Content

Het Frankwatching Jaaroverzicht 2021 & vooruitblik 2022

0

Van werken op kantoor naar weer thuis, van trainingen op locatie naar online leren, en van lockdown naar lockdown… 2021 was een achtbaan! Ben je benieuwd naar hoe wij 2021 hebben ervaren, wat onze mijlpalen en learnings waren, wat we hebben gedaan en wat onze plannen voor 2022 zijn? En wil je weten welke artikelen en auteurs dit jaar het hoogst scoorden? Dan zit je hier helemaal goed! Dit – en meer – vind je in het Frankwatching Jaaroverzicht.

Het team: kantoor, thuis, buitenland

Hoe moet je 2021 nou samenvatten? Dat is bijna niet te doen! De beleving van dit jaar gaat alle kanten uit, met vele highs en lows, waarvan er vele natuurlijk met de coronacrisis te maken hebben. Laten we beginnen met een aantal dingen die dit jaar niet helemaal zijn gelukt…

Het waren financieel uitdagende tijden. We zijn blij met de steun van de overheid. Maar ondertussen hebben we de bewuste keuze gemaakt om het team niet in te krimpen. Integendeel, we hebben het team verder versterkt naar nu bijna 50 medewerkers. Daarbij hebben we geïnvesteerd in thuiswerken én in ons kantoor.

Een ding dat niet lukte? Elkaar weer vaker zien op kantoor. Wat we wel meer zijn gaan doen: mensen nóg meer vrijheid geven om vanuit huis te werken. Hybride werken is en blijft een uitdaging. Het scheelt dat we al gewend waren aan het vanuit huis werken en ook aan collega’s die vanuit het buitenland werken. Inmiddels zijn er meerdere teamleden die gedurende langere tijd vanuit het buitenland werkten, werken of gaan werken. Lees bijvoorbeeld over de workation van Alieke.

Online kerstborrel van Frankwatching-team.

Een ander ding dat heel lang niet kon, maar tijdelijk weer wel: teammeetings op kantoor, brainstorms met échte whiteboards (dat werkt toch fijner, vinden wij dan!) en lekker weer afspreken in het werkcafé bij de koffieautomaat. Met de huidige maatregelen moeten we het weer doen met kopjes thee achter de webcam en meetings met online tools.

Over dat kantoor gesproken…

Nét voor het begin van de pandemie verhuisden we naar een nieuw kantoor in Utrecht, met de ruimte en mogelijkheden om verder te groeien. In 2020 konden we nog weinig gebruikmaken van deze locatie, maar in 2021 zijn we – wanneer het kon en mocht – weer wat vaker bij elkaar gekomen.

Greenhouse bij Frankwatching

Wat door de pandemie keer op keer wordt uitgesteld: de office warming van ons kantoor! We hebben beide verdiepingen onder handen genomen, ons dakterras in gebruik genomen en gaan alsnog aan de slag met het plannen van een feestje, wanneer het kan. 🙂 En in november en december hebben we de kans gepakt om onze kantoorruimtes een makeover te geven, toen dat nog kon.

Klussen op kantoor 2021

Blog: 67 uur leesvoer

Hoe staat het ervoor met het blog? Dit jaar deelden weer honderden experts hun kennis via artikelen op Frankwatching. Ze schreven maar liefst 778 artikelen. En daar kwamen in totaal 1872 reacties op. Mocht je echt álle artikelen van dit jaar willen lezen, dan kost je dat zo’n 67 uur! Ga er even voor zitten. 😉

Totaal aantal artikelen en reacties Frankwatching 2021.

Een jaar in artikelen

Net als in 2020 publiceerden we dit jaar artikelen over hoe je door de coronacrisis kunt navigeren. Maar het accent veranderde. Vorig jaar hadden we het nog veel over thuiswerken en videobellen. Dit jaar, met de terugkeer naar kantoor, gingen we verder de diepte in op het hoe en wat van hybride werken.

Uiteraard zaten we dit jaar bovenop de trends, waarbij de populariteit van cryptovaluta, blockchains en NFT’s opvallen. Ook artikelen over online verdienmodellen worden veel gelezen. A sign of the times.

Naast enthousiasme voor innovaties is een kritische blik op z’n plaats. Zo bespraken we onder andere de ontwikkelingen rond flitsbezorging, de verborgen kosten van Black Friday en het einde van het Viva Forum (dat na een storm van kritiek toch niet offline werd gehaald).

