons weten in een reactie. We zijn ben benieuwd!

Wil je meteen op de hoogte zijn van de laatste trends binnen communicatie en social media? Je vindt ze in de summerread over communicatie en in de summerread over social media. Heel veel succes met de tweede helft van het jaar!