Social media

Social media: dé trends, tips en must-reads voor de tweede helft van 2022

0

Met het aanhoudende warme weer lijkt de zomer oneindig te duren. Maar de tijd tikt door en 2023 komt langzaam in zicht. Ben je er even tussenuit geweest en wil je er zeker van zijn dat je geen belangrijke ontwikkelingen, trends en tips op het gebied van social media hebt gemist? Ga er lekker voor zitten, want in dit artikel deel ik de must-reads, tips van socialmedia-experts en praat ik je bij, zodat je weer vol inspiratie en up-to-date aan de slag kunt.

🕵 Socialmedia-trends & -onderzoeken

Als je kijkt naar de grote socials, dan eisten TikTok, Instagram en Twitter de afgelopen maanden toch wel de meeste aandacht op. Denk aan het hele debacle rondom de Twitter-overname van Elon Musk of de ingrijpende algoritme-updates van Instagram, die de strijd met TikTok maar niet lijkt te kunnen winnen. Om TikTok zelf kunnen we niet meer heen. De alsmaar groeiende populariteit van dit platform viel begin dit jaar ook al op in het socialmedia-onderzoek voor 2022. Vooral onder twintigers groeide het TikTok-gebruik. Verder bleek dat we meer op social media zitten en gemiddeld meer platforms gebruiken.

De ‘nieuwe’ social-app BeReal kwam nog niet in dat onderzoek voor, maar maakt sinds de afgelopen maanden een explosieve groei door. De naam van de app verwijst naar de grotere behoefte aan echtheid op social media. Op BeReal vind je geen filters of bewerkingsfuncties. En omdat je op een willekeurig moment van de dag een melding krijgt om een foto te maken en delen, kun je weinig manipuleren. Pelpina Trip laat je in haar video zien hoe BeReal werkt. Ook voor merken biedt de app kansen. De eerste merken zijn er al te vinden.

Accepteer cookies

Naast de behoefte aan echtheid op social media, is er een trend te zien in het aantal en soort connecties die we gemiddeld aangaan. Uit onderzoek van Meta blijkt dat mensen door de coronapandemie steeds meer focussen op het onderhouden van een kleinere kring met sterke connecties, zoals beste vrienden, in plaats van de meer ‘casual relationships’ die ze met de komst van socialmediaplatformen zijn aangegaan. Herkenbaar?

De toekomst van social media

Ondertussen zien we een grote verschuiving van social media zoals we die kennen. Waar het op veel platforms voorheen draaide om in contact blijven met je connecties, zijn de tijdlijnen steeds meer gebaseerd op de keuzes van algoritmes, om gebruikers zo lang mogelijk op het platform te houden. Dit artikel van Axios vat die ontwikkelingen mooi samen. Daarover later meer.

Als we een kijkje in de toekomst nemen, dan is de metaverse de grootste verandering die social media gaat doormaken, hoorden we op het SocialToday Event in februari. Daar werden de laatste trends en toepassingen van social media besproken. Denk aan de verschuiving van influencer marketing naar een creator economy, de short-form-videotrend en de toepassing van augmented reality bij social commerce. Larissa Nijholt zette 6 socialmedia-trends (inclusief AR-case) op een rij.

De 7 trends in social advertising die Sjef Kerkhofs bespreekt in zijn artikel sluiten daar mooi op aan. Zo is het gebruik van augmented reality én virtual reality een belangrijkste trend om rekening mee te houden. Denk aan het passen van een bril met behulp van een AR-filter of schoenen speciaal ontworpen voor de metaverse. Verder spelen het uitfaseren van third-party cookies en privacyregels een grote rol in de advertentiemogelijkheden voor marketeers.

Belangrijke bron voor verkeer

Genoeg nieuwe kansen (en uitdagingen) voor je socialmediastrategie dus. Hoe dan ook blijft social media voor bedrijven een belangrijke bron voor bereik en verkeer naar de website. In het Social Media Marketing Industry Report van Social Media Examiner geven zowel B2C- als B2B-marketeers dan ook aan zeker door te gaan met hun inspanningen op de socials. De populairste platformen onder marketeers zijn Facebook (90%) en Instagram (79%). Voor B2B-marketeers is LinkedIn ook een belangrijk platform. Belangrijk detail: waar de populariteit van Instagram onder marketeers groeit, daalt die van Facebook al jaren. Meer cijfers en inzichten uit het onderzoek deelt Tineke Pauw in dit artikel.