We publiceerden dit jaar weer veel actuele artikelen. Zo volgden we de Clubhouse-hype en de nieuwe live audio-features op andere socialmedia-platformen om de nieuwkomer dwars te zitten. LinkedIn had weer verschillende updates en op Instagram namen we afscheid van de swipe-up. Buiten social media gebeurde er eveneens veel. We bespraken bijvoorbeeld de laatste Google-updates, de Telecommunicatiewet, 1-aprilgrappen en EK-inhakers, en de problemen van de krapte op de arbeidsmarkt.

Een belangrijk terugkerend thema is privacy. Denk aan aan het einde van third party cookies (en de opkomst van first party data), de privacy-acties van Apple (iOS 14, 15 en Apple Mail Privacy Protection) en de uitdaging om met e-mailtools aan de AVG te voldoen (dag Mailchimp!).

Podcasts & Weekly

Laten we kort een paar projecten noemen waar we vanuit de redactie bijzonder trots op zijn. Zo gingen we begin dit jaar de samenwerking aan met HelloMaaS. In de HelloMasters podcast nodigen we met enige regelmaat een CMO/marketing manager uit voor een interessant gesprek over marketing, strategie en teams. In juni startten we samen met OBI4wan de Customer Engagement Podcast. Diepgaande gesprekken met klantcontactprofessionals van bekende B2C- en B2B-merken.

Customer Engagement Podcast

Deze zomer verstuurden we de honderdste Weekly. Dit is de zaterdageditie van onze nieuwsbrief waarin we verdiepende verhalen en interessante artikelen delen. Toen we op 26 januari 2019 de eerste editie verstuurden, hadden we niet kunnen bedenken dat we nu bijna 3 jaar later nog steeds met veel plezier deze nieuwsbrief maken. Een groot deel van dat plezier zit in de vele reacties die we van de lezers krijgen.

We staan dagelijks in nauw contact met onze auteurs en de community. We zagen elkaar ook dit jaar helaas niet veel in real life, maar we kijken dankbaar terug op de vele online en offline gesprekken en mailwisselingen. Het SEO-panel heeft ons bovendien dit jaar wederom bijgestaan bij het beoordelen van artikelen over SEO. Zo waarborgen we de kwaliteit van deze artikelen. Dank allemaal!

Top 10 auteurs

We zijn blij met alle experts die via Frankwatching hun kennis delen. Van trouwe auteurs die elk jaar meerdere artikelen schrijven tot aan nieuwe gezichten die hun eerste stappen zetten op het podium. Dit zie je ook terug in de top 10 auteurs van dit jaar, met vaste bijdragers die al vaker qua pageviews in de hogere regionen terechtkomen én nieuwkomers.

Hieronder vind je de top 10 auteurs met het hoogste totaal aantal views en de top 10 van auteurs met de hoogste gemiddelde score, met daarin een paar gedeelde plaatsen (periode: 18 december 2020 t/m 17 december 2020).

Top 10 auteurs totaal aantal views

Top auteurs totaal aantal views 2021.

 AuteurTotaal aantal viewsAantal artikelen
1Sanne Bekkema 244.787 27
2Bianca van de Ketterij 232.712 33
3Jan Scheele 181.130 15
4Tineke Pauw 145.674 21
5Kim Pot 124.598 24
6Vincent Alblas
97.669 11
7Arjan Broere 64.922 10
8Louise Doorn 63.372 13
9Linda Passies 60.045 10
10Elsemieke Land 57.16010

Top 10 auteurs gemiddeld aantal views

Top auteurs gemiddeld aantal views 2021.

 

 AuteurAantal views gemiddeldAantal artikelen
1Britt Hippert39.6121
1Tom Schooltink39.6121
2Raymonde Mayland37.2951
3Brent Meulenberg36.9271
4Kristel Witvliet
33.8871
4Rico den Boer33.8871
5Arjan Nataraj33.4961
6Harmen van Doorn32.9671
7Frans Reichardt22.6061
8Joris Toonders20.7681
9Bente Pieters
20.732
2
10Vincent van Brakel 20.0561

De best gelezen artikelen van het jaar

Wat waren de best gelezen artikelen van 2021? Dit keer waren onderwerpen als NFT’s, trends, en de beïnvloedingstechnieken van de Ommetje-app (wandelde jij ook veel dit jaar?) populair. Hieronder vind je de top 10 artikelen van dit jaar (stand van 17 december).