Nog even op een rij: 

💁‍♀️ Praktische tips

Voordat we inzoomen op de belangrijkste kanalen, deel ik eerst nog een aantal leestips met praktische tips en adviezen. Zo vind je hier allereerst een handig overzicht van alle socialmedia-afmetingen voor 2022. En bespreken we in dit artikel de beste tijden om te posten op de socials volgens onderzoek van Sprout Social. Zie het als een handige leidraad en experimenteer er vooral op los om te ontdekken wat voor jou werkt.

Over naar de inhoud van je post. Het is soms best lastig om een complexe of inhoudelijke boodschap over te brengen op social media. Niet alles is luchtig of grappig. Marlous ten Berge tipt in haar artikel om te werken met vaste vormen en formats en deelt ter inspiratie 13 voorbeelden. En over die boodschap gesproken: die kun je een stuk visueler en aantrekkelijker maken met emoji’s. Maar dan moet je ze wel op de juiste manier inzetten. Saskia du Bois onderzocht de emoji-etiquette voor zakelijke communicatie en marketing en geeft advies.

Op een rij

Meetlint langs wortel ter illustratie van socialmedia-afmetingen

🤝 LinkedIn

Tussen al het getouwtrek om onze aandacht van de grote socialmediaplatformen, zou je LinkedIn bijna vergeten. Toch is LinkedIn allesbehalve irrelevant en blijft het zakelijke netwerk zich ontwikkelen. Zo lanceerden ze dit jaar live Audio Events waarmee je live audiogesprekken kunt voeren en ontwikkelden ze onder meer de LinkedIn Business Manager om je team, pagina’s en advertentieaccounts te beheren.

De LinkedIn-nieuwsbrief

Een van de highlights van afgelopen tijd was toch wel de LinkedIn-nieuwsbrief voor bedrijfspagina’s. Een feature waarmee bedrijven binnen LinkedIn een nieuwsbrief kunnen publiceren waar leden zich op kunnen abonneren, om zo hun community te vergroten en versterken. We namen de mogelijkheden van de LinkedIn-nieuwsbrief snel onder de loep en Pelpina Trip laat in deze videotutorial zien hoe je er zelf een maakt.

Natuurlijk konden we zelf niet achterblijven, we wilden de nieuwe feature graag proberen. En zie daar onze Frankwatching LinkedIn-nieuwsbrief: Content & Community Talk. Inmiddels is de 6e editie verschenen. LinkedIn-nieuwsbrief Content & Community talk

LinkedIn is voor veel mensen ook bij uitstek het netwerk om zich te profileren. En dat is volgens Brenda Speelman geen opschepperij, maar personal branding. In haar artikel deelt ze tips om jezelf sterk neer te zetten op LinkedIn. Dat begint bij de basis, zoals je profielfoto. Die is onwijs belangrijk. Uit onderzoek onder HR-professionals blijkt dat een professionele profielfoto vertrouwen wekt (96%) en helpt om een persoon beter te leren kennen (80%).

Volgens Brenda zijn aanbevelingen van anderen ook goud waard. Maar ga ze niet uitwisselen met je inner circle, is haar advies. Dan komt de aanbeveling minder geloofwaardig over. Als je de basis van je LinkedIn-profiel op orde is, kun je content gaan delen. Ze deelt een handige content-toolkit voor je personalbranding-strategie waarbij je inhaakt op het moment en dat koppelt aan jou als persoon, aan je bedrijf of aan je vakgebied.

LinkedIn wordt persoonlijker

Ik vroeg aan Marjolein Bongers (House of Social Media en LinkedIn-trainer bij Frankwatching) met welke trend op LinkedIn je echt aan de slag moet in de laatste maanden van 2022.

Marjolein: “Je ziet dat LinkedIn persoonlijker wordt en dat posts met persoonlijke verhalen een veel hoger bereik krijgen dan bijvoorbeeld posts waarbij er een dienst of product wordt gepromoot of waarbij er kennis wordt gedeeld.

Met persoonlijke verhalen doelt ze zeker niet op Facebook-achtige berichten. Wat dan wel? “Bijvoorbeeld een post over de beklimming van de Alpe d’huzes met je collega’s, een persoonlijke ervaring die je carrière heeft gevormd of het beste of slechtste advies wat je ooit gekregen hebt en wat je daarmee gedaan hebt.

Wissel je content daarom af en laat af en toe iets meer van je persoonlijkheid zien, is haar advies.

De ‘human touch’ zie je steeds belangrijker worden. – Marjolein Bongers

Dat geldt niet alleen voor persoonlijke profielen, maar ook voor bedrijfspagina’s. Marjolein: “Bij bedrijven zie je ook dat LinkedIn veel persoonlijker wordt, de meeste bedrijven laten op hun company page ook steeds meer medewerkers zien. Ze geven hun bedrijf hiermee een gezicht en op deze manier kunnen klanten en eventuele nieuwe medewerkers zich veel beter identificeren met de mensen achter het bedrijf. Zeker in deze tijd waarin het moeilijk is om aan goed personeel te komen is dit ontzettend belangrijk.

De juiste balans tussen zakelijke en persoonlijke content is wel noodzakelijk. Daarvoor deelt Marjolein in haar artikel op Frankwatching een handige richtlijn: de 4-1-1-regel.

 • Deel 4 bijdragen die interessant en waardevol zijn voor je LinkedIn-connecties,
 • post vervolgens 1 bijdrage die gaat over je eigen bedrijf of organisatie, zoals een demo of aanbieding met duidelijke call-to-action,
 • en tot slot 1 bijdrage die persoonlijk is, die gaat over jou of wat jou bezighoudt.

Als boter bij de vis deelt ze maar liefst 51 content-ideeën voor LinkedIn. En als dát niet genoeg is, dan tippen we je hier nog 14 keer inspiratie voor je LinkedIn-posts. Doe er je voordeel mee!

Persoonlijk is hot, authenticiteit is alles en originaliteit wordt beloond. We werken immers niet met bedrijven, maar met mensen. – Marjolein Bongers

Nog even op een rij: 

LinkedIn op smartphone bij social media updates

💃 TikTok

TikTok krijgt een steeds prominentere plek in het socialmedialandschap. Zeker als je jongeren wil bereiken, want volgens onderzoek van Pew Research is TikTok het populairste platform onder Amerikaanse tieners tussen de 13 en 17 jaar. Maar in Nederland groeit ook het aantal gebruikers tussen de 20 en 30 jaar én 40-plussers.

Het wezenlijke verschil tussen TikTok en andere apps, is dat ze zichzelf geen sociaal netwerk noemen, maar een entertainment-platform. En daarnaast is het langzamerhand zowaar een geduchte concurrent van zoekmachine Google. Want volgens onderzoek van Google zoekt zo’n 40% van de jonge mensen een nieuwe lunchplek niet via Google Maps of Search, maar via TikTok of Instagram. Maar ook voor de laatste trends en nieuwste producten gaan jongeren naar TikTok. Het platform speelt daar met nieuwe functies als klikbare zoekwoorden handig op in. En dat biedt weer kansen voor merken. Een SEO-strategie voor TikTok is dus zo’n gek idee nog niet. 💡

Inspiratie & hashtags

Wie TikTok niet eerder heeft ingezet in z’n socialmedia-strategie maar daar wel mee wil starten, kan het bedenken en maken van korte video’s wat onwennig zijn. Wat zijn de succesfactoren?

Natuurlijk kun je uren scrollen om inspiratie op te doen. Maar om je een goede start te geven, verzamelde Josine Ekens alvast 5 TikTok-ideeën om de betrokkenheid bij je video’s te vergroten. Ook hashtags hebben een belangrijk aandeel in je succes op TikTok. Maar welke gebruik je dan? En hoeveel? Die vragen beantwoordt Tanja Janssens in dit artikel. En ben jij al op de hoogte van de nieuwe features TikTok Stories en TikTok Pulse? Je leest er hier over.

TikTok voor werkgevers

Als je doelgroep op TikTok zit, is het mooi om daar als merk aanwezig te zijn. Maar daar stopt het niet. In de zoektocht naar starters of young professionals is TikTok ook het uitgelezen platform om precies die doelgroep te bereiken, pleit Roy van der Heijden.

In zijn artikel laat hij je zien hoe je TikTok kunt inzetten voor werving en employer branding. Merken als Albert Heijn, bol.com en de Efteling gingen je al voor. Zo geven ze in hun TikTok-video’s een kijkje in de keuken, delen ze leuke extra’s van een functie of nemen ze zichzelf op de hak. Het is weer eens wat anders dan een opgeleukte vacaturetekst. En die benadering zorgt voor een positieve associatie met het merk, wat een belangrijke rol speelt bij de keuze van een kandidaat om te solliciteren.