 ArtikelAuteurAantal views
1Wat zijn non-fungible tokens (NFT) en wat kun je hiermee? Jan Scheele46.662
2Dé online trends & ontwikkelingen voor 2021 Tineke Pauw45.660
313 beïnvloedingstechnieken die het succes van Ommetje verklaren Tom Schooltink & Britt Hippert39.612
4SEO-trends 2021: er is meer dan ‘great content’ en voice search Brent Meulenberg39.612
5Zoom & privacy: zo kun je veilig videobellen [how to] Naomi van der Louw36.927
6Interne communicatie in 2021: de lijm voor een hechte organisatie Bente Pieters

36.539

77 trends in online overheidscommunicatie voor 2021 Rico den Boer & Kristel Witvliet33.887
87 trends voor een succesvolle digitale werkplek in 2021 Arjan Nataraj33.496
9Participatie-strategie in 2021: 3 trends om op in te spelen Harmen van Doorn & Renee van Os
32.967
10Events in 2021 & daarna: what's next en 6 handige tips Jan Scheele31.778

Topartikelen op basis van one metric

Uiteraard is het fijn als artikelen veel gelezen worden. Maar dat zegt niet alles over de waarde ervan. Anders zouden we alleen nog artikelen publiceren over trends en taalfouten. 😉 Sommige artikelen spreken een grote groep lezers aan, en andere juist een niche.

Bij de redactie gebruiken we een formule om de waarde van artikelen in one metric uit te drukken. Er zitten elementen in als pageviews en engagement. We delen graag een aantal artikelen die dit jaar een hoge score behaalden (niet op volgorde weergegeven qua score).

ArtikelAuteur
Een Ministerie van Digitale Zaken is broodnodig Rob Oostveen
Stevig of deftig eten? Kijk uit met instinkers in het Duits Marian Verstraaten
“U mag daar uw broek uittrekken” – Hoe je klanten (per ongeluk) betuttelt Olaf Geysendorpher
Een crisiscommunicatieplan maken. Hoe doe je dat? Maureen Veurman
Zoekwoordonderzoek in 2021: beter goed gejat dan slecht bedacht Junior van Ruiten

Editor’s Picks: hier werd de redactie extra blij van

Graag willen we ook een aantal artikelen in het zonnetje zetten waar ons redactionele hart sneller van ging kloppen. Wederom, niet in volgorde van belangrijkheid.

  • UX-writing voor de corona-apps van de overheid – Een app die een brede groep gaat gebruiken, zonder dat de gebruikers dat écht graag willen. Zie daar maar eens de goede toon voor te vinden en de juiste teksten voor te schrijven! Dave de Geus geeft een kijkje achter de schermen.
  • 5 argumenten om niet te streven naar tekst op B1-niveau – Je hoort steeds vaker van de richtlijn om teksten op B1-niveau te schrijven. Maar wat houdt dat in? Marlous ten Berge schreef er een opzienbarend stuk over dat een interessante discussie opleverde en ons met een andere blik naar B1 deed kijken.
  • Overheidscommunicatie terug naar de basis: laten we praten over onze principes – Er gaat veel mis in het hele systeem van politiek en overheid – dat valt met communicatie niet recht te breien. Wat kunnen communicatieprofessionals dan wél doen? Renata Verloop stelt voor dat ze moeten stoppen met achter bestuurders en de organisatie aanhollen en – mét hen – veel steviger voor de burger moeten gaan staan. Terug naar de basis dus.
  • Van Black Friday naar Fair Friday: deze merken doen het gelukkig anders – We hebben inmiddels een mooie serie met artikelen over Black Friday. Naast tips en tactieken, moeten we ook kritisch kijken naar dit koopfestijn. Steff van Dorp inspireerde ons met bedrijven die het nét even anders aanpakken.
  • 10 online designtrends voor 2022: van jaren ’50-fonts tot wiskunderuitjes – Al 10(!) jaar lang voorspelt Désirée Battjes de online designtrends. En elk jaar weer met humor en flair! Echt een feestje om te lezen en bekijken. Dit jaar schreef ze het artikel met collega Roel van der Geest en gaat ze onder andere in op f*ck-you fluor en de revival van de QR-code.