Op een rij

TikTok dansvideo op telefoon bij social media updates

🤳 Instagram

Als je Instagram actief gebruikt en je resultaten monitort, heb je misschien wel gemerkt dat de afgelopen maanden het bereik van Feed-posts flink is afgenomen. Sinds de introductie van Reels in 2020 snoepen de short-form-video’s flink wat bereik van andere berichten. Zo toont onderzoek van Later aan dat de gemiddelde Engagement Rate van feedposts sinds 2019 met 44% is afgenomen. Daarentegen ziet Later bij hun eigen account sinds ze Reels in hun Instagram-strategie hebben opgenomen een toename van 500% in de Engagement Rate. De boodschap is duidelijk: als je engagement wil, is het hoog tijd om op die Reels-trein te springen.

If you want to see a spike in engagement on Instagram in 2022, it’s time to get onboard with Reels. – Jessica Worb

Wil je meer inzicht in hoe je scoort op Instagram? In dit artikel deelt Sanne Bekkema de opvallendste resultaten uit onderzoek van HubSpot en Mention. Loopt niet alleen je engagement, maar ook je aantal volgers terug? HubSpot onderzocht waarom je volgers verliest. 5 redenen én tips om ze terug te winnen, deelt Claire van Helsdingen in dit artikel.

De nieuwe koers

Goed, genoeg onderzoeken voor nu. De feed zelf is afgelopen tijd ook drastisch veranderd. Instagram’s gesleutel aan de zogenaamde ‘immersive feed’ gevuld met steeds meer aanbevolen posts en advertenties deed veel stof opwaaien. De schermvullende feed maakte captions onleesbaar en door de focus op Reels lijkt het te veel op TikTok. Dat laatste is precies de koers die Instagram wil varen. Saskia du Bois bespreekt in haar artikel uitgebreid de laatste updates (en het terugdraaien daarvan), plannen en koerswijziging van Instagram.

‘Gelukkig’ hebben we nog de comeback van de chronologische feed, eerder dit jaar. Daarvoor moet je als gebruiker wel actief via het Instagram-logo overschakelen naar ‘Volgend’ of ‘Favorieten’.

Veel gebruikers zijn nog steeds niet blij met het feit dat je amper meer een bericht van een account die je volgt tegenkomt als je de app opent. Twitteraar Meg Watson vat het goed samen:

Accepteer cookies

Het nadeel van zo’n tijdlijn: het is een stuk lastiger geworden om je volgers te bereiken. Voordeel: als je het goed aanpakt, kun je met je berichten een hele nieuwe doelgroep aanboren.

Bijvoorbeeld met Reels. Het belang van Reels op Instagram wordt nog maar eens benadrukt nu alle video-uploads op het platform automatisch Reels zijn en het video-tabblad op profielen volledig is verdwenen. Het is misschien niet zo gunstig voor hoe eerder geüploade video’s er nu op het Reels-tabblad uitzien, maar betekent wel dat je alle creatieve bewerkingsfuncties van Reels op je video’s kunt loslaten. Want of je dat wil of niet, Instagram draait steeds meer om video’s en minder om foto’s, waar het ooit mee begon. Sterker nog, het ziet ernaar uit dat Instagram afstapt van het vierkante formaat (1:1). Er wordt getest met een 4:5 ratio (portretformaat) op profielen. Yoursocialteam deelt op Instagram een handig overzicht van de nieuwe formaten voor je posts. Over het algemeen kun je het beste 1090 x 1350 pixels aanhouden.

Kun je wel wat inspiratie voor je Reels gebruiken? Sara Monster en Anouk van Vliet delen 10 inspirerende voorbeelden van Reels voor merken.

Over andere nieuwe features op Instagram hebben we een hoop geschreven. In deze artikelen bespreken we ze uitgebreid:

Tot slot nog een tip om aanbevolen posts 30 dagen te snoozen: klik bij een aanbevolen post in je Feed op de drie puntjes of het kruisje rechts bovenin en kies ‘Alle voorgestelde berichten in het overzicht 30 dagen snoozen’.

Nog even op een rij: 

Instagram logo ingezoomd bij social media updates

👍️ Facebook

Na WhatsApp is Facebook nog steeds het meest gebruikte socialmediaplatform in Nederland. Desondanks wijst alles, inclusief hun eigen rapport, erop dat Facebook terrein aan het verliezen is. Bijvoorbeeld aan TikTok en nieuwkomer BeReal.

Meta (het moederbedrijf van Facebook) steekt de concurrentiestrijd met TikTok niet onder stoelen of banken. Zo introduceerden ze recent (en niet geheel onverwachts) Facebook Reels en meldt The Verge dat er een nieuwe default Home tab wordt uitgerold, die je op basis van een algoritme gekozen content voorschotelt om Facebook meer op entertainment-app TikTok te doen lijken. Daarnaast komt er een chronologische Feeds tab waar alle berichten van je vrienden, groepen en pagina’s die je volgt te zien zijn. Iets wat we al kennen van Instagram en waar onder gebruikers veel behoefte aan is.

Meta doet hard haar best om jongeren op Facebook te houden, maar dat lijkt niet echt te lukken. Het Facebookgebruik van jongeren daalt al jaren. Om een beeld te geven, uit het onderzoek van Pew Research blijkt dat nog maar 32% van de Amerikaanse tieners zegt Facebook te gebruiken. In de peiling in 2014-2015 was dat nog 71%.

Ondanks dat is Facebook nog steeds een interessant en populair platform voor adverteerders. Al kregen die begin 2022 wel te maken met speciale advertentiecategorieën, namelijk leningen, huisvesting en werkgelegenheid. De update verplicht je bij je campagnes aan te geven of ze in een van deze categorieën vallen. Als dat zo is, dan word je beperkt in je targeting-mogelijkheden, met als doel om discriminatie op bepaalde onderwerpen tegen te gaan. Is dat nadelig, of juist niet? Lisa Meertens nam de proef op de som en deelt haar bevindingen in dit artikel.

Op een rij

Facebook op laptop

🐦️ Twitter

Wie aan Twitter denkt, denkt aan Elon Musk, toch? De soap en inmiddels rechtszaak rondom Musk zijn Twitter-overname duurt voort en brengt het platform flinke reputatieschade toe. De consternatie brengt ook flink wat discussie met zich mee.

Als we de berichtgeving en Musk op zijn woord moeten geloven, is het aantal nepaccounts op Twitter een van de dealbreakers van de overname. Hij is groot voorstander van vrijheid van meningsuiting en wil iedereen zich laten authenticeren om de strijd tegen bots en nepaccounts tegen te gaan. Zowel Kim Pot als Tineke Pauw schreven over waarom die combinatie problematisch is.

Het is afwachten hoe Twitter dit langslepende proces te boven komt.

Ondertussen wordt er natuurlijk gewoon aan het platform gesleuteld. Ik licht een paar updates uit:

Zo test Twitter met gezamenlijke tweets (bekend van Instagram) en werkt ze aan de lang gewenste functie om tweets achteraf te kunnen bewerken. Weliswaar exclusief voor Twitter Blue-leden. Ook hebben sommige Twitteraars sinds kort toegang tot ‘Notes’, een functie waarmee je een tekst langer dan 280 tekens aan je tweet kunt hangen, met alle functionaliteiten van een blogartikel. Het doet me een beetje denken aan LinkedIn Pulse.

💪 Aan de slag met je socialmediastrategie voor 2023

Zoals ik al schreef maken social media een grote verandering door. Het ‘sociale’ onderdeel van social media, zoals updates van vrienden, verdwijnt naar de achtergrond en maakt plaats voor algoritmes die op basis van onze interesses en machine learning content voorschotelt (en onze tijd opslokt). Dat is het concept van TikTok, en ook Instagram en Facebook maken die verschuiving. En dat is interessant, omdat het bedrijven de kans geeft om meer mensen te bereiken, in plaats van alleen hun volgers. Iets wat met een reguliere Facebook- of Instagrampost moeilijk te behalen is. Viral TikTok-video’s, -trends en -challenges en het enorme bereik van Reels laten zien dat het in die algoritmes wél kan.

Het vraagt wel wat aanpassingsvermogen. We moeten ander soort content maken, schrijft Elger van der Wel in zijn nieuwsbrief. Hij haalt een artikel van David Tvrdon op The Fix aan, waarin hij kort samengevat stelt dat redacties beter moeten worden in het samenvatten van hun content. Oftewel, om hun content ook in een TikTok- of Reels-video te gieten. Als je nog niet in de short-form-videobusiness zit, dan is dit je teken.