Top 3 video & podcasts

Hoe werkt het algoritme van Instagram? Wat is de ‘secret sauce’ voor succesvol klantcontact? En waar legt Triodos Bank de focus op bij hun marketingstrategie? Van tutorial tot diepgaand gesprek, de top 3-video’s (waaronder ook 2 podcasts) is divers:

  1. Marketing bij Triodos Bank: purpose, duurzaamheid & waardecreatie
  2. Het Instagram-algoritme in beeld: uitgelegd in 2 minuten
  3. De ‘secret sauce’ voor een succesvolle klantcontactstrategie
Accepteer cookies

Top 10 reageerders

Of het nu gaat over Engelse woorden in de Nederlandse taal, software die aan privacy-eisen voldoet of de ontwikkelingen rond cryptovaluta… Ook dit jaar deelden lezers én auteurs hun meningen en kennis via de reacties op Frankwatching. Hieronder de top 10 reageerders. Bedankt voor al jullie reacties!

 ReageerderAantal reacties
1Vincent Alblas92
2Charlotte Meindersma30
3Olaf Geysendorpher 28
4Marian Verstraaten22
5Esmeralda Kleinreesink20
6Jorge Labadie 21
7Paul Hendriks14
8Bertin Sanders14
9Jan Scheele13
10Rutger Steenbergen13

E-mail, search & socials

Hoeveel tijd moet je in social media steken, wat kun je doen om meer abonnees te trekken en hoe gaat het met search? Dit zijn vragen die wij onszelf regelmatig stellen. We delen dan ook graag onze analyse van wat we met onze kanalen zien gebeuren en welke trends ons opvallen.

Groei kanalen Frankwatching 2021.

Aantal volgers, abonnees of leden20202021Groeipercentage
Twitter242.600237.600-2%
LinkedIn company page62.20067.3008%
Nieuwsbrief50.00051.3003%
Facebook56.30055.900-1%
LinkedIn-groep36.00038.8008%
Instagram16.70018.50011%
Pinterest9.80010.1003%
YouTube5.4005.7006%
RSS8008000%

E-mail nóg relevanter

E-mail blijft voor ons een zeer belangrijk kanaal. Het grote voordeel van e-mail is dat je het in eigen beheer hebt en niet afhankelijk bent van algoritmes, zoals bij social media. Don’t build on someone else’s land. We steken daarom veel energie in het werven, behouden en betrekken van abonnees voor onze nieuwsbrieven, updates en alerts.

De groei is dit jaar minder sterk geweest dan afgelopen jaren gebruikelijk was. Daar hebben we een reden voor: sinds dit voorjaar schonen we onze mailinglijsten actief op. Gelukkig is er nog steeds een duidelijke groei in het aantal actieve abonnees.

Search

Het verkeer vanuit search (en dan met name Google) is voor ons een belangrijk kanaal. Door een Google-update kregen wij en ook verschillende andere vakuitgevers te maken met een terugval in het verkeer vanuit search. Dit geeft maar weer aan dat je niet te afhankelijk moet zijn van één bepaald kanaal, omdat je door een algoritme-verandering van de een op de andere dag benadeeld kunt worden.

Gelukkig is het aandeel van het verkeer vanuit e-mail en social media weer verder toegenomen, daar zitten toch onze trouwe lezers en volgers. Verder werken we continu aan verbeteringen in de site (denk bijvoorbeeld aan de paginasnelheid) en het blog om onze search-resultaten te verbeteren.

LinkedIn wederom social king

Onze LinkedIn company page groeide dit jaar met een mooie 8% naar ruim 67.000 volgers. En de LinkedIn-groep groeide tot onze verrassing hard, met bijna 8% (ten opzichte van 5% vorig jaar) naar 38.800 leden. Zal LinkedIn dan inderdaad via het algoritme meer aandacht en bereik geven aan groepen?

Van alle social media is LinkedIn voor het vierde jaar op rij de belangrijkste traffic driver. Deze post over dingen die marketeers niet meer willen horen, scoorde dit jaar 526 likes en 74 reacties.

LinkedIn top post.

Facebook & Instagram going strong

Instagram blijft een populair socialmedia-kanaal, dat zien we terug in de populariteit van artikelen over Instagram. Het aantal volgers van ons Instagram-account groeide dit jaar met 11% naar 18.500 volgers. Het populairste bericht van ons account ging over de marketeers (met bijna 500 likes). De post over ons event Social Today werd ook hoog gewaardeerd.

Instagram top post.