4 inzichten voor je social-strategie

Voor dit artikel vroeg ik Sjef Kerkhofs (Daily Dialogues) waar socialmediamanagers (en dus bedrijven) niet omheen kunnen in de tweede helft van 2022. Hij deelt 4 inzichten:

 1. Versnelde verschuiving van promoties gericht op de grote massa (ATL) naar digital of social
  Sjef: “Social marketeers, bereid je maar voor op verhoogde budgetten, ondanks of wellicht zelfs wel dankzij de inflatie of recessie. Veel merken kunnen traditionele ATL simpelweg niet meer ophoesten door de hoge prijzen en budget cuts. Ze verschuiven budget dan naar digital of social.
 2. De tone of voice verandert
  Sjef: “Door de inflatie is het minder relevant voor merken om vol in te zetten op het element prijs. Daarnaast is de druk steeds groter om als merk transparant te zijn en een duidelijke purpose uit te stralen, zeker met de huidige problematiek zoals oorlogen, extreem weer etc. In H2 zal de content van merken op social media nog meer in het teken staan van transparantie en purpose dan voorheen.”
 3. We gaan back to basic met targeting
  Sjef: “Targeting gaat steeds meer ‘terug naar de basis’. Al in H2 ga je merken dat het steeds moeilijker wordt om zeer diepgaand te targeten op basis van demographics. Kortom, je social media advertising gaat hoe dan ook wat ‘generieker’ worden en daarmee wellicht wat meer gefocust op de upper-/midfunnel in plaats van de performance laag van je funnel.
 4. Creator content slaat de klok
  Sjef: “Content gemaakt door je medewerkers of gebruikers van social media, daar draait het om. Dat hoeven dus geen grote influencers te zijn, maar ‘creatorship’ is ook binnen je owned content steeds belangrijker. Het is dé drijfveer van social media, wat nog eens een extra boost heeft gekregen door TikTok.

Van vanity metrics naar real metrics

Ook aan Kim Swagemakers (Kimpact en socialmedia-trainer bij Frankwatching) vroeg ik wat nou écht van belang is de komende tijd. Haar advies voor een succesvolle socialmediastrategie?

Kim: “Stop direct met het meten van misleidende statistieken zoals het aantal volgers, likes en impressies. Deze ‘vanity metrics’ houden namelijk geen rekening met context.

Voorbeeld:

 • Hebben die 1.000 willekeurig bereikte mensen die in slow motion langs je post scrollen je content echt gezien?
 • Doen die 1.000 likers na het doneren van hun like iets in relatie tot jouw bedrijf?
 • En strelen die 1.000 nieuwe volgers vooral je ego of converteren ze naar engagement, leads of omzet?

Geen idee. Tenzij je het ze alle duizend even vraagt.

Met vanity metrics houd je iedereen voor de gek. Het kan zomaar zijn dat het aantal impressies, likes en volgers in rap tempo daalt, terwijl de bijdrage van social media aan je bedrijfsdoelstellingen flink stijgt. Dit meet je met ‘real metrics’; die vertellen je namelijk wél of je socialmediastrategie succesvol is. Denk aan click-through-rates naar specifieke landingspagina’s of aantal conversions naar webshop-aankopen of ingevulde formulieren.

En toch staan de meeste socialmedia-rapportages nog bomvol vanity metrics. Weg ermee, want ze vertellen niets over het succes van je socialmediastrategie. En veroorzaken verkeerde beslissingen bij management.

Dat klinkt zinvol. Lukt het jou het komende half jaar om afscheid te nemen van ‘vanity metrics’?

Tot slot deel ik graag nog een paar leestips voor je socialmediastrategie met je:

Creatives bewerken voor social media advertising

Meer tips & inspiratie?

Met deze flinke dosis tips, inspiratie en adviezen heb jij hopelijk genoeg handvatten om weer aan de slag te gaan op social media. Mis je nog bepaalde onderwerpen in dit overzicht, of heb je aanvullende tips? Ik lees ze graag in de reacties.

Wil je ook op andere vlakken bijlezen? Check dan ook:

En ben je benieuwd naar álle Summerreads? Die vind je hier.