Het aantal volgers van onze Facebook-pagina daalt licht met een kleine 1%. De daling van het aantal volgers is in de afgelopen jaren al ingezet, maar het verkeer vanuit het platform is relevanter. De vraag is of Facebook de dalende populariteit van het platform nog kan keren, of dat het langzaamaan einde verhaal wordt. Deze post over de marketeers had dit jaar het meeste bereik en de runner up over Mailchimp wist ook een stevige discussie uit te lokken.

Social post bij MailChimp kan het raam uit

YouTube, Pinterest & Twitter

Hoe staat het ervoor bij andere social kanalen? Ons YouTube-account heeft nu zo’n 5700 abonnees (een stijging van ruim 5%). Bij Pinterest steeg het aantal volgers met zo’n 3% naar 10.100. Het aantal volgers op Twitter daalt naar 237.600. We verwachten dat de daling de komende jaren voortzet, maar misschien verrast het platform ons. Zal de nieuwe CEO Twitter weer van nieuw elan kunnen voorzien? 

Academy: topopleider, keurmerk & hoge slagingspercentages

Frankwatching Academy werd voor het 7e jaar op rij topopleider in de Emerce 100. We werden beloond met maar liefst 6 sterren en werden daarmee de nummer 1. Dit is niet eerder vertoond, en iets waar we natuurlijk enorm trots op zijn. Dit hebben we te danken aan onze gedreven trainers en tevreden deelnemers, veel dank hiervoor! Ook iets om te vieren: we behaalden het keurmerk van NRTO, de brancheorganisatie voor private onderwijsinstellingen, opleidings- en trainingsbureaus.

Bedankje Frankwatching topopleider

Gelukkig konden we dit jaar weer op locatie trainingen geven, ook vanuit ons nieuwe Frankwatching-headquarter in Utrecht. Daarnaast bevalt ons het online trainen goed, en een aantal deelnemers vindt dit prettig. We gaan met beide varianten door.

Nieuwe trainingen & online cursussen

We blijven ons aanbod uitbreiden, zo kon je dit jaar bij ons terecht voor trainingen als Gamification, Podcast maken, Instagram-strategie, Persona’s maken en Data-driven marketing. En we lanceerden 16 nieuwe online cursussen, waarmee je je kennis bijspijkert over onder andere Neuromarketing, User testing, First-party data en Google Core Web Vitals.

Met onze NIMA-opleidingen haalden we mooie slagingspercentages, zoals zelfs 100% bij het NIMA Digital Marketing B2 marketingplan examen. In twee jaar tijd zijn we inmiddels de snelst groeiende aanbieder van NIMA-opleidingen in het online domein.

Samenwerkingen

Ook lichten we graag onze samenwerking met de Belastingdienst uit. We mogen binnen de onderdelen social media en beeldcommunicatie als preferred supplier als enige aanbieder trainingen gaan geven aan de medewerkers van deze organisatie.

Vanuit het Herstelfonds Beverwijk (een initiatief van onder meer gemeente Beverwijk) hebben we de Beverwijk Business Boost opgezet. Alle 75 deelnemende retailers hebben hiermee toegang tot een online cursuspakket en ontvangen extra content van Frankwatching. Een mooi vervolg op een eerdere, vergelijkbare, samenwerking met gemeente Rotterdam.

Ondanks de coronacrisis hebben we met incompany trainingen dit jaar meer terugkerende klanten dan ooit, met name voor online trainingen. Ook in 2022 gaan we op zowel virtueel als op locatie door.

Training bij Frankwatching

Inmiddels hebben we 175 leerproducten, waarmee we jaarlijks duizenden en duizenden professionals opleiden. Natuurlijk gaan we in 2022 het aanbod verder uitbreiden, met weer allerlei nieuwe onderwerpen voor marketeers, communicatie- en andere professionals. Denk aan masterclasses, colleges over actuele online thema’s en professionele skills, door vooraanstaande (vak)specialisten. Niemand minder dan dr. Esmeralda Kleinreesink bijt op 10 maart het spits af met een online masterclass over De Perfecte Online Pitch.

Events: online ook hoog gewaardeerd

In dit bewogen jaar waren er weer veel onzekerheden bij onze events. Om onze bezoekers in coronatijd toch een goed alternatief te kunnen bieden, hebben we uiteindelijk alles online laten plaatsvinden. Met onze inmiddels uitgebreide ervaring hebben we hierin meteen een nieuwe succesformule gevonden, de online vorm wordt nog beter beoordeeld dan de events die we eerder op locatie organiseerden.

Reactie op Content Conference op LinkedIn

De events waar je dit jaar bij kon zijn: SocialToday, Customer Data Conference, Content Conference (nieuw!), Conversational Conference, en Digital Workspace Event.

In onze eigen Studio (hierover later meer) en met ons eigen gespecialiseerde team konden we iedere keer weer onze producties verbeteren. Met als resultaat op ons laatste virtuele event een 8,6 als beoordeling voor de kwaliteit van de video’s. Een enorm hoge score waar we trots op zijn, ook omdat bezoekers ons laten weten dat ze virtuele events op deze manier niet eerder hebben meegemaakt.

“Leuk die chat tijdens de sessies en de rondetafel vond ik ook interessant aangezien het met een kleinere groep was. Digitaal is lastiger om je te concentreren dan face to face, maar met dit platform heb je een goede vervanging. En voordeel dat je de sessies terug kunt kijken, gezien ik onverwachts maar een halve dag kon werken.” – deelnemer Digital Workspace Event

Insta-post Content Conference

Verder gaan we het eventportfolio uitbreiden! Komend jaar organiseren we maar liefst 6 grote events. Daarnaast zullen er ook kleinschalige Meetups plaatsvinden, waar we inzoomen op een specifiek onderwerp.

Een event dat we graag uitlichten, in een nieuw jasje: Growth Marketing Event (voorheen Customer Data Conference) met een wat breder aanbod en gericht op een nieuwe growth-mindset. Het programma wordt ingestoken op hoe je je business slim verder kunt laten groeien, met betrouwbare klantdata als vertrekpunt én voedingsbron voor een optimale, gepersonaliseerde klantervaring.

Studio: professionele producties

Door de toenemende vraag binnen Frankwatching én de markt naar videoproducties, was het begin dit jaar zover: we richtten onze inhouse videostudio in. Waar we begonnen met een laptop met webcam, werd dit al gauw naar professionele videostudio met camera’s, microfoons en belichting. De visuele creatievelingen binnen Frankwatching zijn nu een team met videografen, hosts, technici, regisseurs, vormgevers en een fotograaf.

Studio

Studio is inmiddels bijna dagelijks in gebruik voor verschillende producties. Denk aan opnames voor online cursussen voor onze Academy, branded webinars die we samen met klanten verzorgen, podcasts, aftermovies, stories en meer. Met Studio is een ontmoetingsplek ontstaan voor sprekers, trainers, lezers en adverteerders.

Jobs: dubbel zoveel vacatures

Vorig jaar spraken we nog van een rollercoaster voor de arbeidsmarkt. In de eerste maanden van 2020 was er sprake van de sterkste afname in aantal vacatures ooit (cijfers CBS). Maar in 2021 is de arbeidsmarkt 180 graden gedraaid, met een arbeidskrapte die niet eerder zo hoog was. Des te belangrijker om werkgevers en werkzoekers samen te brengen. We zagen dit jaar bijna dubbel zoveel vacatures op het jobboard voorbij komen ten opzichte van vorig jaar. Diverse werkgevers hielpen we daarmee toffe collega’s te vinden.

Hierbij helpen we dit jaar non-profit organisaties in het bijzonder. Door hen btw-vrije vacatures aan te bieden, is het plaatsen van vacatures extra gunstig.

Hoewel goede kandidaten dus niet voor het oprapen liggen, trok ons jobboard dit jaar ruim 1,5 keer zoveel bezoekers per vacature ten opzichte van vorig jaar. De trend voorspelt een verdere stijging van de arbeidsmarkt, dus 2022: wij zijn er klaar voor.

Dankjewel!

Wat 2022 zal brengen? Dat is een vraag die we eind volgend jaar zullen kunnen beantwoorden. We willen in elk geval jou – lezer, reageerder, abonnee, volger, deelnemer, partner, klant – hartelijk danken voor je steun dit jaar. We wensen je een gezond en gelukkig 2022 toe!

Heel benieuwd zijn we naar jullie ideeën, als lezers en fans van Frankwatching. Wat vind je van het Jaaroverzicht? Of wat mis je nog bij Frankwatching? Wat moeten we in 2022 zeker doen en wat mogen we niet nalaten? Laat het ons weten, via de mail of gewoon hieronder in de reacties. 🙂

Bij het schrijven van dit artikel hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de bijdragen van al onze collega’s van het Frankwatching Team.